Pop Stipendium

Sinds 2018 rijkt het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks het Pop Stipendium uit om veelbelovende pop artiesten of bands te ondersteunen in het ontwikkelen van hun (inter)nationale carrière. Elk jaar worden er drie artiesten genomineerd waarvan uiteindelijk één winnaar een geldprijs van €10.000,- uitgereikt krijgt.

De winnaar wordt op zaterdag 21 januari bekendgemaakt op ESNS23

De winnaar van afgelopen jaar is grunge-popband The Vices. De band kreeg een prijs uitgereikt tijdens de online versie van ESNS op 21 januari.

“The Vices zet dromen om in acties."

The Vices
The Vices is een garage-popband uit Groningen, opgericht in 2019. De band bestaat uit Floris van Luijtelaar (zang/gitaar), Jonathan Kruizenga (orgel/gitaar), Simon Bleeker (bas) en Mathijs Louwsma (drums). In 2019 brachten ze hun eerste EP Life Grows uit. In 2020 de tweede EP Good Morning City, Now Let Me Sleep… In 2020 en 2021 traden ze op tijdens Eurosonic Noorderslag en hadden ze hun eerste shows in Berlijn en Parijs. Aan het begin van de Corona lockdown werden ze uitgeroepen tot 3FM Talent met hun track Boy. De band stortte zich tijdens de lockdowns op veel verschillende activiteiten en wist ook tijdens corona, met creatieve vondsten, zichtbaar te blijven. Afgelopen seizoen trad The Vices op als huisband bij het NPO televisieprogramma M.

“The Vices zet dromen om in acties. De band is wars van opportunisme en prestatiedruk en toont een enorme drive. Geen singles maar albums worden uitgebracht, bijna als een filosofisch concept. De laatste jaren zijn grote stappen gezet en creatieve vondsten getoond. Zo wist de band ook tijdens corona op inventieve wijze zichtbaar te blijven en inspiratie te bieden aan anderen.”, aldus het juryrapport.

Naast The Vices behoorden GGGOLDDD en Nana Adjoa ook tot de genomineerden. Beide kregen ze een geldprijs van 1000 euro van het cultuurfonds.  

Eerdere winnaars zijn

2020 - Judy Blank

2019 - Thomas Azier

2018 - Jacco Gardner

Jury
De artiesten zijn genomineerd op voordracht van Joey Ruchtie (Oosterpoort en ESNS), Chris Moorman (Popronde), Lisa de Jongh (Patronaat) en Maike Fleuren (Firma Fleuren, commissielid muziek bij het Cultuurfonds).