Delen

Muziek verlegt en verbreekt grenzen. Niet alleen landsgrenzen maar ook grenzen tussen mensen. Muziek heeft de gave ons te verbinden. ESNS (Eurosonic Noorderslag) is opgericht met als missie het stimuleren en bevorderen van de verbinding en circulatie van Europese muziek. Daarom organiseren we ieder jaar een vierdaags festival- en conferentieprogramma in Groningen.

Eurosonic Noorderslag (ESNS) is een non-profit, 100% showcase-festival voor uitsluitend Europese artiesten, met een internationale muziekconferentie. ESNS verkoopt elk jaar uit en trekt meer dan 4.000 professionele delegates, waaronder 400 internationale festivals, en presenteert showcases van ruim 350 Europese artiesten voor meer dan 40.000 bezoekers in totaal.

Overdag vindt een internationale muziekconferentie plaats in conferentiecentrum ‘De Oosterpoort’, met 150 panels, keynotes, interviews, workshops, diners, pitches, borrels, presentaties en bijeenkomsten over de nieuwste ontwikkelingen in de Europese en internationale muziek, media, productie en interactieve industrie.

’s Avonds, tijdens de twee showcasefestivals (Eurosonic en Noorderslag), krijgt muziektalent de kans om zich te presenteren aan een internationaal publiek van muziekliefhebbers en professionals. Eurosonic is springplank voor de meest actuele en veelbelovende Europese (en Nederlandse) artiesten, die in ruim 40 zalen in de Groningse binnenstad optreden. Noorderslag is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats in concertzaal De Oosterpoort in Groningen op zaterdag.

ESNS is voor veel acts een belangrijke stap geweest in hun internationale doorbraak. Zo is ESNS verantwoordelijk voor het kickstarten van de carrières van artiesten zoals Shame, Her, Alma, Roosevelt, Aurora, Dua Lipa en meer. Dit doen we niet alleen door een podium te bieden, maar acts ook na ESNS te ondersteunen met het uitwisselingsprogramma ETEP.

Awards
Succes in de muziekindustrie moet gevierd worden. Daarom worden tijdens ESNS de volgende nationale en internationale awards uitgereikt:

European Border Breakers Awards (EBBA)
European Festival Awards (EFA)
De Popprijs
Buma Music Meets Tech Awards (BMMTA)
Ijzeren Podiumdieren
Pop Media Prijs
De Veer

Samenwerkingen
ESNS is de afgelopen jaren meerdere samenwerkingen aangegaan met verschillende lokale, nationale en internationale partijen. Met haar participatie in het Keychange en Take a Stand zet het zich in voor diversiteit op festivals in de breedste vorm. Daarnaast zet ESNS zich actief in voor nationale talentontwikkeling met het Popstipendium en het Hit the North programma.

ESNS18 in cijfers
Totaal aantal bezoekers: 40.288
Conferentie bezoekers: 4.092
Nationaliteiten: 42
Acts: 352
Aantal podia Eurosonic: 52
Aantal podia Noorderslag: 10
Media: 479
EBU radiostations: 37
Internationale festivals: 420
ETEP festivals: 103