Pop Stipendium

Sinds 2018 rijkt het Cultuurfonds jaarlijks het Pop Stipendium uit om veelbelovende pop artiesten of bands te ondersteunen in het ontwikkelen van hun (inter)nationale carrière. Elk jaar worden er drie artiesten genomineerd waarvan uiteindelijk één winnaar een geldprijs van €10.000,- uitgereikt krijgt.

De genomineerden van dit jaar waren Sophie Straat, Pitou en SMANDEM.

Pitou werd bekroond met het Pop Stipendium tijdens ESNS24 op 20 januari.

Photo: Ben Houdijk

Pitou
Pitou is de Nederlandse zangeres Pitou Nicolaes (geboren in Amsterdam). Haar geluidkenmerkt zich door haar unieke stem, onderscheidende composities en het gebruik vanvocale harmonieën. Door haar kenmerkende Folk Noir-stijl, die vergeleken is metartiesten als Vashti Bunyan, Joanna Newsom en Alela Diane, slaagt Pitou erin haarachtergrond in klassieke en wereldmuziek te combineren. Ze begon bij Kinderen VoorKinderen, ging naar het Nationaal Kinderkoor en kwam terecht Kobra Ensemble. Dit jaarkwam haar langverwachte debuutalbum Big Tear uit, dat zeer goed werd ontvangen.

De jury over Pitou; "Pitou is ambitieus en kiest weloverwogen haar pad. Het winnen van het Stipendium komtvoor haar op het perfecte moment."

Naast Pitou behoorden Sophie Straat en SMANDEM ook tot de genomineerden. Beide kregen ze een geldprijs van 2500 euro van het cultuurfonds.  

Eerdere winnaars zijn

2023 - Personal Trainer

2022 - The Vices

2021 - S10

2020 - Judy Blank

2019 - Thomas Azier

2018 - Jacco Gardner

Jury
De jury bestond ook dit jaar weer uit Lisa de Jongh (TivoliVredenburg en commissielidCultuurfonds Noord-Holland), Chris Moorman (Popronde), Joey Ruchtie (Oosterpoort enESNS) en Maike Fleuren (Firma Fleuren en commissielid muziek bij het Cultuurfonds).