Federation of Music Conferences – Kom bij de Club!

16.01.23

Groningen, 17 januari 2023 - De Federation of Music Conferences (Federatie van Muziekconferenties) houdt op 19 januari zijn officiële lanceringsceremonie op ESNS in Groningen. De oprichters zijn East European Music Conference, ESNS, Linecheck, MaMA Music & Convention, Reeperbahn Festival en Tallinn Music Week, die de handen ineenslaan om de muzieksector binnen en buiten Europa te ondersteunen.

Kom langs bij de openingsceremonie van de federatie in de Oosterpoort op donderdag, om 1 uur. Ontmoet de oprichters, ontdek hoe je deel uit kan maken van de club en welke voordelen je uit dit nieuwe netwerk kunt putten.

De rol van muziekconferenties en showcasefestivals is om alle onderdelen van het hedendaagse muziekecosysteem te bedienen en aan te spreken. Ze faciliteren participatie door concerten te organiseren, om nieuwe talenten te introduceren en om hen platforms te bieden waar ze de spelers kunnen ontmoeten die carrières en artistieke ontwikkeling mogelijk maken. Daarnaast bieden muziekconferenties andere groepen uit de culturele en creatieve sector toegang tot de muziekbranche en haar publiek.

De muzieksector wordt geconfronteerd met een zeer dynamische omgeving, die tegelijkertijd wordt geprikkeld om zich aan te passen aan verschillende transformatieve processen. Als onderdeel van het Music Moves Europe (MME) initiatief van de Europese Commissie heeft de Federation of Music Conferences de taak op zich genomen om de Commissie te ondersteunen bij het versterken van de dialoog binnen de muzieksector.

De oprichters van de Federatie nodigen andere muziekconferenties uit om zich bij het netwerk aan te sluiten en expertise en kennis te delen, en mee te bouwen aan een visie op de huidige en toekomstige behoeften van de muzieksector. Het is ook een uitnodiging om deel te nemen en bij te dragen aan deze nieuwe MME-dialoog, die gericht is op versterking van het beleid en de programma's van de EU om de sector te helpen bloeien en de uitdagingen aan te pakken.

Zoals Commissaris voor cultuur Mariya Gabriel vandaag in het nieuws verklaarde: "Deze actie (d.w.z. de nieuwe MME-dialoog) zal een aanvulling zijn op onze bestaande communicatiekanalen met de muzieksector. Ik ben ervan overtuigd dat het een nuttige bijdrage zal leveren aan onze voortdurende inspanningen – in het kader van Music Moves Europe – om gerichte steun te bieden aan de sector, zijn professionals en muzikanten."

De oprichtende leden van de Federatie worden vertegenwoordigd door Codruta Vulcu (EEMC), Robert Meijerink (ESNS), Dino Lupelli (Linecheck), Fernando Ladeiro-Marques (MaMA), Detlef Schwarte (Reeperbahn Festival) en Helen Sildna (Tallinn Music Week).

Robert Meijerink, artistiek directeur van ESNS licht toe: "We zijn ons bewust van de uitdagingen waar de muzieksector momenteel voor staat. Met dit in gedachten nodigen we andere muziekconferenties en showcasefestivals uit om zich bij ons aan te sluiten. Door de dialoog te faciliteren bevorderen we verbetering en innovatie, en de muzieksector verdient - net als andere sectoren - bewustzijn en aandacht voor zijn belangen."

Helen Sildna, directeur van de Tallinn Music Week vult aan: “Muziekconferenties zijn een integraal onderdeel geworden van onze industriekalenders en het is moeilijk om muziekprofessionals voor te stellen die functioneren zonder deze jaarlijkse bijeenkomsten. Het creëren van een netwerk van collega's door heel Europa is een collectieve inspanning om een geïntegreerd platform te bieden dat het hele muzikale ecosysteem ten goede komt. Ons doel is een inclusief proces om een open dialoog tussen spelers uit de industrie en beleidsmakers op zowel nationaal als EU-niveau te organiseren en te voeren."

De vierjarige routekaart voor de dialoog met de muzieksector voorziet in discussies op verschillende muziekconferenties. De eerste vindt plaats tijdens de Tallinn Music Week 2023, van 11 tot 14 mei. Daarnaast is in de tweede helft van 2023 de eerste van twee conferenties op EU-niveau gepland, om beleidsmakers en Europese belanghebbenden toe te spreken. Verder wordt een onderzoeksrapport aangeleverd met een conceptuele definitie van de term "Muziekecosysteem".

Over de Federation of Music Conferences

De stichtende leden van de Federation of Music Conferences (FOMC) zijn East European Music Conference (RO), ESNS (NL), Linecheck (IT), MaMA (FR), Reeperbahn Festival (DE) en Tallinn Music Week (EE). Dit netwerk zet zich in om evenementen voor de muziekgemeenschap te organiseren, als speciale hubs die de verschillende spelers van de muzieksector en aangesloten branches bedienen om elkaar te ontmoeten en muziek te promoten. De gemeenschappelijke agenda is om toegang en mogelijkheden te bieden om verbinding te maken binnen en met de muzieksector op verschillende podia en niveaus. Meer informatie is beschikbaar op musicconferences.org

Gepresenteerd door: ESNS
Do 19 Jan - Back 11 (up) - 12:00-13:00
The Federation of Music Conferences: Join the Club!
GB
Dino Lupelli, Linecheck - Music Innovation Hub - Codruta Vulcu, ARTmania Festival - Helen Sildna, Tallinn Music Week - Fernando Ladeiro Marques, MaMA Music & Convention - Robert Meijerink, ESNS - Patrick Daniel, Reeperbahn Festival
Ga naar panel