Succesvolle tweede editie van Noordelijke awardshow Popgala Noord

Op dinsdagavond 14 januari werden de Popgala Noord awards uitgereikt in het Grand Theatre te Groningen. Er zijn 8 awards uitgereikt in verschillende categorieën. De award voor Beste innovatie ging naar Plantjebandje. Als Beste podium kwam Vera uit de bus. ESNS werd bekroond tot Beste festival. De award voor Beste technisch leverancier ging met Faber Audiovisuals mee naar huis. Ten slotte werden Hannah Mae als Beste talent en Blanks als Beste artiest bekroond. Ook ontving Noisia de Lifetime achievement award voor hun Drum ’n Bass producties, de door hen georganiseerde evenementen en de invloed daarvan op de stad Groningen.

[Dutch only] Met 40% van de stemmen werd Sjoerd Nijland bekroond met de publieksprijs voor Collega van het jaar. Sjoerd Nijland is actief bij onder andere POPgroningen. Hij werd genomineerd door vijf collega’s. “Sjoerd zet zich al jaren in voor de Groninger popcultuur als eindbaas bij POPgroningen maar ook als programmeur voor bv. Hongerige Wolf en blijft zich inzetten voor goede vertegenwoordiging en faciliteiten voor lokaal talent. Hij is betrokken, heeft veel kennis van zaken en is oprecht enthousiast over zijn vak. Het is gewoon een hele fijne vent!’’ luidde zijn nominatie. 

De professionele jury bestaande uit Joey Ruchtie (programmeur ESNS) als voorzitter zonder stem, Froukje Bouma (artiestenmanager), Marlene Bakker (artiest), Bert Vos (directeur Simone FM), Floor Oostra (marketeer Spot Groningen), Walter Flapper (artiestenmanager), Robert Bangma (directeur Minerva Academie voor Popcultuur) en Gino Spijkerman (eigenaar Interstage) koos de winnaars in de overige categorieën. 

Het juryrapport van de winnaars luidde:

Lifetime achievement: Noisia
De Drum n’ Bass giganten uit Groningen zetten in 2020 officieel een punt achter hun carrière als collectief. Noisia heeft Groningen wereldwijd op de kaart gezet als Drum n’ Bass city. Niet alleen met hun eigen producties maar ook met hun labels en als organisator van events. Al deze facetten hebben ervoor gezorgd dat er, dankzij Noisia, een hoop internationale artiesten naar Groningen zijn gehaald. De Groningse producers zijn ware ambassadeurs van de popcultuur in Noord-Nederland.

Beste talent: Hannah Mae
Met nog maar één uitgebracht nummer heeft Hannah Mae al meer dan een miljoen streams te pakken. Back To You was topsong bij Radio 2 en de jonge singer-songwriter was onder meer te gast bij RTL4. Hannah Mae uit Emmen is inmiddels onder de begeleidende vleugels van Ilse de Lange en is onder meer geboekt voor het Americana festival Tuckerville. De 22-jarige rootsy singer-songwriter heeft een volwassen geluid en gaat het zeker veel verder schoppen dan de landsgrenzen van Drenthe.

Beste artiest: Blanks
Op YouTube kan niemand meer om de jonge Harkstedenaar Simon de Wit, beter bekend als Blanks, heen. Hij kreeg wereldfaam met zijn ‘styleswaps’ waarbij hij een hit opnieuw opneemt in een ander genre. Hiermee is hij het voorbeeld van een nieuw soort artiest dat zijn eigen imperium opbouwt op sociale media. In het afgelopen jaar verliet hij YouTube en Instagram steeds vaker voor ‘real life’, bracht hij zijn eerste eigen nummers uit, stond hij in verschillende poppodia in het land en schreef hij de theme-song voor 3FM Serious Request.

Beste innovatie: Plantjebandje
Een plantje van je bandje. Tessa Hesseling maakt het mogelijk om je festivalbandje uit te laten groeien tot een prachtige plant. Plantjebandje werd in 2019 voor het eerst getest tijdens Paradigm Festival. In een tijd waar duurzaamheid pure noodzaak is, is Plantjebandje niet alleen verantwoord, maar ook creatief en fun, waarmee de Groningse studente de landelijke pers haalde.

Beste podium: Vera
Poppodium Vera bestond afgelopen jaar 120 jaar en is het icoon van de pop underground. Met hun urgente programmering zetten ze decennialang Noord-Nederland op de wereldkaart. Het eigenzinnige poppodium wordt gedragen door een onvermoeibaar groot leger van vrijwillige Veranen en kan hiermee nog jaren doorgaan. Vera is al jaren een begrip en van grote betekenis voor de muziekscene in Groningen.

Beste technisch leverancier: Faber audiovisuals
Vanuit Sint Annaparochie is Faber audiovisuals de absolute marktleider op het gebied van LED technologie. Het Friese bedrijf is een wereldspeler op het gebied van audiovisuele techniek en stuurt vanuit de Noordelijke provincie vestigingen in Duitsland, Dubai en Amerika aan. Van het schansspringen in Oberstdorf tot de tournee van een grote artiest, als je een LED scherm ziet is de kans groot dat deze van Faber komt. Faber Audiovisuals onderscheidt zich met een eigen opleidingsinstituut en weet hiermee hoogwaardig technisch personeel aan zich te binden, daar waar er een grote krapte is op de markt.

Beste festival: ESNS
Vanwege haar belang voor de muziekindustrie kon de jury van Popgala Noord niet anders dan ESNS selecteren als beste festival. Het business to business festival staat in de absolute top drie van Europa en is niet alleen voor professionals maar ook voor muziekliefhebbers hét jaarlijkse event om op een laagdrempelige manier nieuw talent te spotten. Een performance op ESNS werkt als katalysator voor opkomende muziekacts. Artiesten als Dua Lipa, Calvin Harris en Stromae maakten hier in Groningen hun eerste stappen richting wereldfaam. Door het internationale bereik zorgt ESNS voor een enorme economische spin-off in de Stad Groningen en omliggende gebieden en is daarmee in het Noorden uniek in haar soort.

Popgala Noord is een project van ESNS, Kunst & Cultuur Drenthe, POPgroningen, Friesland Pop, Gemeente Groningen, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Assen, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort en Friesland College D’Drive.

SIGN UP TO RECEIVE THE LATEST ANNOUNCEMENTS,
TIPS NETWORKING INVITATIONS AND MORE