Hoe Krijgen We Meer Vrouwen op het Podium
Hoe Krijgen We Meer Vrouwen op het Podium
Thu 17 Jan | De Oosterpoort, Back 7 | 13:30 - 14:30
Thu 17 Jan | De Oosterpoort, Back 7 | 13:30 - 14:30
Presented by: GRAP

Hoe Krijgen We Meer Vrouwen op het Podium

Chris Moorman Popronde (NL), Jorien Stravens Popsport (NL), Li Sang Ong Conservatorium (NL), Kristin McGee RUG (NL)

Education | Policy

Dutch spoken

Hoe Krijgen We Meer Vrouwen op het Podium

De positie van vrouwen in de muziek heeft de aandacht. De discussie gaat nu vooral over het aantal vrouwen in festival line-ups. Maar om de mechanismen te begrijpen die leiden tot de ondervertegenwoordiging van vrouwen op het podium, is het goed om te kijken waar het allemaal begint. Via de muziekopleidingen, talentenwedstrijden en platforms als Noorderslag en de Popronde kunnen talentvolle muzikanten zich in de kijker spelen van het publiek en de industrie. Muziekopleidingen kennen over het algemeen een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke studenten. Maar bij andere platforms zijn de mannen vaker in de meerderheid, zonder dat er bewust vrouwen worden buitengesloten. De vraag is dan ook welke mechanismen zijn er aan het werk? Wat kunnen we leren van de opleidingen? En hoe kunnen talentenplatforms een rol spelen in een betere verdeling? Hoe kunnen ze meer vrouwen trekken en uitval van vrouwen in latere fases voorkomen?

Speakers

 • Chris Moorman

  Chris Moorman Popronde (NL)

  Chris is verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en promotie bij rondreizend festival en talentplatform de Popronde. En sinds dit jaar mag hij diezelfde verantwoordelijkheid dragen bij Welcome to The Village in Leeuwarden. Naast Popronde & WTTV programmeert hij FestiValderAa, duikt hij regelmatig op in panels, jury's of in de schoolklassen als gastdocent of vind je hem op festivals als tourmanager of gewoon als bezoeker.

 • Jorien Stravens

  Jorien Stravens Popsport (NL)

  Jorien Stravens is binnen Popsport gericht op het begeleiden van jonge talentvolle muzikanten in heel Nederland door ze in een programma op maat te verbinden aan professionals uit de muziekindustrie. Muzikanten, bands, acts, singer-songwriters en producers krijgen persoonlijke coaching (artistiek en zakelijk), volgen samen workshops en worden ge√Įntroduceerd in lokale, regionale en landelijke netwerken van muzikanten en relevante professionals en partijen. Talentontwikkeling bij Popsport draait om leren, inspireren, begeleiden, experimenteren en ontmoeten.

 • Li Sang Ong

  Li Sang Ong Conservatorium (NL)

  Als programmacoördinator voor de afdeling van het Conservatorium van Amsterdam heeft Li Sang Ong de laatste vijftien jaar veel grote muzikanten begeleid en geholpen hun grootste potentie te bereiken. Haar verantwoordelijkheid is om erop toe te zien dat het curriculum van iedere student is toegesneden op diens professionele behoeften. Zodat maximale groei en ontwikkelingsdoelen worden gehaald binnen en buiten de school. De afdeling richt zich vooral op het ontwikkelen van talenten om nieuwe muziek te maken. De lat is hoog gelegd qua experimentele en grensverleggende muziek. Met doorzettingsvermogen, humor en strategie helpt ze jong talent om hun plaats in de muziekindustrie te veroveren.

 • Kristin McGee

  Kristin McGee RUG (NL)

  Universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen