Ontwikkelingstraject Hit the North presenteert selectie muzikale acts voor 2023

03.01.23

Hit The North maakt de nieuwe selectie voor 2023 bekend. Na een intensieve selectieprocedure zijn er negen veelbelovende acts geselecteerd uit de drie noordelijke provincies. Uit Friesland doen Given SKI, Moxes en SSTO mee. Drenthe selecteert Lisa Ploeger, Marit Nygård en Thyrza Postma. De Groningse selectie bestaat uit Coco Coquelicot, Never Been To Berlin en Rommy Gabay. De nieuwe acts starten hun ontwikkelingstraject in januari en sluiten hun traject af op ESNS in 2024, met een officiële showcase.

De negen geselecteerde acts kiezen een coach uit de muziekindustrie die hen een jaar lang ondersteuning biedt en maandelijks coaching geeft. In totaal volgen de acts twee bootcamps verdeeld over twee weekenden in het jaar vol met meetings, excursies, coachingsessies en masterclasses. Deze sessies gaan onder andere over podiumpresentatie, marketing, management en financiën. Daarnaast krijgen ze een werkbudget toebedeeld en spelen verdeeld over het jaar meerdere shows, het traject eindigt met een showcase op ESNS in 2024. Dit alles met maar één doel: het kickstarten van een professionele muzikale carrière.

Hit the North 2022 lichting op ESNS23

Naast de start van de negen nieuwe acts, sluit de huidige selectie van Hit the North het jaar af met een showcase op ESNS23. De elf acts hebben het afgelopen jaar bootcamps, coaching en ondersteuning gekregen om zich te ontwikkelen tot een professionele act. Na dit jaar is het tijd voor de eindpresentatie van het traject. Dylamic, Fred Goverde, HISTORIAN, Johnny loves me, Moonloops, Seb Zukini, Steeby en Traversus geven hun showcase op donderdag en vrijdag in VRIJDAG. De DJ’s Benwal, renceau en Verity treden op tijdens ESNS@Night van vrijdag op zaterdagnacht in Smoke.

Reveal Party, een Deense act als onderdeel van het uitwisselingsproject Exchange SPOT (Denemarken) x Hit the North, opent de show op donderdagavond in VRIJDAG. Alle showcases van Hit the North zijn officieel onderdeel van ESNS, maar wel vrij toegankelijk.

NOORD in VRIJDAG

Naast showcases van Hit the North acts is VRIJDAG dit jaar de hub voor de Noordelijke popcultuur onder de noemer NOORD. Samen met muzikanten, beleidsmakers, festivals en pop-organisaties uit Noord-Nederland organiseert ESNS een programma vol met panels en talks over muziekbeleid, (internationale) talentontwikkeling en het ondersteunen van makers. Op donderdag en vrijdagavond wordt VRIJDAG omgetoverd tot Eurosonic venue en treden de Hit the North acts op, en op vrijdag- en zaterdagmiddag zijn er showcases van meer acts uit Noord-Nederland. NOORD in Vrijdag vindt dit jaar plaats in, hoe kan het ook anders, VRIJDAG aan de Sint Jansstraat. Deze locatie is vrij toegankelijk.

Meer informatie over Hit the North en de acts is te vinden via hitthenorth.nl.

Hit the North biedt negen veelbelovende acts uit Noord-Nederland een jaar lang ondersteuning door middel van bootcamps vol masterclasses, schrijfsessies en feedbackmomenten, een coach die de acts gedurende een jaar intensief begeleidt en showcases op o.a. bevrijdingsfestivals en ESNS. Hit the North is een project van ESNS, Into The Great Wide Open, Noordstaat, Popfabryk, POPgroningen, Kunst & Cultuur Drenthe en komt tot stand met steun van Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en We the North.