Keynote interview Jan Smeets door Eric Corton
Keynote interview Jan Smeets door Eric Corton
Sat 19 Jan | De Oosterpoort, Back 8 | 13:30 - 14:30
Sat 19 Jan | De Oosterpoort, Back 8 | 13:30 - 14:30

Keynote interview Jan Smeets door Eric Corton

Eric Corton (NL), Jan Smeets Pinkpop (NL)

Festival

Dutch spoken

Jan Smeets, oervader van het langstlopende festival ter wereld, viert in 2019 het vijftigjarig jubileum van zijn evenement. De festivaldirecteur staat erom bekend dat hij het hart op de tong draagt. Tijdens het keynote interview zal hij daarom openhartig ingaan op de bloemrijke geschiedenis van het festival, ongetwijfeld gelardeerd met vermakelijke anekdotes. Vanzelfsprekend blikt hij ook vooruit naar de komende, vijftigste editie en naar de toekomst van zijn festival.

Smeets heeft met Pinkpop een monument gecreëerd dat aangemerkt zou kunnen worden als nationaal cultureel erfgoed. Mede omdat zijn festival aan de basis heeft gestaan van belangrijke maatschappelijk-culturele, technologische en creatief-muzikale ontwikkelingen. De vijftigjarige historie wordt gekenmerkt door unieke, memorabele momenten maar ook hoogte- en dieptepunten die Pinkpop tot een uniek festival maken.

De afgelopen jaren is in grote lijnen vastgehouden aan de oorspronkelijke opzet, maar wordt het festival elk jaar weer aangepast en verbeterd. Een aantal jaren geleden stapte MOJO in, maar in de afgelopen vijftig jaar was er altijd een constante: Jan Smeets. En als Jan Smeets met passie vertelt over zijn Pinkpop is het nooit saai.

Speakers

 • Eric Corton

  Eric Corton (NL)

  Eric Corton (1969) is een artistieke duizendpoot. Zijn carrière begon op de Toneelschool in Maastricht. Na een aantal jaren als acteur te hebben gewerkt kwam hij terecht bij radiozender 3FM en ontpopte hij zich tot een veelgevraagd radio- en tv-presentator. Zo presenteert hij o.a. al jaren de live tv-registraties van Pinkpop en tot vorig jaar ook Lowlands en andere muziekfestivals.

  In 2011 ontving hij de Pop Media Prijs. De jury betitelde hem als een “Muzikant, dj, programmamaker, tv-presentator en boven alles een voorvechter van alternatieve muziek – ook muziek die je op een zender als 3FM niet vaak hoort” en roemde hem om zijn “sterke betrokkenheid met muzikanten, die zich hoor- en zichtbaar bij hem op hun gemak voelen” en zijn “brede smaak, en zijn grote hart voor bands van Nederlandse bodem”.

  Naast acteren en presenteren schrijft hij boeken, columns, houdt hij lezingen, maakt hij muziek én zet hij zich in als ambassadeur voor het Rode Kruis.

 • Jan Smeets

  Jan Smeets Pinkpop (NL)