Henk van Engen, Justin Verkijk en Ouassima Tajmout genomineerd voor Pop Media Prijs 2023

08.01.24

De prijs, gepresenteerd door Sena Performers, wordt op vrijdag 19 januari op ESNS, voor de dertigste keer uitgereikt. 

Foto: Veronica van Hoogdalem ontvangt de Pop Media Prijs 2022 tijdens ESNS23

De jury maakt vandaag de genomineerden voor de Pop Media Prijs 2023 bekend. De prijs wordt op vrijdag 19 januari voor de dertigste keer uitgereikt tijdens muziek conferentie en showcase festival ESNS in Groningen. De jury heeft de volgende genomineerden geselecteerd: Henk van Engen, Justin Verkijk en Ouassima Tajmout.

Henk van Engen
Al decennialang is Henk van Engen als multicam-regisseur beeldbepalend voor de manier waarop livemuziek in beeld wordt gebracht. Hij is het die achter de knoppen zat in de Lowlands-Alpha, en de registratie van Goldband maakte (2,1 miljoen views), hij deed alles van VPRO On Stage tot North Sea Jazz tot Pinkpop, hij tilde het idee van live muziek-tv naar een hoger plan met Stromae bij Matthijs Gaat Door, en hij filmde shows als Vrienden van Amstel en DI-RECT in Ahoy. Als je weleens Nederlandse concertvideo’s kijkt, is de kans ongeveer 100 procent dat je weleens wat van Henk hebt gezien (en ervan hebt gesmuld).

Justin Verkijk
Er zijn nauwelijks nog journalisten die zich puur op dance focussen in Nederland. En dat terwijl er geen genre zo populair is! Dat maakt het werk van presentator/alleskunner Justin Verkijk nog verfrissender. Voor de podcast Bakkie Bakkie (met Steven van Lummel) doet hij heerlijke, diepgaande en humoristische interviews met zowel supersterren (Armin van Buuren!) als underground dj’s. Daarnaast presenteert Verkijk de Lowlands-podcast, heeft hij zijn eigen show op 3FM (The Beat) en maakte hij de podcast Als Muren Konden Praten over legendarische Nederlandse clubs. Daarmee is hij anno 2024 de belangrijke pleitbezorger voor dance in Nederland (en eentje met heel veel humor!). Ook mooi: waar veel muziekmediamakers zich nog geen raad weten met Tiktok, stort Verkijk zich er vol overgave op.

Ouassima Tajmout
In de afgelopen tien jaar groeide Ouassima uit tot een van de bekendste gezichten bij FunX. Ze was een van de eersten die on air langere interviews met hiphop-artiesten deed, en die ook online succesvol wist te verspreiden. Daarnaast heeft ze vele succesvolle interview-formats bedacht, uitgewerkt en gepresenteerd: Van Straat Naar Platina en Beats Tikken Met, bijvoorbeeld. Ze interviewde wereldsterren als Cardi B, French Montana en J. Balvin, maar afgelopen jaar viel ze vooral op met Back To The Roots met Emms, waarin ze met de Broederliefde-artiest naar Kaapverdië reist. In haar werk schijnt altijd ook maatschappelijke betrokkenheid door.

Pop Media Prijs

De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een maker waarbij in het bijzonder wordt gelet op teksten en audiovisuele uitingen over aan popmuziek gerelateerde zaken die het afgelopen jaar de meeste indruk hebben gemaakt. De kandidaten bestrijken alle hoeken van de media-industrie: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film en fotografie. Een lange lijst van kandidaten wordt samengesteld door ESNS in samenwerking met Sena Performers Fund, en na een publieksnominatie selecteert een onafhankelijke jury bestaande uit diverse muziekprofessionals 3 genomineerden, een onafhankelijke jury selecteert vervolgens de winnaar.

De jury bestaat dit jaar uit:

  • Veronica van Hoogdalem (winnaar Pop Media Prijs 2022)
  • Timo Pisart (3voor12)
  • Chanelva Rier (zendermanager FunX)
  • Tim van der Zalm (Labeltje Labeltje)

De Pop Media Prijs bestaat uit een geldbedrag van € 3.000,- en wordt mede mogelijk gemaakt door ESNS en SENA Performers. De prijs werd in 1994 voor het eerst uitgereikt. De winnaars waren achtereenvolgens Bert van de Kamp, Jip Golsteijn, David Kleijwegt, Martin Bril, Tom Engelshoven, Herman van der Horst, Anton Corbijn, Gijsbert Kamer, de redactie van de website 3voor12, Hester Carvalho, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, John Schoorl, Leo Blokhuis, Jan van der Plas, Sander Donkers en Eric Corton, DWDD recordings, Saul van Stapele, Mary Go Wild / Mark van Bergen, Atze de Vrieze, Rutger Geerling, Rotjoch, Roosmarijn Reijmer, Fernando Halman, Rob Stenders, Beste Zangers, Timo Pisart en Veronica van Hoogdalem.