Altin Gün

De Amsterdamse band Altin Gün is opgericht in 2017. Bassist Jasper Verhulst raakte in Istanbul bevangen door de Anatolische rock van Baris Manço, Selda Bağcan en Erkin Koray. Samen met gitarist Ben Rider, toetsenist/saz-speler/zanger Erdinç Ecevit, zangeres Merve Dasdemir, drummer Daniel Smienk en percussionist Gino Groeneveld speelt de band inmiddels met de albums ‘On’ en ‘Gece’ over de hele wereld. De mix van traditionele pop en psychedelische funk/disco valt zo in de smaak dat de band werd uitgenodigd door Tame Impala om supportshows te spelen bij hun tour in Amerika. Down Under speelde Altin Gün met de Australische Psych-rockers King Gizzard. In 2020 zal de band de stap naar Azië zetten en wordt er gewerkt aan nieuwe muziek en een nieuwe show.

Judy Blank

De Utrechtse singer-songwriter Judy Blank (1995) werd bekend als finaliste van de beste singer-songwriter van Nederland in 2013. Haar muziek is geïnspireerd door haar reizen naar Amerika en de daar in de jaren zeventig populaire muziek, tussen americana en indierock in. Haar debuutalbum When The Storm Hits kwam uit in 2014 en haar tweede album Morning Sun in 2018. Ze speelde onder andere in Louisiana en Nashville en ze staat op festivals zoals North Sea Jazz, Lowlands, Pinkpop en Songbird Festival. Tot het einde van dit jaar tourt ze nog langs diverse Nederlandse podia. Haar single Mary Jane werd uitgeroepen tot NPO Radio 2 TopSong.

Weval

Het begon als een hobby, maar het elektronicaduo Harm Coolen (1986) en Merijn Scholten Albers (1989) is inmiddels uitgegroeid tot de band Weval, bekend van hun uitzinnige synthlijnen en drumbeats. Hun groovy muziek is geïnspireerd op de soul en funk uit de jaren zestig en zeventig, triphop uit de jaren negentig, gemixt met een heel eigen elektronicastijl. Inmiddels breidt de band zich uit van psychedelische indie naar krautrock en jazz. Ze lanceerden hun eerste album in 2013 en dit jaar is hun nieuwe album The Weight uitgekomen. Diverse platen en singles staan hoog in de Elektronica ranglijsten. De band stond op festivals als Noorderslag, Lowlands en Motel Mozambique, opende het ADE 2019 in het Concertgebouw en tourt nog tot februari 2020 langs diverse podia in Nederland en de rest van Europa.

Jury

De artiesten zijn genomineerd op voordracht van Edwin van Andel (programmeur Pop, Jazz en Wereldmuziek bij het Concertgebouw, dj), Imke Loeffen (talentmakelaar Gelderse podia, popmuzikant) en Joey Ruchtie (programmeur De Oosterpoort/boeker Eurosonic Noorderslag). Op zaterdag 18 januari 2020 wordt op Eurosonic Noorderslag de winnaar bekendgemaakt.In januari 2018 ging het Pop Stipendium naar Jacco Gardner, in 2019 ontving Thomas Azier het stipendium.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren we bijzondere initiatieven en talent op gebied van beeldende kunst, theater, film & dans, natuur, wetenschap, monumentenzorg, geschiedenis & letteren, buurtcultuur en muziek.

Foto: Thomas Azier; winnaar Pop Stipendium 2019.