Algemeen directeur Dago Houben: “Het advies is geen erkenning voor wat ESNS doet, van de (inter-)nationale platformfunctie die wij vervullen. Als het gaat om talentontwikkeling en dat talent een kans bieden: wij doen niet anders. En het bieden van internationale uitwisseling tussen vakgenoten is de kern van ESNS.”

ESNS voelt zich gesteund door de wijze waarop de Raad haar een belangrijke functie toekent als podium voor opkomende acts die een mogelijk internationale carrière tegemoet gaan. De Raad ziet een duidelijke groei van de diversiteit in de programmering – en daarmee ook van het publiek – en is enthousiast over de specifieke aandacht voor evenredige programmering van vrouwelijke artiesten.

Ondanks de positieve beoordeling krijgt ESNS een negatief advies. En dat komt hard aan in de popmuzieksector. De Raad voor Cultuur analyseerde eerder dat de BIS toe is aan herijking en dat popmuziek erin thuishoort. En dat er bovendien plek zou moeten zijn voor een topvoorziening als een internationaal popfestival.

Het voelt als een afwijzing van ons festival, maar ook van de popmuziek, dat trekken we ons erg aan’, zegt Houben. ‘Wij hebben er de afgelopen tijd hard voor geknokt om weer in aanmerking te komen voor een positie in de Basisinfrastructuur. ESNS is een ondersteunend platform binnen de popsector en zou om die reden juist binnen de BIS ondersteund moeten worden.”

Ook de Tweede Kamer heeft zich eerder hierover uitgesproken, nadat Asscher en Kwint in een motie “constateerde dat er binnen de BIS nu nog geen popfestivals opgenomen zijn; van mening is dat ESNS een nationaal en internationaal belangrijk popfestival en muziekplatform is dat zowel de regio als Nederland muzikaal op de kaart zet.” Vervolgens heeft de minister de opdracht gegeven aan de Raad om haar hierover te adviseren.

Paul de Rook, Wethouder Cultuur gemeente Groningen, reageert: “ESNS vormt een essentieel onderdeel van de internationale keten voor popmuziek. Het is uniek in zijn soort. En juist dat, lijkt zich nu tegen het festival te keren. Het zou niet meer dan terecht zijn wanneer de minister ESNS alsnog een plek toekent in de BIS.

ESNS voelt zich ook gesterkt door de reacties uit de muzieksector:

ESNS fungeert als ruggengraat van de populaire muzieksector, dat is de unieke waarde van ESNS. Deze functie is altijd al essentieel geweest voor de ontwikkeling van de carrière van een artiest. Dago Houben: “Nu, als gevolg van COVID-19 de sector helaas volledig op zijn gat ligt, is de katalyserende werking van ESNS meer dan ooit nodig om de boel weer op te starten.

“En ESNS 2021 gaat sowieso door. Voor de aanstaande editie, nog onzeker over de COVID-19-maatregelen, probeert ESNS nog steeds het beste, en grootste, podium te bieden voor aankomende muziektalenten met als doel hun carrières op nationaal, en waar mogelijk internationaal niveau, te stimuleren”, zegt Houben.