Naaz, Personal Trainer en Bnnyhunna genomineerd voor Pop Stipendium 2023

11.01.23

Naaz, Personal Trainer en Bnnyhunna zijn alledrie genomineerd voor het Cultuurfonds Pop Stipendium 2023. Dat werd vanochtend bekend gemaakt in ‘Rob en Wijnand en de ochtendshow’ op 3FM. Op zaterdag 21 januari 2023 wordt tijdens het Eurosonic Noorderslag festival in Groningen de winnaar bekend gemaakt. De winnaar van het Pop Stipendium ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro. Het geldbedrag is bedoeld om een volgende stap te zetten in hun muziekcarrière. Alle drie de bands treden volgende week op tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen.

image007

Naaz
Naaz is een 23-jarige singer-songwriter en producer. Ze heeft een Kurdische achtergrond, groeide op in Nederland en is zeker geen onbekende in de Nederlandse muziekscene. Ze behaalde al meer dan 70 miljoen streams, twee Edison Awards, twee 3FM Awards en een MTV EMA nominatie. Ook kreeg ze een shoutout van Elton John op zijn radiostation. Na ‘special guest’ geweest te zijn bij Hayley Kiyoko tijdens haar Europese tournee en als support act van Melanie Martinez, tourde Naaz zelf ook door Europa in uitverkochte zalen. Ze trad op tijdens grote festivals zoals Lowlands, Sziget, Rock Werchter, Montreaux Jazz Festival, Longitude Festival, Latitude Festival, Best Kept Secret en nog véél meer. En toen kwam Covid en besloot Naaz tijdelijk uit de muziekindustrie te stappen. Ze vond het hoog tijd om voor zichzelf te gaan zorgen. Maar gelukkig is Naaz helemaal terug. Azadî, Sad Violins en Daughter waren afgelopen jaar de eerste releases van haar volgend album.

image008

Personal Trainer
Personal Trainer begon als Willem Smit’s ultieme liefdesbrief aan de levendige scene waarin hij zelf aanmoddert. De scene waarbij hij met een steeds wisselende groep bekende gezichten uit de Nederlandse en Britse gitaarmuziek het podium betrad. Ze zorgden voor een telkens onvoorspelbare energieke liveshow. Hun eerste 7” en EP werden uitgebracht door Holm Front, het label van de Britse band Sports Team. Inmiddels is de band uitgegroeid tot zevenkoppige rockband. Hun debuutplaat Big Love Blanket werd uitgebreid bejubeld in de Volkskrant en de NRC en kreeg internationaal succes bij onder andere de BBC. De band speelde op Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret, Le Guess Who? en Noorderslag.

image009

Bnnyhunna
Als Ghanese jongen, opgegroeid in Amsterdam Zuidoost, kwam Benjamin ‘Bnnyhunna’ Ankomah er al snel achter dat muziek zijn manier was om zich uit te drukken. Door de kerk leerde hij verschillende instrumenten spelen zoals gitaar, piano en drums. Dit groeide uit tot produceren voor artiesten zoals Gaidaa, Nnelg & Oscar Jerome en wereldwijd touren met José James, Arp Frique en Rimon. Maar Benjamins handen begonnen te kriebelen om zijn eigen boodschap met de wereld te delen, dit uitte zich de debuut-EP SINTHA en verschillende kunstvormen zoals fotografie, video en poëzie. Vanuit hier ging de bal rollen en speelde hij op verschillende festival zoals Noorderslag en North Sea Jazz. Hij verkocht zijn headline show uit en ontving wereldwijde support. Zijn muziek is geïnspireerd door verschillende genres zoals jazz, soul, afro, hip-hop en legendes zoals Fela Kuti, Pharrell Williams en John Coltrane.

Aanmoedigen van nieuw talent

Met het Pop Stipendium investeert het Cultuurfonds in poptalent. Drie artiesten of bands worden voorgedragen door een jury bestaande uit professionals uit de popsector. Deze prijs stimuleert een veelbelovende popartiest of band zich verder te ontwikkelen en een volgende stap in diens muziekcarrière te zetten. In 2022 was de band The Vices de winnaar van het Pop Stipendium. S10 won de prijs in 2021 en nam met het geldbedrag een demo op voor het nummer dat uiteindelijk meedeed met het Eurovisie Songfestival. In 2020 was Judy Blank de winnaar, in 2019 ontving Thomas Azier het stipendium en in januari 2018 ging het eerste Pop Stipendium naar Jacco Gardner.

Jury

De artiesten zijn genomineerd op voordracht van Lisa de Jongh (TivoliVredenburg), Chris Moorman (Popronde), Joey Ruchtie (Oosterpoort en ESNS) en Maike Fleuren (Firma Fleuren en commissielid muziek bij het Cultuurfonds) nadat experts uit de popmuziek anoniem voorstellen konden aanleveren. Aan de drie genomineerden is gevraagd een plan te schrijven voor de next step in hun ontwikkeling als professioneel popmuzikant. Mede op basis van deze plannen kiest de jury de winnaar. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens ESNS op 21 januari 2023.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.