Zoë Tauran, GLITCH en SPOT Groningen in prijzen bij Popgala Noord 2024

16.01.24

Vanavond zijn op Popgala Noord de prijzen voor de Noord-Nederlandse muzieksector uitgereikt in Grand Theatre in Groningen. In totaal zijn er zeven awards uitgereikt: vier publieksprijzen en drie ere-awards gekozen door een vakjury. Dit jaar werden de prijzen voor Artiest, Talent, Festival en Podium van het jaar voor het eerst gekozen door het publiek. Daar werd massaal gehoor aan gegeven; in totaal is er meer dan 6000 keer gestemd. SPOT Groningen werd met 58,5% van de stemmen gekozen als Podium van het jaar, Paradigm festival kwam met 63% van de stemmen als Festival van het jaar uit de bus. Benwal werd bekroond tot Talent van het jaar met 46% van de stemmen. Ten slotte werd als Artiest van het jaar Zoë Tauran gekozen met 43% van de stemmen. De zangeres uit Roden kon er helaas niet bij zijn vanwege haar optredens voor Vrienden van Amstel Live. Zus Maxime nam de award in ontvangst.

Foto: Niels Knelis

De winnaars van de drie ere-awards zijn gekozen door de vakjury en werden tijdens het Popgala in het zonnetje gezet: Robb Kauffman werd bekroond met een Lifetime achievement award, de jury koos GLITCH uit Leeuwarden als Beste inclusieve initiatief en het Groningse boekingskantoor Muzink ging ervandoor met de Backstage Business award. De vakjury bestaat uit: Joey Ruchtie (programmeur ESNS en juryvoorzitter), Cor Giesing (docent Academie voor Popcultuur), Hanneke Dijkstra (programmeur Neushoorn), Lisan van der Deijl (productie The Bake Shop), Chris Moorman (marketing Popronde), Inge van Calkar (artiest) en Peter van der Heide (journalist).

Robb Kauffman - Lifetime Achievement award
De vakjury over Robb Kauffman: Vanaf eind jaren zestig zet de geboren Groninger zich op allerlei manieren in voor popmuziek in zijn stad. Zonder de bezieling van Kauffman had de Groningse popscene er beslist anders uit gezien. Hij organiseerde als prille twintiger in 1970 het eerste popfestival in de stad, Grazige Weiden, en was decennialang de drijvende kracht achter de legendarische festivals Sterren in het Bos en Sterren in het Park. De imposante lijst artiesten die hij op het juiste moment naar het Noorden haalde, bevat namen als Fleetwood Mac (Korenbeurs), Pink Floyd (Concertzaal Apollo), Captain Beefheart (Stadsschouwburg), The Cure (Sterrebos), The Police, Ramones, Talking Heads en Sex Pistols (allemaal Huize Maas). Als bestuurslid van Stichting Pop voor Groningen stond hij in 1986 ook nog eens aan de basis van Noorderslag. Still going strong, als zeventiger is hij momenteel betrokken bij Der Aa-Theater. En we zijn hem daarnaast natuurlijk eeuwig dankbaar voor zijn bijdrage aan dé punksong van Groningse bodem: Jesus Love Me (But I Don’t Care) van Subway.

GLITCH - Beste inclusieve initiatief
De jury benoemt GLITCH als Beste inclusieve initiatief: GLITCH is een collectief met diy-mentaliteit dat onder andere clubnachten organiseert voor de queer community van Friesland. Initiatiefnemers Annemarie Venema en Hanna van Koldam creëren op unieke locaties conceptuele en interdisciplinaire clubnachten met activistische toon. GLITCH wil inspireren, prikkelen en queer joy vieren. Na slechts vier edities is GLITCH al niet meer weg te denken uit Leeuwarden. De jury erkent de waarde en positie van GLITCH voor de Friese queerscene met deze prijs.

Muzink - Backstage Business award
De Backstage Business award is nieuw dit jaar, voor een onderneming die een grote bijdrage heeft geleverd, achter de schermen, aan het mogelijk maken van de muziekindustrie. Een gedeelte uit het juryrapport: Boekingskantoor Muzink heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een vaste waarde in het Nederlandse popcircuit, met grote namen als Blanks, Meau en Fresku in hun roster. Hun oog voor talent is uitmuntend, acts als Meau en Blanks, maar ook Babs, The Cool Quest, Fay, Katie Koss en Yaro Milo werden vroeg in hun carrière opgepikt en begeleid naar de sterren die ze nu zijn, of nog gaan worden. Ook aan de achterkant heeft Muzink oog voor talent, het kantoor is de afgelopen jaren flink gegroeid door allerlei jonge mensen aan te trekken die nog niet veel ervaring als boeker of producent hebben, maar wel veel passie en potentie hebben.

Popgala Noord is een project van ESNS, Noordstaat, Popfabryk, POPgroningen en Stichting Kunst & Cultuur en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen en Provincie Groningen.