Popgala_Noord_NielsKnelis_IngevanCalkar

Popgala Noord

Popgala Noord is de ultieme viering van het succes van de Noord-Nederlandse popcultuur.

Popgala Noord 2022 was op veel manieren anders dan andere jaren en dit is ook te zien in de prijzen die er dit jaar worden uitgereikt. De categorieën zijn Beste Talent, Beste Artiest, Lifetime Achievement, de publieksprijs Collega van het jaar en de Omdenk-Award. De Omdenk-Award is vorig jaar in het leven geroepen voor het beste initiatief uit de muziekindustrie ten tijde van de corona-crisis. De awardshow vond dit jaar digitaal plaats op 18 januari om 17:00u.

Best Artiest
The Vices gingen er met de Popgala Noord award voor Beste Artiest vandoor. De Groningse band maakte afgelopen jaar landelijk furore door optredens op de nationale televisie, met de release van hun debuutalbum ‘Looking For Faces’, schopten het tot 3FM talent en scoorden een megahit met hun single ‘Strange Again’.

Omdenk-Award
KopjeK, dat zich richt op het geven van unieke house en techno events op verrassende locaties door heel Groningen, is de winnaar van de Omdenk Award.

Best Talent
T A M A R is verkozen tot beste talent. Met haar poëtische popliedjes schrijft ze buitengewone verhalen over het alledaagse. T A M A R maakte in 2021 deelt uit van Hit the North.L

Lifetime Achievement Award
Peter Weening stopte in oktober na 41 jaar als programmeur van de Groningse concertzaal Vera. De langstzittende pop-programmeur van Nederland boekte sinds 1980 meer dan zevenduizend bands voor de ‘club for the international pop underground’. Volgens de jury is Peter Weening met zijn authenticiteit en ongebreidelde toewijding voor zijn club en haar medewerkers uitgegroeid tot hét gezicht en hét geweten van de alternatieve popcultuur in Noord-Nederland.

Colleague of the year
Met 45,2% van de stemmen werd Lisan van der Deijl van The Bake Shop bekroond met de publieksprijs voor Collega van het jaar. Door haar collega’s geprezen omdat ze het afgelopen jaar sterk leiderschap heeft getoond zich hard heeft gemaakt voor talentontwikkeling in Drenthe.

Popgala Noord is a project of ESNS and is made possible by We the North, Dagblad van het Noorden, POPgroningen, Friesland Pop en Stichting Kunst & Cultuur.