IJzeren podiumdieren 2021 uitgereikt

21.01.22

Vanmiddag zijn tijdens ESNS de IJzeren Podiumdieren 2021 uitgereikt, de vakprijzen die jaarlijks worden uitgereikt door de brancheorganisatie voor poppodia en popfestivals VNPF.

Drie van de dertien genomineerde organisaties en projecten ontvingen tijdens de online uitreiking een award. Daarnaast werd een IJzeren Podiumdier overhandigd aan twee personen die zich tijdens de coronapandemie met indrukwekkend doorzettingsvermogen hebben ingezet voor de live popsector.

De volgende personen en organisaties ontvingen een IJzeren Podiumdier (een nieuwe award, ontworpen door Peter te Bos):

Jeroen Bartelse – Taskforce Culturele & Creatieve Sector

Bartelse ontvangt deze prijs voor het vele en goede crisismanagement werk dat hij voor de gehele culturele en creatieve sector verricht. Vooral als woordvoerder van de Taskforce Culturele & Creatieve Sector.

Willem Westermann – Vereniging van Evenementenmakers en Alliantie van Evenementenbouwers

Westermann, ook Taskforce-lid, ontvangt deze prijs voor het vele en goede crisismanagement werk dat hij voor met name de festival- en evenementenindustrie verricht. Samenwerking met podia en grote publieksevenementen (bijvoorbeeld sport) wordt daarbij niet geschuwd.

Studio Pandora / Walk The Line – TivoliVredenburg

Met een enorme drive en betrokkenheid heeft TivoliVredenburg met Walk The Line een slim programma ontwikkeld dat van ‘kleur’ kan veranderen als een kameleon (geschikt voor zowel metal als kinderliedjes) en dat ook onder moeilijke omstandigheden publiek en artiest samenbrengt. Daarnaast is met Studio Pandora een hybride off- en online plek gecreëerd waarmee vooral startende, experimenterende en vaak lokale talenten verder op weg worden geholpen.

Roadburn Redux – Roadburn Festival

Roadburn activeerde zijn mondiale, zeer hechte fanbase op geheel eigen, maar vooral op een bij de doelgroep als een handschoen passende, respectvolle wijze. Meer dan 100 verschillende makers ontwikkelden en toonden werk speciaal voor deze online editie van dit festival. Het online festival is niet geëvenaard in de superprofessionele productiewaarden. .

Le Guess Who?

Le Guess Who? bleef breed en internationaal programmeren, ondanks de pandemie en de logistieke puzzel die ingewikkelder was dan ooit. Het resultaat was een veelzijdig programma dat ingegeven door de omstandigheden sinds 2 jaar ook online en dus op nog meer plekken in de wereld te volgen was. De veer- en verbeeldingskracht van het team dwingen enorm veel respect af met als climax het omgooien van het hele festival naar de nieuwe maatregelen, midden in het festivalweekend.

Iedereen verdient een IJzeren Podiumdier

De VNPF is van mening dat alle VNPF-leden een IJzeren Podiumdier verdienen. Ondanks de vele door de overheid opgelegde coronamaatregelen lieten veel podia en festivals zich de afgelopen twee jaar niet kisten. Op indrukwekkende en intelligente wijze hebben zij op grote schaal van de nood een deugd gemaakt. Daarom reikt de VNPF dit jaar aan alle leden een emaillen IJzeren Podiumdier plaquette uit.

Procedure

Anders dan in voorgaande jaren reikte de VNPF geen awards uit met de overtreffende trap-titel “De Beste van 2021”. Vanwege COVID-19 is de VNPF-leden gevraagd: welke organisatie of welk project verdient volgens jullie een extra eerbewijs vanwege een indrukwekkende en bijzondere prestaties in 2021? Op de voorgedragen organisaties en projecten werd dit jaar niet gestemd door de leden, maar werden beoordeeld door een twaalftal extern deskundigen.

De uitreiking van de IJzeren Podiumdieren was een coproductie van ESNS en de VNPF.