ESNS doet aangifte wegens fraude voormalig medewerker

Conferentie en showcasefestival ESNS (Eurosonic Noorderslag) in Groningen heeft aangifte gedaan tegen een voormalig financieel medewerker wegens fraude. De medewerker heeft in totaal 335 duizend euro ontvreemd. Algemeen directeur Dago Houben van ESNS laat weten dat de fraude het komende festival in januari niet in gevaar brengt. Met de medewerker is een terugbetalingsregeling voor het hele bedrag overeengekomen. 

10-11-2021

Gokverslaving
De fraude kwam deze zomer aan het licht na een melding van de bank over dubieuze transacties. Onderzoek wees uit dat de medewerker op verschillende manieren had gefraudeerd. Hij sluisde relatief kleine bedragen door naar goksites, maakte geld over naar door hem zelf beheerde rekeningen en nam beltegoeden op. Hierbij verhulde hij de werkelijke aard van deze transacties, bijvoorbeeld door de tenaamstellingen aan te passen in bankoverschrijvingen waardoor deze legitiem leken. Ook heeft hij ‘terugbetalingen’ aan fictieve klanten opgevoerd nadat het festival begin 2021 door corona was omgezet in een online evenement. Met het geld heeft hij een gokverslaving bekostigd. De medewerker heeft de fraude bekend.

Terugbetalingsregeling
Na ontdekking van de fraude heeft ESNS de medewerker hiermee geconfronteerd. De medewerker heeft deze meteen bekend en is vervolgens op staande voet ontslagen. Na een grondig boekenonderzoek is de totale omvang van de fraude door ESNS vastgesteld op 335 duizend euro. Duidelijk is geworden dat de fraude in november 2019 klein is begonnen; het meeste geld is echter in de laatste maanden tot juli 2021 ontvreemd. Inmiddels is er een terugbetalingsregeling getroffen met de medewerker die erin voorziet dat ESNS het gehele fraudebedrag terugkrijgt. Ongeveer de helft daarvan wordt het komende half jaar terugbetaald.

Ook zijn direct na de ontdekking de interne betaalprocessen en financiële afhandeling tegen het licht gehouden en opnieuw vastgesteld. Daarnaast heeft ESNS het ministerie van OCW geïnformeerd over de fraude. Zij hebben inmiddels hun vertrouwen uitgesproken in de aanpak en kijken mee naar de maatregelen om herhaling te voorkomen en het geld terug te krijgen. Andere subsidieverleners zijn vandaag ook geïnformeerd over de fraude.

Impact op festival
Vanwege de terugbetalingsregeling verwacht de organisatie dat de fraude geen blijvende impact heeft op de omvang en kwaliteit van het conferentie en showcasefestival in 2022 en de jaren daarna.

Aangifte
Nu het interne onderzoek is afgerond heeft ESNS formeel aangifte gedaan. Dit past bij de omvang van de fraude en de publieke functie van ESNS. ESNS heeft bij de aangifte vermeld dat de medewerker de fraude heeft erkend en een terugbetalingsregeling voor de schade overeengekomen is. Ook is hij inmiddels in behandeling voor zijn verslaving.

SIGN UP TO RECEIVE THE LATEST ANNOUNCEMENTS,
TIPS NETWORKING INVITATIONS AND MORE