War Child en ESNS verbinden zich in de Kracht van Muziek voor Oekraïense vluchtelingenkinderen.

13.01.23

ESNS, Europa's grootste showcase festival voor opkomende Europese artiesten, werkt ook deze editie weer samen met War Child. De twee partijen vinden elkaar in hun geloof in de verbindende kracht van muziek. ESNS biedt War Child daarom graag een platform om een breed publiek te bereiken met hun boodschap.

Katie Koss in Moldavië voor War Child

At the request of ESNS, War Child asked Groningen singer Katie Koss, part of Noorderslag's lineup, to be its ambassador. War Child travelled with her to Moldova, to use her music to make a small difference for refugee Ukrainian children. During ESNS, Katie Koss and director of War Child Netherlands Ernst Suur will join a special War Child session at the Forum. The theme of this session is 'The Power of Music' (Dutch spoken) and will take place on Saturday, January 21 at 1 p.m. in the Groninger Forum. The session is free to attend.

In Oekraïne zijn nu al meer dan 400 kinderen om het leven gekomen door het oorlogsgeweld, bijna 300 kinderen worden vermist en meer dan 2 miljoen kinderen zijn het land ontvlucht. War Child helpt, binnen én buiten de Oekraïense landsgrenzen, waar het kan. Katie Koss heeft Oekraïense ouders, en het lot van die kinderen gaat haar aan het hart. Samen met haar gitarist was ze in november met War Child op pad in Moldavië, waar momenteel veel gevluchte Oekraïense kinderen verblijven. Katie Koss zet zich in om met haar muziek een klein verschil te kunnen maken voor gevluchte Oekraïense kinderen. Tijdens de War Child sessie in het Forum vertelt ze Patrick Lodiers alles over de reis die ze heeft gemaakt. Ernst Suur, directeur War Child Nederland, vertelt over de steun die zijn organisatie biedt. "In muziek gaan kinderen weer dromen", aldus Suur. En dat juist Katie Koss met War Child naar Moldavië reisde maakt voor Suur "het verhaal rond."

"Mijn artiest zijn gaat voor mij over mijn drang naar vrijheid, mijn drang naar zelfontplooiing, zelfontwikkeling", zegt Katie Koss. De zangeres zette zich eerder voor Giro 555 en nu ook voor War Child in voor Oekraïne. "Mijn ouders komen uit Oekraïne, dus logischerwijs is dit iets wat mij na aan het hart gaat. Als ik de kans heb om na te denken over mijn toekomst, mijn dromen en ontplooiing, dan voel ik het ook een beetje als mijn roeping om ervoor te zorgen dat ik kinderen diezelfde kans kan geven."

Dus toen War Child Katie Koss vroeg om mee te gaan naar Moldavië, hoefde zij daar geen enkel moment over te twijfelen: "De aansluiting is er zowel voor mij als artiest, als voor mij als persoon. Dit moest gewoon gebeuren."

War Child probeert kinderen te helpen om hetgeen wat ze meemaken zoveel mogelijk een plek te geven. "Onzichtbare littekens", noemt Suur het. "Wij zorgen ervoor dat kinderen angst kunnen verwerken, verdriet een plaats kunnen geven, met elkaar in gesprek raken en zo erachter komen dat ze niet alleen zijn in de ellende die ze meemaken. Ze zullen het niet vergeten, maar wel in staat zijn een kind te zijn en gezond jong volwassene te worden"In Moldavië maakte Katie met gevluchte kinderen muziek. "Ik merkte dat ze enthousiast werden van het feit dat we gingen dansen, gingen springen", vertelt Katie. Volgens Suur is dit heel belangrijk voor kinderen die in zo'n moeilijke situatie zitten in een vluchtelingenkamp. "Ik denk dat we onderschatten hoe belangrijk het is voor kinderen om mee te doen aan normale dingen", aldus Suur. "Even gewoon weer 'gewoon' kunnen zijn in die chaos van een oorlog."