Pop media prijs ESNS 2024 (1 van 1)

Pop Media Prijs

De Pop Media Prijs is een prijs voor uitmuntende muziekjournalistiek. Sinds 1994 richt de prijs zich op individuele muziekjournalisten en vernieuwende initiatieven of publicaties die een nieuw publiek bereiken, over ondervertegenwoordigde muziek berichten en/of opmerkelijke popjournalistiek laten zien. De prijs is op donderdag 18 januari op ESNS, voor de dertigste keer uitgereikt.

De winnaar van de Pop Media prijs is Justin Verkijk. In het juryrapport wordt Justin Verkijk onder andere geprezen om zijn veelzijdigheid, humor en muziekkennis: “Justin Verkijk beet zich in de dancewereld vast zoals eigenlijk niemand dat doet. Met een reeks aan sprankelende podcasts waardoor je DIRECT zelf ook de club in wil duiken, met zijn eigen radioshow en ja, zelfs op het social medium waar veel mediamakers zich nog geen raad mee weten: Tiktok.”

De genomineerden van 2023

Henk van Engen
Al decennialang is Henk van Engen als multicam-regisseur beeldbepalend voor de manier waarop livemuziek in beeld wordt gebracht. Hij is het die achter de knoppen zat in de Lowlands-Alpha, en de registratie van Goldband maakte (2,1 miljoen views), hij deed alles van VPRO On Stage tot North Sea Jazz tot Pinkpop, hij tilde het idee van live muziek-tv naar een hoger plan met Stromae bij Matthijs Gaat Door, en hij filmde shows als Vrienden van Amstel en DI-RECT in Ahoy. Als je weleens Nederlandse concertvideo’s kijkt, is de kans ongeveer 100 procent dat je weleens wat van Henk hebt gezien (en ervan hebt gesmuld).

Justin Verkijk
Er zijn nauwelijks nog journalisten die zich puur op dance focussen in Nederland. En dat terwijl er geen genre zo populair is! Dat maakt het werk van presentator/alleskunner Justin Verkijk nog verfrissender. Voor de podcast Bakkie Bakkie (met Steven van Lummel) doet hij heerlijke, diepgaande en humoristische interviews met zowel supersterren (Armin van Buuren!) als underground dj’s. Daarnaast presenteert Verkijk de Lowlands-podcast, heeft hij zijn eigen show op 3FM (The Beat) en maakte hij de podcast Als Muren Konden Praten over legendarische Nederlandse clubs. Daarmee is hij anno 2024 de belangrijke pleitbezorger voor dance in Nederland (en eentje met heel veel humor!). Ook mooi: waar veel muziekmediamakers zich nog geen raad weten met Tiktok, stort Verkijk zich er vol overgave op.

Ouassima Tajmout
In de afgelopen tien jaar groeide Ouassima uit tot een van de bekendste gezichten bij FunX. Ze was een van de eersten die on air langere interviews met hiphop-artiesten deed, en die ook online succesvol wist te verspreiden. Daarnaast heeft ze vele succesvolle interview-formats bedacht, uitgewerkt en gepresenteerd: Van Straat Naar Platina en Beats Tikken Met, bijvoorbeeld. Ze interviewde wereldsterren als Cardi B, French Montana en J. Balvin, maar afgelopen jaar viel ze vooral op met Back To The Roots met Emms, waarin ze met de Broederliefde-artiest naar Kaapverdië reist. In haar werk schijnt altijd ook maatschappelijke betrokkenheid door.

Eerdere winnaars van de Pop Media Prijs zijn

2022 – Veronica van Hoogdalem
2021 – Timo Pisart
2020 – Beste Zangers
2019 – Rob Stenders
2018 – Fernando Halman
2017 – Roosmarijn Reijmer
2016 – Rotjoch
2015 – Rutger Geerling
2014 – Atze de Vrieze
2013 – The book projects Mary Go Wild (edited by Arne van Terphoven, Gert van Veen, Britta Moller and Alex Slagter) and Dutch Dance (written by Mark van Bergen, Xander Uitgevers).

2012 – Saul van Stapele
2011 – DWDD Recordings
2010 – Eric Corton
2009 – Sander Donkers
2008 – Jan van der Plas
2007 – Leo Blokhuis
2006 – John Schoorl
2005 – Leon Verdonschot
2004 – Lex van Rossen

2003 – Hester Carvalho
2002 – 3voor12
2001 – Gijsbert Kamer
2000 – Anton Corbijn
1999 – Herman van der Horst
1998 – Tom Engelshoven
1997 – Martin Bril
1996 – David Kleijwegt
1995 – Jip Golsteijn
1994 – Bert van de Kamp

Pop Media Prijs Jury

De jury voor de Pop Media Prijs bestaat uit een gevarieerde samenstelling van professionals uit de muzieksector - waaronder musici, vertegenwoordigers van poppodia/festivals, journalisten of makers met ervaring in de geschreven pers, radio, tv, documentaires en online media. Alle juryleden moeten op de hoogte zijn van recente ontwikkelingen in de media- en popmuziekindustrie. Tot slot is het traditie dat de winnaar van de editie van vorig jaar eenmalig zitting neemt in de jury.

De Pop Media Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Sena Performers Fund.

Vind hier meer informatie over de procedure