JeBroer4Life_EurosonicAir_BartHeemskerk_11 (2)

Over ESNS

ESNS (Eurosonic Noorderslag) is een non-profitorganisatie en onafhankelijk platform gewijd aan de promotie en ontdekking van nieuwe Europese en Nederlandse muziek.

ESNS, opgericht in 1986, organiseert jaarlijks een vierdaags showcasefestival en muziekconferentie op verschillende locaties in Groningen, Nederland. Ontdek de meest opwindende opkomende Europese (Eurosonic) en Nederlandse (Noorderslag) acts, variërend van mainstream pop tot progressieve vondsten tijdens het festival, dat het podium vormt voor toonaangevende Europese festivals. De conferentie is erop gericht de muziekindustrie op weg te helpen naar een duurzame toekomst en agendeert toonaangevende onderwerpen en innovaties.

Elk jaar in januari stelt ESNS 350 opkomende Europese artiesten voor aan meer dan 40.000 muziekliefhebbers en meer dan 4.000 professionals uit de muziekindustrie, waaronder 400 internationale festivals. Overdag biedt de conferentie plaats aan meer dan 150 paneldiscussies, interviews, keynotes en veel meer over dringende onderwerpen en de noodzaak van sociale verandering in de muziekindustrie. 's Avonds treden van woensdag tot en met vrijdag op 40 verschillende locaties in hartje Groningen Europese acts op. En op zaterdag staan opkomende Nederlandse artiesten centraal tijdens Noorderslag in De Oosterpoort.

ESNS is van essentieel belang gebleken om nieuwe Europese acts door te laten breken in live muziekscenes in heel Europa en daarbuiten. Het showcasefestival, dat in 1986 van start ging, heeft een indrukwekkende staat van dienst in het kickstarten van de internationale carrières van artiesten als Altin Gün, Alina Pash, Arlo Parks, Deki Alem, Dua Lipa, Fontaines D.C., girl in red, Hania Rani, The Haunted Youth, July Jones, Meduza, Priya Ragu, Pip Blom, Pongo, Queralt Lahoz, Sans Soucis, Sigrid,Trupa Trupa en Wet Leg.

Volg de impact van opkomend Europees talent met ESNS Radar, het platform voor de Europese charts ontwikkeld in samenwerking met Creative Europe. Houders van een ESNS Conference-ticket kunnen nog dieper in de data graven met ESNS Analytics.

Ga naar ESNS Radar

Naast het bieden van een podium voor nieuwe muziek, ondersteunt ESNS artiesten door het organiseren van het talentontwikkelingsprogramma ESNS Exchange. Om de diversiteit en ambitie van Europese en Nederlandse muziek te vieren kent het festival ook verschillende prestigieuze prijzen toe, waaronder de Music Moves Europe Award, European Festival Award en de Popprijs. Zowel zelfstandig als in impactvolle samenwerkingsverbanden heeft de organisatie tal van initiatieven opgericht en ondersteund, waaronder Yourope, European Broadcasting Union (EBU), Keychange, Take a Stand en Green Deal Circular Festivals. In 2019 vierden ESNS en EBU de 20e verjaardag van hun partnerschap. EBU Eurosonic groep omvat meer dan 30 radio publieke omroepen die uitgelichte artiesten uit hun thuislanden delen.