Zesendertigste editie ESNS verenigt hoopvolle maar vermoeide muzieksector op digitaal platform

22.01.22

ESNS organiseert dit jaar voor de zesendertigste keer het showcasefestival en de muziekconferentie in Groningen. ESNS 2022 (19 – 22 januari 2022) heeft door de coronamaatregelen inmiddels voor de tweede keer grotendeels digitaal moeten plaatsvinden.

ESNS (Eurosonic Noorderslag) ziet nu, meer dan ooit, de noodzaak van het heropenen van de culturele sector en een langetermijnvisie voor haar wederopbouw. Bij de tweede digitale conferentie en festival zag de organisatie de bezoekerscijfers met 25% dalen. Ondanks deze cijfers is de organisatie niet ontevreden. Nederland zit in lockdown, terwijl het grootste deel van Europa gewoon open is, dit laat zien dat ESNS relevante en interessante content maakt. Tegelijk illustreert het dat een groot deel van het publiek moe is van livestreams en behoefte heeft aan een live ervaring.

ESNS voelt dat er bij iedereen die verbonden is aan het evenement een groot vertrouwen is dat het einde van de pandemie in zicht is. Dit onderstreept de noodzaak van een goed plan voor wederopbouw. Dit werd dan ook gereflecteerd in een groot deel van de panels en keynotes op de conferentie, dat als thema heeft ‘Building Back Better, Together’. Juist in deze tijd, waarin mensen werkzaam in de muziekindustrie veel van hun inkomsten zien verdampen, is de functie van een festival en conferentie als ESNS belangrijk om de sector weer op de rails te krijgen. Des te belangrijker is het stimuleren van talent dit jaar, gezien de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek met 65% is gedaald, op basis van de exportcijfers van Buma Cultuur.

ESNS Conferentie

Het thema van de ESNS Conferentie 2022 is ‘Building Back Better, Together’. De organisatie merkt samen met de diverse brancheorganisaties dat in Nederland een langetermijnvisie op het heropenen van de Cultuursector ontbreekt.

De conferentie richt zich op belangrijke thema’s als duurzaamheid, inclusiviteit en fair pay. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de keynote speech van de Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, over The Green Deal, de keynote speech van Urgenda-directeur Marjan Minnesma en het interview met Merck Mercuriadis over een betere uitbetaling van artiesten. Andere panels gingen over onderwerpen als diversiteit, cancel cultuur, NFT’s en mentale gezondheid. Verder werd er ook op de conferentie nog volop digitaal genetwerkt.

Dat er dit jaar alsnog veel delegates aanwezig waren op de digitale conferentie, zegt iets over de noodzaak, de betrokkenheid en de loyaliteit onder muziekprofessionals om te om te netwerken en te verbinden op het platform. Een ander hoogtepunt op de conferentie dit jaar is de lancering van de nieuwe tool ‘ESNS Radar & Analytics’. Dit platform geeft de sector inzicht in de successen van artiesten op basis van airplay (radio), streaming resultaten, festivalboekingen en volgers op social media.

ESNS Festival

De showcase-optredens van het festival zijn in een korte periode door heel Europa en voor een deel ook fysiek in Groningen opgenomen. Daarbij heeft ESNS wederom laten zien dat dit veilig kan en dat zowel de organisatie als de hele industrie klaar is voor een volledige, veilige opening. Zo besluit ook Dago Houben, directeur van ESNS: ‘We hebben dit jaar de conferentie en het showcasefestival door laten gaan, omdat we Europese artiesten en aanstormend talenten niet willen en kunnen laten vallen en we ook de sector een mogelijkheid willen geven elkaar te ‘treffen’. Maar nog een keer zonder publiek en fysieke netwerkmogelijkheden, zou ronduit onverantwoord zijn. Ondanks dat er absoluut scherm vermoeidheid te merken is, hebben we toch onze platformfunctie voor de nationale en internationale muziekindustrie kunnen uitoefenen. Europa is van het slot, nu Nederland nog.’

Prijzen

ESNS gaat over herkennen en erkennen van talent. Daarom is de Popprijs voor 2021 weer uitgereikt, na een jaar over te hebben geslagen. DI-RECT nam dit jaar de felbegeerde Popprijs in ontvangst. Verder werden de ESNS Kickstart Awards dit jaar uitgereikt aan COR, MEAU en Bnnyhunna, in samenwerking met FunX, NPO 3FM en NPO Radio 2 Soul & Jazz. Het Popstipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds is tijdens ESNS uitgereikt aan The Vices.

Ook werden de Music Moves Europe Awards uitgereikt, deze prijzen van de Europese Commissie zijn bedoeld om opkomende muzikanten te ondersteunen. De Music Moves Europe Awards 2021 kenden dit jaar een enorm succesvolle editie waarbij er uit 15 genomineerde artiesten uit verschillende landen, 7 winnaars werden gepresenteerd. Meskerem Mees (België) won de Grand Jury Prize, Ladaniva (Armenië) won de Public Choice Award. Andere winnaars waren Blanks (Nederland), Denise Chaila (Ierland), Mezerg (Frankrijk), Alina Pash (Oekraïne) en ДEVA (Hongarije).

ESNS wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur, Europese Unie en Euroradio. Het showcasefestival werd uitgezonden op 3fm.nl/esns, met sessies opgenomen in SPOT Groningen en overal in Europa.

Het showcasefestival is gratis online te volgen, met sessies van de Nederlandse acts opgenomen in SPOT Groningen door de NTR in samenwerking met NPO 3FM, voor uitzending op NPO 3, NPO 3FM en het digitale festivalplatform, gehost door VPRO 3VOOR12. Daarnaast leverden 146 Europese acts een video aan voor het platform.

Over ESNS

ESNS is een non-profit showcasefestival voor uitsluitend Europese artiesten met een internationale muziekconferentie met panels, keynotes, interviews en bijeenkomsten over de nieuwste ontwikkelingen in de Europese en internationale muziekindustrie. De missie van ESNS is het stimuleren en bevorderen van de verbinding en circulatie van Europese muziek en Europese artiesten een effectieve springplank te bieden naar internationaal succes.