ESNS X Innofest: Proeftuin voor duurzame en sociale ondernemers

10.01.24

ESNS en Innofest Nederland bundelen hun krachten voor innovatie! Van 17 t/m 20 januari krijgen 5 inspirerende ondernemers de kans om hun innovaties te testen, waardevolle feedback te ontvangen en hun impact te vergroten.

Blousem - Threaded Generations

Blousem - Threaded Generations

De kledingindustrie heeft enorme negatieve gevolgen voor mens en milieu. Van het verwerken van grondstoffen tot het vernietigen of verschepen van kleding die afgedankt wordt.

Blousem zet zich in om de enorme kleding-afvalberg te verkleinen. Ze upcyclen blouses: van afgedankte en saaie of kapotte blouses maken ze nieuwe, toffe en verkoopbare items. Ook geven ze reparatie- en upcycle workshops om te laten zien hoe je kleding een tweede, derde of zelfs vierde leven geeft.

Tot nu toe lag de focus van Blousem op de milieu-impact van kleding, maar ze zien ook kansen om hun sociale impact te vergroten. Daarom zetten ze ‘Threaded Generations’ op. Hiermee brengt Blousem ouderen en jongeren samen met kledingreparatie en upcycling als verbindende activiteit. De ouderen delen hun kennis over kledingmaken en de jongeren brengen hun gezelligheid mee. Het doel? De handwerkvaardigheden van ouderen waarborgen, eenzaamheid verminderen én bewustwording rondom textielafval vergroten: win-win-win!

Tijdens ESNS hosten ze een gratis kledingreparatie-workshop in het Forum op 18 en 19 januari van 14:00 - 16:00 uur op 1 Oost. Neem een kapot kledingstuk mee en ontdek hoe je die zelf nieuw leven inblaast!

Thunderboom Records

Grimes kloont haar stem met AI, de Gorillaz zijn een AR ervaring op Times Square en Travis Scott is een avatar in Fortnite. Deze wereldberoemde artiesten hebben de kansen en middelen om met de meest vooruitstrevende technologie te experimenteren.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat muzikanten in Nederland de kansen en middelen krijgen om ook met de nieuwste technologie te werken? Zonder dat artistieke vrijheid, intellectuele eigendom, data privacy en de transparante werking van de technologie verloren gaat.

Open Cultuur Tech, een initiatief van Thunderboom Records, zet zich in voor de verantwoorde ontwikkeling en toepassingen van nieuwe technologie in de muziekindustrie. Tijdens ESNS introduceren ze backstage verschillende AI en AR tools en vragen ze artiesten hoe ze deze zouden toepassen. Op deze manier helpen ze iedere muzikant in Nederland met gelijke kansen en middelen om veilig en autonoom te werken met de nieuwste technologie.

PlantJeBandje

Alleen in Nederland worden er per jaar al meer dan 100.000 kilo plastic festivalbandjes weggegooid. PlantJeBandje ontwikkelde een alternatief zijn voor de huidige polyester bandjes en lanyards. Dit bandje, gemaakt van hennep en bloemzaden, testten ze eerder op Paradigm Festival.

Deze innovators hebben nu ook een duurzamere variant voor de sluiting ontwikkeld. Dit sluitinkje wordt tijdens ESNS getest door de crew.

Albird

Albird heeft een app ontwikkeld die met slimme sensoren constant de temperatuur in koelingen en vriezers in de gaten houdt. Wanneer de temperatuur te hoog is, wordt de eigenaar automatisch op de hoogte gesteld. Zo krijgt eten niet de kans om te bederven.

Deze sensor plaatsen ze tijdens ESNS backstage in de koelingen en vriezers voor het crew-eten.

Volta Energy

Volta Energy maakt aggregaten op zonne-energie. Ze streven ernaar om zo groen mogelijke energie te leveren op locaties waar geen netaansluiting beschikbaar is. Met de Hydro-solar wil Volta Energy de stap maken naar emissieloze energieopwekking op locatie. Door middel van brandstofceltechniek en waterstof kunnen ze de nodige back-up stroom opwekken wanneer de beschikbare zonne-energie niet toereikend is.Tijdens ESNS leveren ze backstage stroom aan de nightliner bus waar BumaStemra workshops geeft aan artiesten.

De tests op ESNS worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, provincie Friesland en provincie Drenthe, de gemeenten Groningen en gemeente Assen, Goeie Grutten, YES!Delft, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Erasmus Centre for Entrepreneurship.