Popgala_Noord_2023-Jasper_Bolderdijk-6700

Popgala Noord

Popgala Noord is de ultieme viering van het succes van de Noord-Nederlandse popcultuur.

Popgala Noord 2024

Tijdens Popgala Noord 2024 zijn er zeven prijzen uitgereikt ter ere van de popcultuur in Noord-Nederland; vier publieksprijzen en drie ere-awards. De genomineerden en winnaars van de publieksprijzen voor Artiest, Talent, Podium en Festival van het jaar staan hieronder vermeld. De winnaars van de ere-awards voor Beste inclusieve initiatief, Backstage business award en de Lifetime achievement award zijn bepaald door de vakjury.

De genomineerden en winnaars van de publieksprijzen zijn:

Artiest van het jaar

Talent van het jaar

Podium van het jaar

Festival van het jaar

Ere-awards

Robb Kauffman werd bekroond met een Lifetime achievement award, de jury koos Glitch uit Leeuwarden als Beste inclusieve initiatief en het Groningse boekingskantoor Muzink gaat ervandoor met de Backstage Business award.

Robb Kauffman - Lifetime Achievement award

De vakjury over Robb Kauffman: Vanaf eind jaren zestig zet de geboren Groninger zich op allerlei manieren in voor popmuziek in zijn stad. Zonder de bezieling van Kauffman had de Groningse popscene er beslist anders uit gezien. Hij organiseerde als prille twintiger in 1970 het eerste popfestival in de stad, Grazige Weiden, en was decennialang de drijvende kracht achter de legendarische festivals Sterren in het Bos en Sterren in het Park.De imposante lijst artiesten die hij op het juiste moment naar het Noorden haalde, bevat namen als Fleetwood Mac (Korenbeurs), Pink Floyd (Concertzaal Apollo), Captain Beefheart (Stadsschouwburg), The Cure (Sterrebos), The Police, Ramones, Talking Heads en Sex Pistols (allemaal Huize Maas). Als bestuurslid van Stichting Pop voor Groningen stond hij in 1986 ook nog eens aan de basis van Noorderslag. Still going strong, als zeventiger is hij momenteel betrokken bij Der Aa-Theater. En we zijn hem daarnaast natuurlijk eeuwig dankbaar voor zijn bijdrage aan dé punksong van Groningse bodem: Jesus Love Me (But I Don’t Care) van Subway.

GLITCH - Beste inclusieve initatief

De jury benoemt GLITCH als Beste inclusieve initiatief: GLITCH is een collectief met diy-mentaliteit dat onder andere clubnachten organiseert voor de queer community van Friesland. Initiatiefnemers Annemarie Venema en Hanna van Koldam creëren op unieke locaties conceptuele en interdisciplinaire clubnachten met activistische toon. GLITCH wil inspireren, prikkelen en queer joy vieren. Na slechts vier edities is GLITCH al niet meer weg te denken uit Leeuwarden. De jury erkent de waarde en positie van GLITCH voor de Friese queerscene met deze prijs.

Muzink - Backstage Business award

De Backstage Business award is nieuw dit jaar, voor een onderneming die een grote bijdrage heeft geleverd, achter de schermen, aan het mogelijk maken van de muziekindustrie. Een gedeelte uit het juryrapport: Boekingskantoor Muzink heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een vaste waarde in het Nederlandse popcircuit, met grote namen als Blanks, Meau en Fresku in hun roster. Hun oog voor talent is uitmuntend, acts als Meau en Blanks, maar ook Babs, The Cool Quest, Fay, Katie Koss en Yaro Milo werden vroeg in hun carrière opgepikt en begeleid naar de sterren die ze nu zijn, of nog gaan worden. Ook aan de achterkant heeft Muzink oog voor talent, het kantoor is de afgelopen jaren flink gegroeid door allerlei jonge mensen aan te trekken die nog niet veel ervaring als boeker of producent hebben, maar wel veel passie en potentie hebben.

De genomineerden voor de publieksprijzen en de winnaars van de ere-awards zijn gekozen door onze vakjury, die bestaat uit: Joey Ruchtie (programmeur ESNS en juryvoorzitter), Cor Giesing (docent Academie voor Popcultuur), Hanneke Dijkstra (programmeur Neushoorn), Lisan van der Deijl (productie The Bake Shop), Chris Moorman (marketing Popronde), Inge van Calkar (artiest) en Peter van der Heide (journalist)

Popgala Noord is een project van ESNS, Noordstaat, Popfabryk, POPgroningen en Stichting Kunst & Cultuur en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen en Provincie Groningen.