Showcasefestival en muziekconferentie ESNS van start in Groningen

17.01.24

ESNS (Eurosonic Noorderslag), the platform for emerging European music talent, opens its 38th edition today. The annual festivals Eurosonic and Noorderslag are once again drawing thousands of music enthusiasts to Groningen. Alongside fans, approximately 4,000 professionals from across Europe are converging on the city for the festivals and the accompanying music conference. ESNS runs until Saturday, January 20.

The Vices gaven dinsdagavond hun eerste ESNS optreden bij Popgala Noord in Grand Theatre. Foto: Niels Knelis

Showcasefestival geeft nieuw Europees talent een internationaal podium

Tijdens ESNS spelen meer dan 260 nieuwe Europese acts op 40 podia verspreid over de stad. Het festival geeft de meest urgente nieuwe acts uit Europa een podium om zich te presenteren aan een publiek van muziekliefhebbers en professionals.

In samenwerking met Music Export Poland en andere Poolse partners heeft ESNS onder de noemer Focus on Poland dit jaar twaalf acts uit het land geselecteerd en worden tijdens het conferentieprogramma meerdere actuele en muziekgerelateerde onderwerpen uit het land behandeld.

Gerenommeerde internationale media geven hun muzikale aanbevelingen voor ESNS24, de meest aanbevolen acts zijn CMAT (ie), Arny Margret (is), Berry Galazka (pl), Izzy and the Black Trees (pl) en yunè pinku (ie).

Festivaltickets voor de ESNS24 showcasefestivals zijn vrijwel uitverkocht, alleen voor het woensdagavondprogramma zijn er nog reguliere tickets beschikbaar. Via het officiële resellingplatform, in samenwerking met SeeTickets, wordt een veilige overdracht van tickets gegarandeerd.

Belangrijke topics op de muziekconferentie

Met meer dan 500 sprekers verdeeld over ruim 150 paneldiscussies, interviews, keynotes, workshops, speed meetings en podcasts geeft de ESNS muziekconferentie een dwarsdoorsnede van de meest urgente onderwerpen, thema’s en innovaties in de nationale en internationale muzieksector. Het programma agendeert onderwerpen als diversiteit, inclusie, mentale gezondheid, AI, de laatste ontwikkelingen in de media en de live-industrie.

Het conferentieprogramma bevat keynotes van Amy Thomson (voorheen Hipgnosis, ATM Artists) en Mark Mulligan (MIDiA Research). In een keynote interview blikt John Mulder (MOJO Concerts / Live Nation) terug op zijn veelzijdige carrière. In de paneldiscussie ‘The Art of Curation’ bespreken invloedrijke namen uit muziek en media ontwikkelingen op het gebied van muziekselectie, algoritmes en playlists. In een sessie met Music Industry Therapists Collective zal Justin Lockey van de Engelse rockband Editors zijn inzichten op het gebied van mentale gezondheid delen, vanuit zijn ervaringen uit het touren met Editors.

ESNS Young is een veelzijdig programma gericht op jonge muziekprofessionals, ESNS Science onderzoekt hoe we de wetenschap kunnen inzetten voor een rechtvaardige en duurzame toekomst. Tijdens de ESNS conferentie kunnen delegates zich aanmelden voor een keur aan workshops en netwerken. Daarnaast zijn er speed meetings, waaronder mental health sessies in het Engels, Duits en Frans.

Ook de jubilea van de Europese muziekprojecten ESNS Exchange en Music Moves Europe Awards, die dit jaar beide 20 jaar bestaan, worden op ESNS gevierd.

Awards

Op ESNS worden traditioneel meerdere awards uitgereikt, met als hoogtepunt voor Nederlandse muziekfans de bekendmaking van de winnaar van de Popprijs. Dit is ​de meest prestigieuze prijs voor de Nederlandse popmuziek en wordt jaarlijks uitgereikt tijdens Noorderslag. De winnaars van de Music Move Europe Awards, dé muziekprijs van de Europese Unie, worden morgenavond (donderdag 18 januari) onthuld in een grootste awardceremonie in de Groningse Stadsschouwburg.

Ook de European Festival Awards, IJzeren Podiumdieren, Pop Media Prijs, het Popgala Noord en het Pop Stipendium staan op het programma tijdens ESNS24.

Noorderslag begint al in de namiddag

Noorderslag, het festival op zaterdag waar het Nederlandse talent centraal staat, is dit jaar uitgebreid met een programma in de namiddag. Vanaf 15:00 zijn festivalbezoekers welkom in De Oosterpoort, waar vanaf 16:00 de eerste acts het podium zullen betreden.

De gehele avond presenteren nieuwe Nederlandse acts zich op negen verschillende podia, met de uitreiking van de Popprijs als jaarlijks terugkerend hoogtepunt.

Verbeterde faciliteiten voor artiesten

Vandaag, op de eerste dag van het festival, opent ESNS een moderne Artist Village op een nieuwe locatie achter het stationsgebied in Groningen. Voor artiesten is de Artist Village het backstage festivalhart van ESNS. Zij arriveren hier om in te checken voor het festival. Ze krijgen er hun accreditatie en alle informatie en hulp die ze nodig hebben om de show van hun leven te geven. De verbeterde Artist Village heeft onder andere een restaurant waar de artiesten en hun crew dineren en een muziekwinkel waar ze hun instrumentarium kunnen laten repareren en aanvullen.De nieuwe locatie van de verbeterde Artist Village is niet toevallig gekozen. Over enkele jaren verrijst er achter het stationsgebied in Groningen een nieuw stadsdeel. Zo mogelijk wordt de plek van de Artist Village ook de locatie van muziekcentrum De Nieuwe Poort, de opvolger van SPOT/De Oosterpoort.

Officiële ESNS App, live uitzending en ESNS Extra

De laatste programmawijzigingen zijn te vinden in de officiële ESNS app. Hier kunnen festivalbezoekers en conferentiedelegates hun persoonlijke ESNS programma samenstellen. De officiële ESNS app is onmisbaar voor bezoekers en delegates die het maximale uit hun festivalervaring willen halen. Download de app in de App Store of via Google Play.

On Saturday, January 20, 2024, 3FM DJs Vera Siemons and Justin Verkijk will host a live television program, Eurosonic Noorderslag 2024, from the Oosterpoort in Groningen. The ninety-minute show will feature interviews, reports, and performances by new talent from the Netherlands and Europe. It will be broadcast on NPO3 starting at 22:00 (CET).

Bij ESNS kunnen niet alleen kaarthouders genieten van het programma, ook voor niet-kaarthouders valt er veel te ontdekken op onder meer ESNS Air, ESNS Art en Hit the North showcases.