De Toekomst van Nederlandse Radio -Part II
De Toekomst van Nederlandse Radio -Part II
Sat 19 Jan | De Oosterpoort, Front 1 | 12:00 - 13:00
Sat 19 Jan | De Oosterpoort, Front 1 | 12:00 - 13:00

De Toekomst van Nederlandse Radio -Part II

Jan-Willem van Engelen NPO (NL), Rob Ester Qmusic (NL), Sharid Alles NPO/3FM (NL)

Media

Dutch spoken

Radio en de rol van radio blijft een veelbesproken thema voor iedereen die werkzaam is in de muziekindustrie. Los van alle DJ-transfers, DJ’s die stoppen, luistercijfers, gaat het om programmering en zenderprofilering. Wie draait welke muziek en waarom? Hebben radiozenders, zowel publiek als commercieel, een verantwoordelijkheid als het gaat om het ondersteunen van nationale acts en artiesten? Hoe blijven zenders relevant bij de doelgroepen die ze willen of moeten bedienen? Welke innovaties worden omarmd om te beantwoorden aan het steeds grilligere luistergedrag van muziekliefhebbers? Waarmee onderscheidt de zender zich, naast het inzetten van een internetstream en podcasts? Ontegenzeggelijk hebben met name de online muziekplatformen aan belang gewonnen. Zowel voor artiesten als voor muziekfans. De vraag hoe radio toonaangevend blijft als schatbewaarder van de Nederlandse muziekcultuur, is dus relevant. We leggen de vraag maar eens voor aan de verantwoordelijke radiomakers.

 

Speakers

 • Jan-Willem van Engelen

  Jan-Willem van Engelen NPO (NL)

  Jan-Willem van Engelen begon zijn loopbaan bij Warner Music. Daarna werkte hij als music director en later program manager bij Sky Radio Group. Vervolgens heeft hij als marketing director bij platenmaatschappij Armada Music gewerkt. Sinds 2016 is Van Engelen zendermanager van NPO Radio 2 en NPO Radio 5, waartoe ook de kanalen NPO Sterren.nl en NPO Soul & Jazz behoren. Hij neemt deze functie over van Jurre Bosman, die sinds november vorig jaar directeur Radio van de NPO is. Als eindverantwoordelijke krijgt Van Engelen de taak om de nieuwe positionering van beide radiozenders verder vorm te geven. Jan-Willem van Engelen: “Zowel NPO Radio 2 als NPO Radio 5 stralen een enorme liefde voor muziek uit, een passie die ik deel. Een langgekoesterde wens gaat in vervulling door aan de slag te gaan als zendermanager van deze unieke zenders. Ik verheug me erop om samen met de dj’s, collega’s en omroepen verder te bouwen aan het profiel van beide radiostations.

 • Rob Ester

  Rob Ester Qmusic (NL)

  Muziek, media en radio: drie woorden die volledig van toepassing zijn op Rob Ester's carrière. Begonnen in 1998 als redacteur bij TMF (The Music Factory) en in oktober 2000 overgestapt naar Noordzee FM, waar hij music director werd. Dit bleef Ester tijdens de transitie van Noordzee FM naar Qmusic. Tot vorig jaar zijn bestendige en succesvolle muziekbeleid werd beloond met de functie Music & Content Director van Qmusic.

 • Sharid Alles

  Sharid Alles NPO/3FM (NL)

  Sharid Alles is zendermanager van 3FM. In 2003 begon ze haar carrière bij de populaire jongerenzender FunX als webredacteur, presenteerde er later een eigen programma, werkte vervolgens voor BNN Today op Radio 1 en ging daarna aan de slag als producer en co-host bij 3voor12 Radio. Vervolgens werkte ze bij Radio 1, Radio 2, Radio 6 en 3FM. In 2015 keerde Sharid terug bij FunX waar ze als programmaleider hoofdverantwoordelijk is voor alle inhoud online en on air. Sinds 1 juli 2018 is Sharid Alles zendermanager van 3FM.

Moderator

 • Frank Janssen

  Frank Janssen Striped Elephant (NL)

  Frank Janssen is in uiteenlopende disciplines in de muziekindustrie werkzaam geweest. Van platenzaak, lokale radio naar muziekjournalist om uiteindelijk hoofdredacteur/uitgever van het vakblad Entertainment Business te worden. Na zijn periode als marketingmanager bij Sony Music start hij zijn eigen communicatiebedrijf en geeft hij entertainmentmarketing aan de Hogeschool Utrecht. In 2007 keert hij terug bij Entertainment Business en start hij met de nieuwe vakuitgave EB Live voor de live industrie. Begin 2014 stapt Janssen over naar Buma/Stemra en bekleedt tot eind 2017 de functie van manager Communicatie & PR. In januari 2018 start hij zijn eigen communicatiebedrijf Striped Elephant.