Dua Lipa ontvangt Excellence Award tijdens ESNS23

21.01.23

Tijdens ESNS23 ontving popsensatie Dua Lipa de ESNS Excellence Award na de keynote met ‘Dugi & Dua Lipa’. De award viert haar succes als ESNS Exchange Artist. In het keynote-interview met de Lipa's, die voor de derde keer Groningen bezochten, werd Dua's carrière sinds haar eerste optreden bij ESNS besproken, evenals het werk van Dukagjin (Dugi) en Dua Lipa voor de Sunny Hill Foundation en festival.

De Excellence Award erkent Dua Lipa als de meest succesvolle act die heeft geprofiteerd van het ESNS Exchange-programma (dat voorheen het ETEP - European Talent Exchange Programme heette). De ESNS Excellence Award viert acts die de Europese cultuur vertegenwoordigen door middel van hun muziek (wereldwijd). Acts die een sterk ambassadeurschap vervullen voor de Europese muziek en als rolmodel dienen voor Europese acts die ervan dromen groot te worden.

Het keynote-interview, gepresenteerd door Gordon Masson van het tijdschrift IQ, werd bijgewoond door honderden internationale vertegenwoordigers van de muziekindustrie. Dua en haar vader Dugi Lipa bespraken de release van het Future Nostalgia-album tijdens de corona-periode, haar succesvolle wereldtournee en het succes van Sunny Hill Festival in Prishtina, dat op de shortlist stond voor een European Festival Award. Met het festival en de foundation willen ze Kosovo op de culturele kaart zetten en geld inzamelen om de kunst- en cultuursector van het land verder ontwikkelen.

Dua Lipa trad voor het eerst op bij ESNS in Vera in 2016 en keerde in 2017 terug als winnaar van de European Border Breakers Awards (EBBA), nu de Music Moves Europe Awards (MME Awards). De getalenteerde zangeres werd ook uitgeroepen tot 'Newcomer of the Year' tijdens de European Festival Awards 2016 en won de EBBA Public Choice Award, waarop in 2017 door fans werd gestemd.

Dukagjin Lipa is CEO van het in Londen gevestigde Mercy & Wild PR- en communicatiebureau en uitvoerend directeur van Republika Communications, een creatief communicatiebureau in zijn geboorteland Kosovo. Dugi is ook de oprichter van het Sunny Hill Festival en mede-oprichter van de Sunny Hill Foundation met zijn dochter en beschermvrouwe van de stichting, Dua Lipa.