Sat 19 Jan | De Oosterpoort, Back 12 (up) | 13:30 - 14:30
Presented by: VVEM

De toegankelijkheid en uitgankelijkheid van evenementen en podia

Mark Schoots Recreatie Noord Holland (NL), Bart Kokx Possibilize (NL), Berend Schans VNPF (NL), Marianne Dijkshoorn Toeganleijkheid Evenementen (NL)

Venues & clubs | Event production

Dutch spoken

De toegankelijkheid en uitgankelijkheid van evenementen en podia

Een deel van onze bezoekers lijkt niet welkom in het uitgaansleven. Fijn uitgaan blijkt zo niet voor iedereen mogelijk. En dat terwijl er met aandacht en logisch nadenken al heel veel te verbeteren is voor mensen met een beperking. In dit panel geven we een aantal duidelijke en praktische voorbeelden van wat wél kan.

Speakers

 • Mark Schoots

  Mark Schoots Recreatie Noord Holland (NL)

  Evenementen zijn belangrijk voor mensen. Daar kan jij even helemaal in een andere wereld zijn. Spiritueel, fysiek en emotioneel. Ieder evenement is weer anders. Voor jong en oud, jij bent er alleen of samen met anderen. Een sportprestatie, een cultuurbeleving, lekker eten, samen met je kinderen of anderen een mooie tijd bezorgen. Steeds weer op de meest bijzondere plaatsen.

  Een locatie is onvoorwaardelijk nodig voor het organiseren van een evenement. En is zelfs een hoofdreden om een evenement te bezoeken. De locatie versterkt het concept, is een plek waar evenementen geboren worden en groot groeien. Een evenement is onderdeel van de samenleving. Tegelijkertijd zijn locaties schaars aan het worden. Het vinden en behouden van evenementenlocaties is complex.

 • Bart Kokx

  Bart Kokx Possibilize (NL)

  Sociaaal ondernemer Bart Kokx is 15 jaar actief in de zorgsector en 10 jaar in de culturele sector. Zijn bedrijf Possibilize inspireert en activeert om te denken en handelen in mogelijkheden bij vraagstukken als: Hoe onderscheidt een evenement zich van de rest? Hoe realiseer je maatschappelijk en economische meerwaarde? Een beperking dient daarbij als de inspiratiebron, een artistieke en creatieve verrijking.

  Senself heeft een inclusief vrijwilligersbestand voor evenementen met mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Boekingsbureau Partofit ontwikkelt en verhuurt inclusieve culturele producties. En vanuit Sencity; het belevingsfestival voor doven, slechthorenden en horenden, adviseert Kokx culturele instellingen over het toepassen van creatieve toegankelijkheid: geen exclusieve aanpassingen maar inclusieve belevingen.

 • Berend Schans

  Berend Schans VNPF (NL)

  Schans is managing director of the VNPF, the Dutch association of 107 music venues and festivals. The VNPF serves an established venue and festival community, and is focused on creating and driving platforms that service fundamental industry needs.

 • Marianne Dijkshoorn

  Marianne Dijkshoorn Toeganleijkheid Evenementen (NL)

  Marianne Dijkshoorn is eigenaar van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen (Welkom) en auteur van het boek Maak Je Event Toegankelijk Voor Iedereen. Als toegankelijkheidsdeskundige zorgt ze voor een betere toegang tot evenementen, gebouwen en buitenruimte. Ze adviseert vanuit de kennis van NEN1814 / ITS en eigen ervaringen met fysieke toegankelijkheid; door een handicap is ze zelf slecht ter been. Naast mensen met een beperking hebben ook senioren, ouders met kinderwagens en leveranciers baat bij een goede toegankelijkheid. Het zorgt ook voor meer veiligheid, positieve publiciteit, gastvrijheid en aantrekkelijkheid voor een grotere doelgroep.

Moderator

 • Willem Westermann

  Willem Westermann De Regelaar, VVEM (NL)

  Vanuit zijn adviesbureau De Regelaar en zijn werk voor de Vereniging Van Evenementen Makers (VVEM) is Willem Westermann fulltime betrokken bij veel belangrijke ontwikkelingen rond evenementen in Nederland. Als het gaat om landelijke wetgeving, veiligheid, normering, belangenbehartiging en het uitdragen van alle mooie aspecten van het evenementenvak staat Willem graag vooraan.