Parallel_Strata2_foto Joris Strijbos & Nicky Assmann (1)

ESNS Art 2023

Tijdens de komende editie van ESNS is er in de stad weer van alles te zien en te beleven. Naast muziek en optredens is er ook een groot aanbod als het gaat om beeldende kunst, onder de noemer ESNS Art. Samen met Kunstpunt Groningen plaatsen we drie tijdelijke kunstwerken in het centrum van Groningen, het Groninger Museum opent tijdens het festival de tentoonstelling The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc en Vera Artdivision en Kunstlievend Genootschap Pictura pakken uit met the European Poster Explosion (EPEX), een expositie vol gezeefdrukte posters van het ontwerperscollectief van poppodium Vera.

ESNS Art x Kunstpunt Groningen

Tijdens de komende editie van ESNS sieren drie tijdelijke kunstwerken het centrum van Groningen. De kunstwerken worden geplaatst in het kader van ESNS ART, een samenwerking tussen Kunstpunt Groningen en ESNS. De verrassende ontmoeting tussen kunst en muziek laat de festivalbezoeker en inwoners van Groningen kennismaken met lokaal en nationaal beeldend kunsttalent. Te zien zijn een geluidsinstallatie van Davey Smand, een metalen sculptuur van Eirik Jahnsen en een lichtkunstwerk van Nicky Assmann en Joris Strijbos. De kunstwerken staan van 18 t/m 22 januari verspreid in de binnenstad van Groningen. Je vindt ze op de Grote Markt, Nieuwe Markt en in de glazen gang van de Oosterpoort.

Parallel Strata2 photo Joris Strijbos & Nicky Assmann

Davey Smand- NORNS

Glazen gang Oosterpoort

NORNS is een interactieve geluidsinstallatie die door de toeschouwer zelf in beweging kan worden gezet. Het geheel bestaat uit vier karretjes, met op ieder karretje een speaker, microfoon en geluidsapparatuur. Bezoekers kunnen de karretjes door de glazen gang van de Oosterpoort duwen, waarbij omgevingsgeluiden worden geregistreerd. Deelnemers aan deze installatie hebben de controle, door te bepalen waar een geluidsopname wordt gemaakt, en wanneer, met behulp van de groene knop op de duwbeugel. De geluiden worden vervolgens gesampeld en vervormd weer terug in de ruimte gestuurd. Daarna pikt de microfoon het geluid weer op, dat enigszins is veranderd door de akoestiek van de kamer, en herhaalt het proces zich opnieuw. Tot het originele geluid niet meer herkenbaar is, en er een geheel nieuw geluid is ontstaan. Op deze manier illustreert Smand het fenomeen transformatie door de tijd.

Mediakunstenaar Davey Smand (1991) studeerde in 2019 af aan Academie Minerva. Hierna richtte hij Studio HEX op. Onder die naam maakt hij sindsdien installatie- en mediawerk, waarin wetenschappelijke en filosofische vraagstukken centraal staan. Die benadert hij door mythologie en technologie met elkaar te combineren.

Norns - photo Jenne Hoekstra

Eirik Jahnsen- Zonder titel

Grote Markt

De grote sculptuur van Eirik Jahnsen op de Grote Markt staat stil maar is tegelijkertijd constant in beweging. Het weer, de omgeving en het licht zorgen er voortdurend voor dat het spiegelende werk van aanzicht verandert. Jahnsen heeft het staal zo bewerkt dat het haast vloeibaar oogt, of als verfrommeld papier of gedrapeerd textiel. De deuken en bollingen in de platen zorgen ervoor dat je een vervormde variant van de omgeving krijgt te zien, die je als toeschouwer extra goed ervaart wanneer je om het werk heen loopt. Dat biedt meteen de kans een beeldbepalende rol te vervullen: zodra je jezelf gereflecteerd ziet in het spiegelende staal ben je onderdeel geworden van het kunstwerk, en heb je het uiterlijk ervan aangepast. Voor even. De installatie is met z’n 3,80 meter het grootste werk dat Jahnsen tot nu toe maakte, en is daarmee een nieuwe stap in zijn kunstenaarschap.

Eirik Jahnsen (1985) woont en werkt in Groningen maar groeide op in Bergen, Noorwegen. Daar heeft hij veel inspiratie uitgehaald. “Ik was omgeven door enerzijds een indrukwekkend landschap met bergen en anderzijds het stadse leven. Dat is een interessante botsing tussen twee werelden. In mijn werk gebruik ik dan ook vaak dingen die normaliter niet bij elkaar horen.” Nadat Eirik in 2017 zijn bachelor haalde aan Academie Minerva studeerde hij in 2021 af als Master of Painting aan het Frank Mohr Institute.

Eirik Jahnsen photo: Siese Veenstra

Nicky Assmann en Joris Strijbos- Parallel Strata

Nieuwe Markt

Het lijkt wel alsof er mechanisch bewegende lichtwezens zijn geland op de Nieuwe Markt. Ze maken onderdeel uit van het kinetisch lichtwerk Parallel Strata, wat letterlijk ‘parallelle lagen’ betekent. De roterende lichten met stroboscopisch effect, die in de top van de sculpturen ronddraaien, zorgen op de grond voor een constant veranderend schaduwspel. Wanneer je je als bezoeker door het ruimtelijk werk beweegt wordt je onderdeel van de generatieve compositie. Het bewegende schouwspel in schaduw en licht resulteert in een veld van dynamische patronen waarbij de bezoeker wordt ondergedompeld in een abstracte visuele wereld.

Leuk om te weten: vlakbij is nog een spectaculair lichtkunstwerk van Nicky Assmann te zien, Wervel. Deze twintig meter lange golvende led-sculptuur laat een voortdurende veranderende lichtcompositie van intense kleuren zien. Je vindt Wervel in de parkeergarage onder het Forum.

NB: het kunstwerk in de Forumgarage is vrij toegankelijk tussen 9 en 21 uur. De parkeergarage is bereikbaar via de fietsenkelder / tussendeur naar de garage. Zonder parkeerticket kun je via de i-knop naast de deur contact leggen met de meldkamer die jou vervolgens binnenlaat. Of neem de auto-ingang.

Nicky Assmann
Met een achtergrond in film en ArtScience combineert Nicky Assmann (1980) kunst, wetenschap en cinematografische elementen in haar werk, om zo zintuiglijke ervaringen te creëren. Het immateriële en ontastbare karakter van licht, kleur en beweging vormt het uitgangspunt van haar werk.

Joris Strijbos
Joris Strijbos (1981) studeerde ArtScience aan de KABKen haalde daarna een master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In zijn werk speelt hij met technologie, waarbij de interactie tussen beweging, licht en geluid centraal staat. Strijbos’ audiovisuele installaties en mediaperformances bevinden zich op het snijvlak van kunst, wetenschap en techniek.

Kunstpunt presenteert tijdens ESNS Art een rondleiding langs lichtkunst in de binnenstad van Groningen. De tour gaat langs bestaand werk en de nieuwe tijdelijke kunstwerken van Eirik Jahnsen en Nicky Assmann & Joris Strijbos. Ook wordt stilgestaan bij enkele andere onontdekte pareltjes. De rondleidingen vinden plaats op donderdag 19 en vrijdag 20 januari en starten om 19.30 uur. Tickets à €2,50 zijn te koop in de webshop van Kunstpunt.

Parallel Strata2 - Photo: Joris Strijbos & Nicky Assmann

20% korting op The Art of Hipgnosis - Groninger Museum

Since the 1970s, millions of teenage rooms have been filled with images of these artists, but to this day they are still unknown to many: the London design studio Hipgnosis. With the world's first major retrospective, the Groninger Museum honours the designers of legendary album covers for major international artists.

At the Groninger Museum, from Thursday 19 January, the exhibition The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc will start. As a visitor to ESNS23, if you book online, you get a 20% discount from 19 to 22 January. Book your time slot for an adult or student ticket via tickets.groningermuseum.nl and enter the code ESNSVOUCHER in your ordering process. Show your museum ticket and ESNS wristband at your museum visit. Valid from 19 to 22 January 2023.

Pink Floyd - The Dark Side of the Moon

The European Poster Explosion i.s.m. Vera Artdivision en Kunstlievend Genootschap Pictura

Het is inmiddels een bekend fenomeen onder de bezoekers van shows in Vera; de prachtige zeefdrukken die door de Vera Artdivision worden gemaakt. Ze maken per show een uniek exemplaar, die voor bezoekers van de show met een beetje geluk, van de muur te halen zijn. Dit jaar exposeren de dertien ontwerpers van de Vera Artdivision tijdens de European Poster Explosion in Pictura, Groningen. Boven in de galerieruimte bevindt zich de expositie van allerlei posters van Vera-shows. Beneden kun je meekijken hoe zeefdrukken eraan toe gaat. Naast zeefdrukken worden er ook prints en andere merchandise verkocht.

The European Poster Explosion is geopend van woensdag 18 t/m zaterdag 21 januari, van 13.00 - 18.00 uur in Pictura, Sint Walburgstraat 1, Groningen.

Design Julia de Jong

Pride Photo tentoonstelling 2022 - Celebrating the Unseen

Op dinsdag 17 januari opent de Pride Photo Tentoonstelling 2022 op het Akerkhof in Groningen. Het is het tweede jaar op rij dat Pride Photo de stad aandoet met de openlucht fototentoonstelling. Dit jaar is het thema ‘Celebrating the Unseen’, waarmee Pride Photo de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de lhbti+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen.

De tentoonstelling bestaat uit twintig grote panelen. Naast de winnende foto’s worden ook verschillende urgente, verrassende en mooie ‘Unseen’ beeldverhalen getoond, zoals de mate waarin lhbti+ personen wereldwijd hard getroffen zijn door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van de lhbti+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen trans personen.

Groningen is de afsluiter van de Pride Photo Tentoonstelling 2022, die sinds 1 april door heel Nederland reist en alle provincies heeft aangedaan. De tentoonstelling is tot 6 februari gratis te bezoeken.

David Těšínský - Soccer Love