Inclusiveness & Accessibility

We willen dat iedereen zich welkom voelt op ESNS en dat ons evenement zo toegankelijk mogelijk is. ESNS is een grootschalig evenement met vele locaties in de stad, 300+ acts, honderden sprekers en is een springplank voor vele carrières. Kortom; er zijn veel positieve prikkels. Toch kan het soms te veel zijn, daarom hebben we dit jaar onder andere een stilteruimte toegevoegd aan de Oosterpoort en een Safe(r) Space op de Grote Markt. Je leest hieronder alles over de toegankelijkheid op Eurosonic, Noorderslag en de conferentie. Ook vertellen we meer over diversiteit & inclusiviteit op ons evenement en in de eigen organisatie.

Music for Everyone

In its organisation, ESNS aspires to be a reflection of the world we live in and the sector in which we work. ESNS wants to show concrete results as a more inclusive organisation in 2024 under the name ‘Music for Everyone’.

Werkgroep Diversiteit & Inclusiviteit

Na ESNS22 is er een interne werkgroep opgericht, met uit iedere afdeling een afgevaardigde. Deze werkgroep komt eens per drie weken bij elkaar en bespreekt dan de stand van zaken binnen iedere afdeling en maakt plannen om de diversiteit en inclusiviteit te borgen in de organisatie.

Adviesraad Diversiteit & inclusie

Om onze ambitie te realiseren, start ESNS met een nieuwe landelijke adviesraad van jongvolwassenen. Deze adviesraad bestaat uit een groep studenten en (young) professionals die hun expertise, ervaring en netwerk inzetten om ESNS inclusiever te maken. Binnen ESNS brengen zij nieuwe perspectieven in en geven zij gevraagd en ongevraagd advies.

De adviesraad verrijkt ESNS met nieuwe kennis door kritisch te zijn en nieuwe verbanden te leggen om grote maatschappelijk impact te maken. De adviesraad leert hoe de muziekindustrie werkt en doet een breed netwerk op in de sector. Dankzij uitwisseling van kennis en ervaring, kan ESNS zich blijven ontwikkelen tot een organisatie die voor iedereen toegankelijk is.

Extern advies

We laten ons meermaals per jaar adviseren op het gebied van inclusiviteit, diversiteit en toegankelijkheid. Voorafgaand aan ESNS23 hebben we advies ingewonnen bij Revelland over creatieve toegankelijkheid, daaruit zijn o.a. de aanwijsstickers bij de bar van Eurosonic Air gekomen en zijn er plannen gesmeed hoe we de locaties van Eurosonic (zelf) toegankelijker kunnen maken.

Daarnaast hebben we meermaals advies ingewonnen bij Werkgroep Toegankelijk Groningen op het gebied van toegankelijkheid in de stad. De werkgroep komt ook aan de vooravond van Eurosonic langs en adviseert ons ter plekke, zodat we last-minute nog aanpassingen kunnen doen.

Ten slotte nodigen we tijdens ESNS BlipVR uit, zij gaan onderzoeken hoe ESNS wordt ervaren door mensen met laaggeletterdheid, en brengen daarover advies bij ons uit.

Gedragsregels

Voor de eigen organisatie, crew, sprekers en partners van ESNS zijn er gedragregels opgesteld. Deze deelt de organisatie jaarlijks en actief. Lees de gedragsregels hier.

Vertrouwenspersoon

Er is een externe vertrouwenspersoon aanwezig voor medewerkers en crew van ESNS. Zij kunnen zonder tussenkomen van het management team of andere collega’s contact opnemen met de vertrouwenspersoon.

Kwartiermaker

Martin van Engel is per september bij ESNS begonnen als kwartiermaker Diversiteit & Inclusiviteit. Als adviseur D&I van (non-)profit organisaties zette hij o.a. impact onderzoek en inclusie programma’s op, en initieerde hij ook zelf projecten. Martin ontwikkelt op alle vier de P’s (Programma, Publiek, Partners en Personeel) samen met de organisatie en experts een actieplan en begeleidt de adviesraad.

In samenwerking met Hooman Nassimi van New Faces werkt ESNS de komende editie met nieuwkomers. Hooman ondersteunt ESNS om een inclusieve organisatiecultuur te creëren, door kennis en praktisch mee te werken om nieuwkomers structureel een plek te geven binnen de organisatie.

Daarnaast adviseert HR-adviesbureau VIE People over het inclusiever werven van mensen, het duurzaam opbouwen en behouden van een diverser personeelsbestand en versterken van inclusief werkgeverschap. Irma Meijer en Susan Aukema adviseren ESNS hierin. Ook krijgt het managementteam coaching op inclusief leiderschap.

Onderzoek RUG-studenten

Hoe kunnen festivals uit de 21e eeuw een veilige omgeving worden voor groepen die historisch uitgesloten zijn? Dat is wat de studenten van de Rijksuniversiteit in Groningen gaan uitzoeken in een groot onderzoek naar diversiteit en inclusie in de Europese live-muziekindustrie.

Dit onderzoek is opgezet door Lisa Schoemaker (ESNS conferentie) en Julia Gudzent (Guds Agency) met het einddoel om festivals en concerten zowel vóór als achter de schermen een veilige plek te laten zijn voor iedereen. Het onderzoek is in samenwerking met de Wetenschapswinkel van de RUG. Zij verbinden vraagstukken van organisaties aan studenten en het onderwijs.

De studenten beginnen met het onderzoek bij ESNS, om de acties die al worden uitgevoerd omtrent diversiteit, rechtvaardigheid, inclusie en toegankelijkheid te begrijpen en bij te dragen aan deze acties. De studenten hebben ieder een eigen gebied waar ze op focussen:

Aysha van den Oudenalder zal een theoretische handleiding maken voor festivals over hoe ze een veilige en inclusieve omgeving kunnen creëren.Dan Pãdure gaat een vergelijkingsanalyse maken door de line-up van ESNS te vergelijken met twee andere festivals. Ook wordt een verband tussen muziekgenres, gender en afkomst onderzocht. Juan Carlos Méndez Álvarez focust op diversiteit in gender en afkomst in het ESNS Exchange programma.

Toegankelijkheid

Eurosonic

Eurosonic vindt plaats in ruim 20 locaties in de binnenstad van Groningen. Veel locaties zijn gelukkig wel rolstoeltoegankelijk. Hieronder noemen we de locaties van Eurosonic die niet rolstoeltoegankelijk zijn:

Voor deze locaties gelden extra voorwaarden:

Dit zijn de locaties met een rolstoeltoegankelijk toilet: Grand Theatre, Forum, Praedinius, Machinefabriek, VERA (backstage), ESNS Air.

Aanwijsstickers ESNS en Eurosonic Air

Bij de barren van ESNS en van ESNS Air komen aanwijsstickers op de barren, zo kun je zonder te hoeven praten en/of horen je drankje bestellen. Je wijst op de sticker welk drankje je wil en hoe vaak je die wilt bestellen.

Toegankelijkheid ESNS Air

ESNS Air vindt ook dit jaar plaats in een grote festivaltent op de Grote Markt. De tent is toegankelijk voor rolstoelen en er is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig. ESNS Air is toegankelijk zonder ticket.

Tijdens ESNS Air is er ook een ringleiding aanwezig voor de bezoekers met een auditieve beperking.

Safe(r) Space

ESNS vindt het belangrijk dat men zich zo veilig mogelijk voelt op het evenement. Onze locatiemanagers hebben voor het festival een training gekregen om onprettige situaties te herkennen en hierop te handelen. Op de grote markt is er een Safe(r) Space locatie aanwezig om in gesprek te gaan.

Muziektolk Eurosonic Air

Tijdens de shows op zaterdag is er muziektolk aanwezig tijdens de shows van Numidia (12:30-13:15), SERA (13:45-14:30) en Roxeanne Hazes (15:00-15:45) op Eurosonic Air.

Nooderslag

Noorderslag vindt plaats in de Oosterpoort, Trompsingel 27 in Groningen. Dit is een rolstoeltoegankelijk gebouw, dat normaliter gebruikt wordt voor concerten, voorstellingen en andere festivals. We maken gebruik van drie verdiepingen tijdens het festival. Er is een lift aanwezig, deze kan worden gebruikt door rolstoelgebruikers. Onze medewerkers helpen je graag. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig. De plattegrond van de Oosterpoort vind je hier.

Stilteruimte

Tijdens Noorderslag is er een stilteruimte op de eerste verdieping. Op de plattegrond staat deze afgebeeld. De stilteruimte is bedoeld om even bij te komen van de vele prikkels die bij een evenement als ESNS komen kijken.

Conferentie

De Oosterpoort

De conferentie vindt op woensdag, donderdag & vrijdag plaats in de Oosterpoort, Trompsingel 27 in Groningen. Dit is een rolstoeltoegankelijk gebouw, dat normaliter gebruikt wordt voor concerten, voorstellingen en andere festivals. We maken gebruik van twee verdiepingen tijdens de conferentie. Er is een lift aanwezig, deze kan worden gebruikt door rolstoelgebruikers. Onze medewerkers helpen je graag. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig. Er zijn ook rolstoelplekken in de zalen aanwezig. De plattegrond van de Oosterpoort vind je hier.

Stilteruimte

Tijdens de conferentie en Noorderslag is er een stilteruimte op de eerste verdieping. Op de plattegrond staat deze afgebeeld. De stilteruimte is bedoeld om even bij te komen van de vele prikkels die bij een evenement als ESNS komen kijken, en is dus niet beschikbaar als werkplek.

Kolfruimte

Tijdens de conferentie en Noorderslag is er een kolfruimte aanwezig op de eerste verdieping. Hierbij faciliteren we ook een koelkast. Je kunt je melden bij de informatiebalie voor meer informatie.

Mental Health Support desk (Engels gesproken)

Psycholoog en coach Anne Löhr en collega Marie A. Beau zijn dit jaar aanwezig met de Mental Health Support desk op de conferentie. Op donderdag en vrijdag is de Support Desk op inschrijving. Van tevoren aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar helpdesk@musicindustrytherapists.com. Let op: de sessies zijn in het Engels.

Hulp nodig?

Staat het antwoord op je vraag over toegankelijkheid er niet tussen? Mail ons via accessibility@esns.nl, we komen dan zo snel mogelijk bij je terug.

Voel je je niet veilig of oncomfortabel? Of is er een andere reden voor acute hulp? Onze medewerkers ter plaatse helpen je graag. In alle Eurosonic venues hangen posters met daarop een QR-code, waarmee je ook in direct contact komt met onze medewerkers.