Popgala_Noord_NielsKnelis_IngevanCalkar

Popgala Noord

Popgala Noord is de ultieme viering van het succes van de Noord-Nederlandse popcultuur.

Popgala Noord 2023

Popgala Noord 2023 vond plaats op dinsdag 17 januari in de Akerk in Groningen. In totaal werden er zeven awards uitgereikt, ter ere van de noordelijke popcultuur.

De winnaars zijn allen gekozen door een vakjury, onder leiding van Joey Ruchtie, programmeur ESNS. De jury bestaat uit: Fiep Wagt - VISION, Ico Balt - Lake Woozoo, Leo Hegge - Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe & muzikant, Evert Hoven - The Bake Shop, Evelyn Andoh - Friesland Pop, Doortje Hiddema - TivoliVredenburg & Welcome to The Village.

Joost ging ervandoor met de prijs voor Beste Artiest, Schau Schau met de award voor Beste Talent, OOST werd bekroond als beste podium en festival Explore the North als Beste Festival. Verder werden er maar liefst drie ere-awards uitgereikt. Patrick Kramer werd uitgeroepen tot Beste Technische leverancier, Club On-Beperk voor Beste Inclusieve Initiatief, en Sjouke Nauta ging naar huis met de lifetime achievement award.

Ere-awards

Naast deze vier awards werden er ook drie ereprijzen uitgereikt. In de categorie Beste Technische Leverancier gaat Patrick Kramer naar huis met de awards. De jury prees hem omdat hij al vele jaren een gerespecteerd lichttechnicus is, die voor veel grote evenementen heeft gewerkt. Hij is niet alleen een goede technicus, maar ook een belangrijke mentor en leraar voor jong talent.

Als Beste Inclusieve initiatief bekroont de jury Club On-Beperkt in Emmen, een uitgaansgelegenheid voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. De Jury bekroont dit initiatief omdat dit initiatief ervoor zorgt dat meer mensen kunnen genieten van een uitgaansavond, en omdat het een totaal nieuw concept is in onze regio.

Ten slotte wordt de lifetime achievement award uitgereikt aan Sjouke Nauta, een van de oprichters van Friesland Pop. Hij krijgt de award voor al het harde werk dat hij heeft verricht voor de Friese popcultuur en talentontwikkeling. Hij heeft dertig jaar lang de kar getrokken van Friesland Pop en bleef tot vlak voor zijn vertrek zich inzetten. Zo bracht hij nog een viertal cassettes en fotoboek uit van de meest toonaangevende Friese acts waar hij mee heeft samengewerkt.

Popgala Noord 2022

Popgala Noord 2022 was op veel manieren anders dan andere jaren en dit is ook te zien in de prijzen die er dit jaar worden uitgereikt. De categorieën zijn Beste Talent, Beste Artiest, Lifetime Achievement, de publieksprijs Collega van het jaar en de Omdenk-Award. De Omdenk-Award is vorig jaar in het leven geroepen voor het beste initiatief uit de muziekindustrie ten tijde van de corona-crisis. De awardshow vond dit jaar digitaal plaats op 18 januari om 17:00u.

Beste Artiest
The Vices gingen er met de Popgala Noord award voor Beste Artiest vandoor. De Groningse band maakte afgelopen jaar landelijk furore door optredens op de nationale televisie, met de release van hun debuutalbum ‘Looking For Faces’, schopten het tot 3FM talent en scoorden een megahit met hun single ‘Strange Again’.

Omdenk-Award
KopjeK, dat zich richt op het geven van unieke house en techno events op verrassende locaties door heel Groningen, is de winnaar van de Omdenk Award.

Beste Talent
T A M A R is verkozen tot beste talent. Met haar poëtische popliedjes schrijft ze buitengewone verhalen over het alledaagse. T A M A R maakte in 2021 deelt uit van Hit the North.L

Lifetime Achievement Award
Peter Weening stopte in oktober na 41 jaar als programmeur van de Groningse concertzaal Vera. De langstzittende pop-programmeur van Nederland boekte sinds 1980 meer dan zevenduizend bands voor de ‘club for the international pop underground’. Volgens de jury is Peter Weening met zijn authenticiteit en ongebreidelde toewijding voor zijn club en haar medewerkers uitgegroeid tot hét gezicht en hét geweten van de alternatieve popcultuur in Noord-Nederland.

Collega van het jaar
Met 45,2% van de stemmen werd Lisan van der Deijl van The Bake Shop bekroond met de publieksprijs voor Collega van het jaar. Door haar collega’s geprezen omdat ze het afgelopen jaar sterk leiderschap heeft getoond zich hard heeft gemaakt voor talentontwikkeling in Drenthe.

Popgala Noord is een project van ESNS en wordt mogelijk gemaakt door We the North, Dagblad van het Noorden, POPgroningen, Friesland Pop en Stichting Kunst & Cultuur.