Het muzikale vergezicht; hoe verder na 1 september?
Donderdag 7 mei, 19:00 uur | YouTube kanaal ESNS

De Minister van OCW heeft aangegeven dat er 300 miljoen steun komt voor de cultuursector. De helft van dat bedrag is voor de Basis Infrastructuur (BIS); instellingen die rechtstreeks door de overheid gesubsidieerd worden. Daaronder valt overigens geen enkel instituut of instelling uit de populaire muzieksector. 70 miljoen gaat naar vierjarige fondsen waarin ook popmuziek is meegenomen, 50 miljoen naar Rijksmonumenten en de overige 30 miljoen is voor overige subsidies, te verdelen door provincies en gemeentes over cruciale instellingen.

(Pop)muziek blijft hiermee het kind van de rekening; reden om naar extra ruimte te zoeken, waarbij niet alleen de instellingen zoals musea, theaters en concertgebouwen ondersteuning krijgen. Het is belangrijk dat het beschikbare geld terecht komt in de hele keten van actieve partijen, te beginnen bij de makers: de componisten, tekstschrijvers en uitvoerende muzikanten. Door het verbod op evenementen tot 1 september is een totale industrie tot stilstand gekomen waarin de talloze ondernemers en kleine zelfstandigen de volledige opdrachtenportfolio hebben zien wegvallen. Om ervoor te zorgen dat er ook na het wegvallen van de lockdown maatregelen nog een gezonde muziekindustrie bestaat, moet de overheid meer middelen ter beschikking stellen en samen met de muzieksector overleggen hoe en waar deze extra gelden aan worden besteed.

Panelleden:

Lobbyist bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en tevens woordvoerder van het platform Encore, waarin verschillende organisaties zijn verenigd met als doel de belangen van creatieve makers met name bij de overheid goed over het voetlicht te brengen

Tweede Kamerlid namens SP – o.a. Cultuur, Onderwijs en Wetenschap

Tweede Kamerlid namens D66 – Kunst, Cultuur en Defensie

Moderator:

Het online debat vindt plaats op donderdag 7 mei om 19:00 via youtube.com/esnsnl. Er is een mogelijkheid om vragen te stellen via de YouTube chat.