ESNS (Eurosonic Noorderslag) organiseert samen met de noordelijke popkoepels, gemeenten en scholen een awardshow ter ere van de Noordelijke popcultuur en muziekindustrie op dinsdagavond 15 januari 2019 in Grand Theatre te Groningen.

Op de vooravond van ESNS worden er zeven awards uitgereikt in de categorieën: Beste talent, Beste technisch leverancier, Beste innovatie, Beste podium, Beste festival, Beste artiest en de publieksprijs Collega van het jaar. De voorwaarden voor nominatie van de awards zijn dat de genomineerde affiniteit heeft met Friesland, Groningen of Drenthe en dat de genomineerde een wezenlijk verschil heeft gemaakt in 2018.

De jury bestaat uit: Joey Ruchtie (programmeur ESNS) als voorzitter zonder stem, Walter Flapper (artiesten manager), Eva van Netten (programmeur en muzikante), José Woldring (PR-manager en ondernemer), Robbert Oosting (journalist) en Sander Warmerdam (hoofdredacteur Leeuwarder Courant).

De jury heeft een longlist samengesteld voor de categorieën Beste talent, Beste technische leverancier, Beste innovatie, Beste podium, Beste festival en Beste artiest. Het publiek mag op deze longlist stemmen tot 21 december 17:00 uur. Hier komen drie genomineerden uit voor Beste innovatie, voor de rest van de awards komen er vijf genomineerden uit, waar de jury een winnaar uit kiest en een Popgala Noord award ontvangt op 15 januari 2019 tijdens het gala in Grand Theatre.

De nominaties voor de publieksprijs Collega van het Jaar zijn vanaf nu ook geopend. De voorwaarden voor de Collega van het jaar zijn dat hij/zij werkzaam is in de popindustrie, affiniteit heeft met Drenthe, Friesland en/of Groningen en een wezenlijk verschil heeft gemaakt in 2018. Nomineren kan via dit formulier. De nominaties sluiten op 4 januari 2019. Hier kiest de jury drie genomineerden uit, waarop gestemd kan worden. Degene met de meeste stemmen wint de publieksprijs Collega van het Jaar.

Popgala Noord is een samenwerking van ESNS, Kunst & Cultuur Drenthe, POPgroningen, Friesland Pop, Gemeente Groningen, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Emmen, Gemeente Assen, Minerva Academie voor Popcultuur, Noorderpoort Kunst & Multimedia en D’Drive Friesland College Leeuwarden.