De Music Moves Europe Talent Awards is de nieuwe prijs van de Europese Unie voor populaire en hedendaagse muziek, georganiseerd door Eurosonic Noorderslag (ESNS). De prijs wordt uitgereikt aan artiesten die het Europese geluid van vandaag en de toekomst representeren.

Het doel van de Music Moves Europe Talent Awards het vieren en het ondersteunen van nieuw muzikaal talent, zoals Sigrid in 2018 (in de afbeelding), om hun international carrieres verder te ontwikkelen en te accelereren. Genomineerden voor de prijs zullen worden worden geselecteerd door het monitoren van hun positie in de voormalige European Border Breakers Charts, hun streaming cijfers, hun resultaten binnen het European Talent Exchange Programme (ETEP) en recommandaties van muziek export kantoren zowel als partners die bijdragen aan de prijs. Winnaars van de prijs worden uitgenodigd om op ESNS te spelen, ontvangen een op maat gemaakt trainingsprogramma en worden beloond met financiële ondersteuning voor promotie en touring. Op deze manier draagt de prijs op substantiële wijze bij aan het gezamenlijke doel om aanstormend talent door te laten breken in Europa en daarbuiten.

ESNS is meer dan trots om deze opvolger van de European Border Breakers Awards (EBBA) te mogen organiseren. Algemeen directeur Dago Houben stipt aan, “Met de toekenning van deze prijs aan ESNS bevestigd de Europese Commissie de positie en relevantie van ESNS. De samenwerking met de internationale partners is uniek te noemen en vormt een perfecte voedingsbodem om de prijs de komende drie jaar verder te laten groeien in Groningen.”

De Music Moves Europe Talents Awards worden gedragen door het Creative Europe programma van de Europese Commissie, met hulp van Gemeente Groningen, Provincie Groningen en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De prijs wordt in zijn nieuwe vorm ondersteund door een unieke coalitie van partners, waaronder Reeperbahn Festival, Yourope, European Broadcasting Union (EBU), IMPALA, International Music Managers Forum (IMMF), Liveurope, Live DMA, European Music Exporters Exchange (EMEE) en Digital Music Europe (DME).

De genomineerden voor de prijs zullen in september worden gepresenteerd op Reeperbahn Festival in Hamburg. In November zullen de twaalf winnaars van de awards bekend gemaakt worden, waarna de fysieke Music Moves Europe Talent Awards worden uitgereikt in een grootse awardshow tijdens ESNS op woensdag 16 januari 2019.

Afbeelding: Aanstormend Europees talent Sigrid treedt op als winnaar van de European Border Breaker Awards 2018 tijdens ESNS in Groningen. Fotograaf: Ben Houdijk.