ESNS vrij toegankelijk programma

13.01.23

Er is een heleboel te beleven tijdens ESNS waarvoor je een kaartje nodig hebt, maar sommige activiteiten zijn vrij toegankelijk. Hieronder een overzicht:

Eurosonic air

Eurosonic air keert terug op de Grote Markt in het centrum van Groningen. Kom binnen in de grote tent, waar plek is voor maar liefst 1500 bezoekers en geniet van opkomende en bekende artiesten.

Bekijk het programma van Eurosonic air van 18 t/m 21 januari via de timetable.

ESNS ART - Kunstpunt

De verrassende ontmoeting tussen kunst en muziek laat de festivalbezoeker en inwoners van Groningen kennismaken met lokaal en nationaal beeldend kunsttalent. Te zien zijn een geluidsinstallatie van Davey Smand, een metalen sculptuur van Eirik Jahnsen en een lichtkunstwerk van Nicky Assmann en Joris Strijbos.

De kunstwerken staan van 18 t/m 22 januari verspreid in de binnenstad van Groningen.

ESNS ART - Pride Photo Exhibition 2022

Voor het tweede jaar op rij doet Pride Photo de stad aan met de openlucht fototentoonstelling. Dit jaar is het thema ‘Celebrating the Unseen’, waarmee Pride Photo de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de lhbti+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen.

De tentoonstelling is buiten bij de Akerk te bezoeken van 17 januari tot 6 februari.

ESNS ART - Vera Artdivision and Kunstlievend Genootschap Pictura

Het is inmiddels een bekend fenomeen onder de bezoekers van shows in Vera; de prachtige zeefdrukken die door de Vera Artdivision worden gemaakt. Dit jaar exposeren de dertien ontwerpers van de Vera Artdivision tijdens de European Poster Explosion in Pictura, Groningen. Boven in de galerieruimte bevindt zich de expositie van allerlei posters van Vera-shows. Beneden kun je meekijken hoe zeefdrukken eraan toe gaat.

The European Poster Explosion is geopend van 18 t/m 21 januari, van 13.00 - 18.00 uur in Pictura, Sint Walburgstraat 1, Groningen.

Hit The North showcases

Hit the North is het talentontwikkelingstraject van o.a. ESNS. Ieder jaar start er in januari een groep talentvolle acts uit Noord-Nederland, die een jaar lang coaching, kennis, begeleiding en showcases aangeboden krijgen. Ze sluiten hun jaar af met een officiële showcase op ESNS. Dylamic, Fred Goverde, HISTORIAN, Johnny loves me, Moonloops, Seb Zukini, Steeby en Traversus geven hun showcase op donderdag en vrijdag in VRIJDAG. De DJ’s Benwal, renceau en Verity treden op tijdens ESNS@Night van vrijdag op zaterdagnacht in Smoke.

Hit the North wordt georganiseerd door ESNS, Into the Great Wide Open, Popfabryk, POPgroningen, Stichting Kunst & Cultuur en Noordstaat.

Data en tijden:

Donderdag 19 januari van 20.30 tot 00:00 uur, VRIJDAG Sint Jansstraat.

Vrijdag 20 januari van 19.30 tot 23:00 uur, VRIJDAG Sint Jansstraat.

Vrijdag op zaterdagnacht 21 januari van 01:00 tot 06:00 uur, Smoke.

NOORD in Vrijdag

Ieder jaar is NOORD de hub voor de Noordelijke popcultuur tijdens ESNS. Samen met muzikanten, beleidsmakers, festivals en pop-organisaties uit Noord-Nederland organiseert ESNS een programma vol met panels en talks over muziekbeleid, (internationale) talentontwikkeling en het ondersteunen van makers. Op donderdag en vrijdagavond wordt VRIJDAG omgetoverd tot Eurosonic-locatie en treden de Hit the North acts op. Op vrijdag- en zaterdagmiddag zijn er showcases van meer acts uit Noord-Nederland. NOORD in Vrijdag vindt dit jaar plaats in, hoe kan het ook anders, VRIJDAG aan de Sint Jansstraat.

Extra timetable

Play to Rec sessions

NOORD organiseert The Open Studio Sessions (door From Play to Rec): openbare live opname sessies georganiseerd op ongewone plaatsen, een format tussen live muziek en studioproductie.

Op vrijdag 20 januari starten om 11.00, 14.00 & 16.00 uur opnames van 30 minuten in VRIJDAG (Sint Jansstraat).

War Child session

ESNS en War Child vinden elkaar in hun geloof in de verbindende kracht van muziek. ESNS biedt War Child daarom graag een platform om een breed publiek te bereiken met hun boodschap. De Groningse zangeres Katie Koss, onderdeel van de line-up van Noorderslag, ging met War Child naar een vluchtelingenopvangcentrum in Moldavië. Hun doel: met Katie’s muziek een klein verschil maken voor de gevluchte Oekraïense kinderen.

Deze sessie heeft als thema ‘De Kracht van Muziek’ en vindt plaats op zaterdag 21 januari om 13.00 uur in het Forum.

Platosonic

In de Oude Ebbingestraat vindt traditiegetrouw weer Platosonic plaats in platenwinkel Plato en de Coffee Company; het officiële daytime in-store festival, met bands en artiesten die tevens op ESNS spelen. Platosonic is gratis toegankelijk en vindt plaats van donderdag 19 januari t/m zaterdag 21 januari 2023.

Bevestigd voor Platosonic 2023; Adwaith (uk-wal), Albertine Sarges (de), Amina (nl), Árný Margrét (is), Beharie (no), Catherine Graindorge (be), Ciel (nl/uk-Eng), Combo Qazam (nl), Danai Nielsen (gr), Dobrawa Czocher (pl), Donkey Kid (de), Echt! (be), Elephant (nl), Elia Lombardini (fi), Francis Of Delirium (lux), freekind. (si), Heartworms (uk-eng), Ila (be), Katie Gregson-MacLeod (uk-sco), Keg (uk-eng), Kymara (nl), Kóboykex (fo), M. Lucky (nl), Marathon (nl), Marta Knight (es), Maxine (nl), Metteson (no), Nusantara Beat (nl), Néomí (nl), Pantaloons (si), Pitou (nl), Robin Kester (nl), Roufaida (nl), Shanghai Baby (es), Solomon (nl), Sprints (ie), The Bug Club (uk), The Mary Wallopers (ie), The Vices (nl), Tramhaus (nl), Waterbaby (se), Yo Diablo (es), en Zimbru (ro).

De selectie is gemaakt met voormalig Plato Groningen baas Appie Clermonts in gedachten. Het bekende gezicht was van 1998 tot 2020 in de platenzaak te vinden en heeft talloze deuren geopend voor jonge artiesten uit Groningen. ESNS beschouwde Appie als deel van het team en we hebben enorm genoten van de lange samenwerking. Appie overleed in november aan de gevolgen van ALS. Ons medeleven gaat uit naar familie en naasten. Appie Clermonts zal gemist worden.

Data en tijden:

Donderdag 19 januari | 12.00 – 19.00 uur

Vrijdag 20 januari | 12.00 – 18.10 uur

Zaterdag 21 januari | 12.00 – 16.30 uur

Eliën

Alternatieve pop singer/songwriter en artiest Eliën is gevestigd in Nederland. In 2019 kwam ze voor het eerst in beeld tijdens het schrijven van haar album tijdens een roadtrip door Europa. Haar dromerige synths, polyfone drifts en donkere downtempo grooves nemen je mee op een reis door de diepten van haar geest.

In haar camper op het Waagplein in Groningen, geeft ze tijdens ESNS intieme optredens op woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 januari van 19.30 – 20.10 uur.

Penguin radio showcases

3 Dagen, 10 podia en meer dan 250 acts. De 'stages' worden gehost door opleidingen, managements en bookers die vinden dat hun act klaargestoomd moet worden voor de volgende stap: ESNS. Eenmaal binnen bij De Drie gezusters raak je als bezoeker gegarandeerd verdwaald tussen alle podia. Op die manier ontdek je allerlei acts die je anders nooit had gezien.

De Penguin Showcases in De Drie Gezusters vinden plaats op woensdag 18 januari van 16.30 – 2.30 uur en donderdag 19 en vrijdag 20 januari van 15.30 – 02.30 uur.

Jagersonic

De Rooie Jager presenteert: JAGERSONIC – Taking care of Ambiance in VERA Groningen. Na twee afgelaste edities, staat de line-up nu bomvol! Het beloofd een legendarische editie te worden.

Jagersonic vindt plaats op zaterdag 21 januari van 13.30 – 22.00 uur in VERA Groningen.