Inge van Calkar en Andreas Blühm onder winnaars Popgala Noord

Vanmiddag zijn op Popgala Noord de prijzen voor de Noord-Nederlandse muziekindustrie uitgereikt. Inge van Calkar ging naar huis met de prijs voor beste artiest. De Omdenk Awards, de prijs voor het beste initiatief ten tijde van de corona-crisis, gaat naar Welcome to The Village, Kraantje Pappie en Locked and Live. De Friese band Cloudsurfers is verkozen tot beste talent en Andreas Blühm ontving de lifetime achievement award. Wytse Dijkstra is bekroond met de publieksprijs voor Collega van het Jaar. Via een livestream vanuit poppodium Vera in Groningen kon men de awardshow thuis volgen.

 

Beste Artiest
Inge van Calkar ging er met de award voor Beste Artiest vandoor. De Groningse soloartiest werd geroemd voor haar harde werk in de Nederlandse popmuziek en de jury noemde haar winst als iets ‘wat zeker niet uit de lucht komt vallen’. Een fragment uit het juryrapport: “Als soloartiest timmert ze al enkele jaren hard aan de weg, geheel op eigen voorwaarden en zonder concessies. Daarbij weet ze niet alleen een groeiend publiek voor zich te winnen, maar heeft ze gaandeweg ook haar eigen stem gevonden.”

Omdenk Award
Het Leeuwarder festival Welcome to The Village maakte dit jaar een radio-uitzending en lanceerde een speciale doos vol lekkers en producten van eigen leveranciers. Rapper Kraantje Pappie zou twintig keer in SPOT Groningen staan, maar moest deze ook weer annuleren. Samen met Mr. Mofongo bedacht hij Craney’s Kippenhok: een afhaalservice voor kipgerechten in Groningen. In Hoogeveen kwam Het Podium met ‘Locked and Live’: een online platform dat artiesten faciliteert in het streamen van shows en tickets verkoopt via een ‘pay as you like’-formule. Zo worden zowel artiesten als crew gesteund. 

Beste Talent
De band Cloudsurfers werd bekroond als Beste Talent, de jury zei over hen: “Had er tijdens Popgala Noord een categorie ‘beste energie’ bestaan dan was deze ongetwijfeld ook ten prooi gevallen aan deze Friese formatie” en noemde Cloudsurfers “een grote belofte voor het smachtende club- en festivalcircuit”.  

Lifetime Achievement Award
Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum ontving de Lifetime achievement award voor zijn bijdrage aan de popcultuur in Noord-Nederland door verschillende tentoonstellingen naar het Noorden te halen die een bijdrage leveren aan de popcultuur in Noord-Nederland. De jury roemde Blühm voor zijn onschatbare bijdrage aan de popcultuur van Noord-Nederland en noemde zijn inspanningen een versterking van de positie van Groningen als internationale pop-stad en een katalysator van een bruisende popcultuur. 

Collega van het jaar
Na 41% van de stemmen werd Wytse Dijkstra bekroond met de publieksprijs voor Collega van het jaar. Wytse is actief als aanjager voor Podium Asteriks, oprichter van het clubhuis voor Welcome to The Village en hij speelt in The Resurrection. Hij werd genomineerd door maar liefst acht collega’s. Zijn collega’s nomineerden hem om zijn enthousiasme en creativiteit ten tijde van de crisis in 2020. Een collega met verfrissende ideeën die optimistisch blijft in deze onzekere tijden van de pandemie. Een dromer die zijn dromen ook daadwerkelijk wil verwezenlijken. Hij geeft Leeuwarden een nieuwe impuls.

Klik hier voor het volledige juryrapport van Popgala Noord 2021

Popgala Noord is een project van ESNS en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, NDC mediagroep, POPgroningen, Friesland Pop en Stichting Kunst & Cultuur. 

SIGN UP TO RECEIVE THE LATEST ANNOUNCEMENTS,
TIPS NETWORKING INVITATIONS AND MORE