S10, Yung Nnelg en Klangstof genomineerd voor Pop Stipendium 2020

S10, Yung Nnelg en Klangstof zijn de drie genomineerden voor het Cultuurfonds Pop Stipendium 2021! Op zaterdag 16 januari 2021 wordt op een volledig online ESNS (Eurosonic Noorderslag) bekend wie het prijzengeld van 10.000 euro in de wacht sleept.

De drie artiesten zijn voorgedragen door een jury met professionals uit het muziekveld. Met het Pop Stipendium wil het Cultuurfonds een veelbelovende popartiest of popband bekronen en stimuleren zich verder te ontwikkelen.

S10

S10, de kroonprinses van de Nederlandse alternatieve pop, vertelt door middel van rap, zang en spoken word haar meest persoonlijke verhalen. Haar debuutalbum Snowsniper werd beloond met Nederlands meest prestigieuze muziekprijs, een Edison in de categorie ‘Alternative’. Dit jaar verscheen haar tweede plaat Vlinders, die vier sterren kreeg in de Volkskrant.

De 20-jarige Stien den Hollander wist veel mensen te raken door haar openheid over haar tumultueuze verleden in de psychiatrie, de leidende thematiek op haar eerste twee EP’s. Hierover maakte 3voor12 tevens een documentaire. Haar show op ESNS 2020 werd uitgeroepen tot #2 van de beste 25.

Yung Nnelg

Glenn Ascension begint zijn muzikale carrière met het maken van beats in Fruity Loops samen met vrienden. Van beats maken in zijn slaapkamer komt Glenn achter de draaitafels terecht. Ook stond Glenn aan het begin van SMIB, een collectief van jongens uit de Bijlmer (Bims) die interdisciplinaire kunst maken waaronder muziek, film en kleding ontwerp. Vanuit SMIB ging Glenn solo.

Door de track Chamos (2015) drukt Glenn definitief zijn stempel in de scene als soloartiest: Yung Nnelg. Door de jaren heen is Yung Nnelgs sound steeds volwassener geworden waardoor zijn merk zich ook verder dan muziek ontwikkelt. Evenementen in verschillende gerenommeerde musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam en Boijmans van Beuningen, maar ook in zijn rol als ambassadeur voor de Libris Literatuurprijs toont hij aan dat hij een breder publiek weet te inspireren.

Klangstof

De Amsterdamse alternatieve popband Klangstof, opgericht door de Nederlands/Noorse muzikant Koen van de Wardt, vestigde zijn naam met een majestueuze samenvloeiing van synth-pop, post-rock en elektronische muziek op hun debuut-lp, Closed Eyes To Exit. Dit album werd uitgegeven door Mind Of A Genius in 2016. Sindsdien wordt de band gezien als een van de meest veelbelovende bands die er zijn en werd de band de eerste Nederlandse formatie die zowel in Coachella als Bonnaroo optrad.

In februari dit jaar kwam de langverwachte tweede plaat uit: The Noise You Make Is Silent. ‘De nieuwe Klangstof is een door synths en elektronica gedreven plaat van internationale allure’, kopte de viersterren-recensie van de Volkskrant.

Jury

De artiesten zijn genomineerd op voordracht Joey Ruchtie (programmeur Oosterpoort en boeker ESNS), Chris Moorman (Popronde), Lisa de Jongh (Patronaat) en Maike Fleuren (freelance zakelijk leider a.i. en commissielid muziek bij het Cultuurfonds).

In januari 2018 ging het Pop Stipendium naar Jacco Gardner, in 2019 ontving Thomas Azier het stipendium en in 2020 was Judy Blank de winnaar.

SIGN UP TO RECEIVE THE LATEST ANNOUNCEMENTS,
TIPS NETWORKING INVITATIONS AND MORE