Groningse showcase in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord op 25 oktober 2019

Stichting Eurosonic Noorderslag, de organisator van ESNS, heeft diepgewortelde roots in Groningen. Noorderslag is in 1986 ontstaan in Groningen en door de jaren heen hebben vele Groningse artiesten op het festival gespeeld. Met Grunnsonic wordt elk jaar, in samenwerking met POPgroningen, ook de Groningse muziekscene belicht tijdens ESNS. Het uitdragen van dit Groningse talent naar Nederland – en daarbuiten – sluit dus naadloos aan op de doelstellingen van ESNS.

In Amsterdam Noord presenteert ESNS daarom dus ook graag het beste van de huidige Groningse muziekscene:

Marlene Bakker
Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Haar prachtige stem en eigen werk bezorgen haar een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene. Haar in 2018 verschenen debuutalbum RAIF is inmiddels her en der al veelgeprezen. Ook zij die de taal niet machtig zijn, zullen worden geraakt door de filmische sfeer. Bol van verlangen, weemoed en romantiek. Laat je meevoeren in een unieke luisterervaring waarin Marlene zingt over de magie van het noorden en waar het aardse Gronings naadloos aansluit op de hedendaagse indiepop.

Joost Dijkema
Met zijn debuut Sacred Revelations uit 2016 schudde Joost Dijkema zijn innerlijke demonen van zich af met een uitermate persoonlijk en avontuurlijk album dat hem verlossing en een artistieke triomf brachten. Nu is de Groninger Drent terug met zijn tweede soloalbum Time Thief. Een kleurrijke collectie van elf songs, waarin hij de luisteraar op een nieuwe, verrassende trip meeneemt. Joost heeft wellicht een oude ziel voor zijn leeftijd, maar hij is hier: in het nu, de grenzen verkennend en verleggend van de roots-georiënteerde ‘fingerstyle’ gitaarmuziek met zijn eigen unieke, soms licht gehaaste, maar altijd intense en bezielde gitaarspel. Time Thief is tijdloze gitaarmuziek voor het verleden, het heden en de toekomst.

Town of Saints
Het Nederlandse/Finse Town of Saints begon als een straatact in 2010, toen Harmen Ridderbos (zang/gitaar) en Heta Salkolahti (viool/zang) elkaar in de bergen van Oostenrijk ontmoetten. In de daaropvolgende vijf jaar tourt het duo intensief door Europa en groeit Town of Saints van een upbeat indiefolk act tot een 5 koppige groove machine. Na het album No Place Like This (2016) wilden Heta en Harmen in eerste instantie er de brui aan geven, maar na enkele optredens als duo begon het heilige vuur weer te branden en kwam ook de inspiratie weer terug, met het derde album Celebrate (2018) als resultaat.

Evenement informatie
De Groningse ESNS-showcase vindt plaats in de IJzaal van de Tolhuistuin (IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam) op vrijdag 25 oktober van 21.00 tot 23.00 uur. Gratis entree.

De IJzaal van de Tolhuistuin is te betreden via het restaurant, direct gelegen aan het IJ.

Tijdschema (onder voorbehoud)
21.00 uur | Marlene Bakker
21.45 uur | Joost Dijkema
22.30 uur | Town of Saints (solo)