Sunrise-DeOosterpoort-14-01-2017-5387_Bart_Heemskerk

Duurzaamheid

Op weg naar een duurzame muziekindustrie

ESNS erkent de urgentie van de klimaatcrisis en streeft ernaar om de muziekindustrie op weg te helpen naar een duurzame toekomst. ESNS heeft een lange termijn duurzaamheidsbeleid en zet zich daarvoor in door concrete stappen te nemen om onze C02-uitstoot steeds verder te verminderen, toe te werken naar onze doelstelling om in 2025 een volledig circulair festival te zijn, en de uitwisseling van kennis te faciliteren om bewustzijn te vergroten en te inspireren tot innovatieve actie. Dit is slechts het begin van een lange reis, een reis die ESNS op transparante wijze wil ondernemen en waarin andere organisaties worden aangemoedigd zich bij ons aan te sluiten op weg naar een groenere industrie en toekomst.

Streven naar circulaire festivals in 2025
Om ervoor te zorgen dat muziekfestivals zich kunnen blijven aanpassen en kunnen blijven bestaan in onze snel veranderende wereld is het van fundamenteel belang dat er doelen op het gebied van duurzaamheid worden gesteld. ESNS is sinds 2019 onderdeel van de International Green Deal, met als doelstelling om significante vooruitgang te boeken in het organiseren van volledig circulaire, energieneutrale, zero waste festivals in 2025. ESNS en de deelnemende organisaties spannen zich in om de milieu impact van Europese festivals de komende jaren zo veel mogelijk te verminderen. Dat is het meest zichtbaar in het jaarlijkse festival en de conferentie, zowel achter als voor de schermen. Maar ook in de activiteiten die wij als organisatie het hele jaar door ontplooien en in de manier waarop wij ons werk organiseren en uitvoeren.

Onder de titel "Music forever" is het kader voor de duurzame doelstellingen en toekomst van ESNS gebaseerd op zes thema's:
Transport; Materialen; Eten & Drinken; Energie; Water; Natuur & Milieu.

Duurzame actie
ESNS heeft talrijke impactgerichte initiatieven opgezet om onze duurzame oplossingen te verbeteren en onze C02-uitstoot te verminderen. Deze inspanningen zijn voornamelijk gericht op ons gebruik van energie en evenementmaterialen, voedselproductie en -afval, en transport.

Solidarity Eco Tax
ESNS 2022 heeft een nieuw initiatief gelanceerd dat onze gemeenschap uitnodigt om onze duurzaamheidsinspanningen te ondersteunen. De Solitary Eco Tax nodigt bezoekers uit om een financiële bijdrage te leveren bovenop de ticketprijs (€12,50 per inschrijving), die direct wordt geïnvesteerd in verschillende initiatieven om onze C02-uitstoot te verminderen. De inspanningen omvatten Green Touring Support en ons partnerschap met SkyNRG, die Sustainable Aviation Fuel (SAF) gebruikt om de netto-uitstoot van vliegreizen te verminderen en gecertificeerde herbebossingsprojecten financieel te ondersteunen.

Green Touring Support
Om de normalisering van duurzamere reisopties te stimuleren, lanceerde ESNS in 2022 Green Touring Support. Artiesten kunnen hun concrete vervoersplannen aan het festival voorstellen en wij bieden een financiële compensatie - gefinancierd door de Eco Tax - voor het verschil tussen de conventionele optie (bv. reizen per vliegtuig) en de groenere optie (bv. reizen per trein). Tourende artiesten kunnen hun eigen materiaal niet per trein vervoeren, dus deze kosten dekken ook de extra kosten voor het huren van materiaal ter plaatse.  

Lees hier mee over de ESNS Green Touring Support en dien hier je aanvraag in voor 30 november 2022.

ESNS is voortdurend op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame innovatie. De conferentie wil een toonaangevende bron van inspiratie zijn door innovatieve experimenten en impactgerichte partnerschappen aan te gaan en ruimte te bieden voor de uitwisseling van baanbrekende kennis op het gebied van duurzame vooruitgang. Door festivals, pioniers en artiesten uit te nodigen om ervaringen en inzichten te delen, wil ESNS de overgang van de muziekindustrie naar circulaire, duurzame modellen versnellen.

Een toonaangevend voorbeeld van onze talentontwikkeling is Innofest, mede opgericht door ESNS. Innofest biedt organisaties de mogelijkheid om hun prototype te testen op ons festival als living lab in de binnenstad van Groningen.

ESNS x Choo Choo
ESNS werkt samen met treinreisbureau Choo-Choo om uw internationale reis naar Groningen op een duurzame manier te boeken. Net als ESNS zet Choo-Choo zich in voor een duurzame samenleving voor toekomstige generaties. Door ESNS te steunen in hun doel om hun CO2-uitstoot te verminderen, gaat Choo-Choo de uitdaging aan om klimaatvriendelijk vervoer te regelen voor alle internationale artiesten & bezoekers van ESNS. Boek nu uw reis naar Groningen via de ESNS webshop.

"De tijd van praten is voorbij, we willen actie ondernemen en anderen inspireren om te volgen. Naast de inspanningen van onze conferentie streven onze initiatieven ernaar om stappenplannen te creëren voor andere festivals en evenementen om een impact te maken." - Rob van Wegen, duurzaamheidscoördinator ESNS