Popprijs 2021 naar DI-RECT

22.01.22

DI-RECT heeft de Popprijs 2021 gewonnen. Dat is zaterdag 22 januari 2022 bekendgemaakt tijdens de digitale editie van Noorderslag, onderdeel van ESNS. De Popprijs is de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, bestaande uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. De bekendmaking was live te zien bij de NTR op NPO 3, te horen op NPO 3FM en te zien via de livestream van het festival.

DI-RECT vierde het afgelopen jaar hun twintigjarig bestaan met twee uitverkochte shows in de Rotterdamse Ahoy, ze zagen hun single Soldier On uit 2020 dit jaar nog verder uitgroeien tot hèt anthem van de coronapandemie en ze waren een van de eersten die op een creatieve manier hun eigen liveshows gingen streamen, waarbij ze bouwden aan een unieke (fan-)community. Met het toekennen van de Popprijs 2021 bekroont de jury een band die zichzelf al meermaals opnieuw heeft uitgevonden en die ook in 2021 een enorm doorzettingsvermogen heeft geëtaleerd.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury.

De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag, de graadmeter voor Nederlandse muziek.

Twee jaar geleden viel de Popprijs ten deel aan Floor Jansen. Andere Popprijswinnaars tot nu toe zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988), Herman Brood (1989), Urban Dance Squad (1990), The Ex (1991), The Scene (1992), Bettie Serveert (1993), 2 Unlimited (1994), Osdorp Posse (1995), Eboman (1996), Marco Borsato (1997), Junkie XL (1998), Postmen (1999), Arling & Cameron (2000), Anouk (2001), Tiësto (2002), Bløf (2003), Ali B (2004), Within Temptation (2005), Spinvis (2006), Armin van Buuren (2007), De Dijk (2008), Kyteman’s Hiphop Orkest (2009), Caro Emerald (2010), Jeugd van Tegenwoordig (2011), Racoon (2012), The Opposites (2013), The Common Linnets (2014), New Wave (2015), Martin Garrix (2016), Kensington (2017) en Ronnie Flex (2018).

De Popprijs is een initiatief van BV Pop en de Kunstenbond/Ntb, en wordt uitgereikt door Buma Cultuur en ESNS. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek.

De jury bestond dit jaar uit:

Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM), Rob Ester (Qmusic), Maartje Glas (Buma Cultuur, voorzitter jury), Fernando Halman (FunX), Lois de Jong (NTR), Lisa de Jongh (Patronaat), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Will Maas (Kunstenbond/Ntb) en Wilbert Mutsaers (Spotify).

Juryrapport Popprijs 2021

De winnaar van de Popprijs wordt, in tegenstelling tot andere prijzen, niet gekozen op basis van enkel artistieke creaties, internationaal of nationaal succes, streamingcijfers, een vernieuwende sound, verkoopcijfers of een langdurige carrière. De doorslaggevende factor is dat de jury het werk van de winnaar ziet als belangrijke bijdrage aan de Nederlandse popmuziek. We leven in een tijd en wereld waar het uiterste wordt gevraagd van ieders creativiteit. Ook dit jaar speelt corona daarin een grote rol. Alle bovengenoemde criteria, in combinatie met (elkaar) minder live zien en minder horen, zorgden tegen alle verwachtingen in juist voor een buitengewoon levendig juryoverleg.

Onzekere tijden laten ons soms bij de pakken neerzitten. Toch zijn er genoeg artiesten die juist dan alles aangrijpen om in het licht te blijven en zichzelf te blijven herontdekken. Zo zag de jury afgelopen jaar nieuwe artiesten die, ondanks het gebrek aan festivals of concerten, direct impact maakten met hun, vaak Nederlandstalige, muziek. En 2021 bleek helaas ook het noodgedwongen einde van twee roemruchte bands die een langdurige carrière afsloten. De Popprijs is echter niet noodzakelijkerwijs een prijs voor nieuwkomers of een oeuvreprijs. Alles wegende, koos de jury voor een artiest waar je bij uitstek het label ‘doorzettingsvermogen’ op mag plakken. En dat doorzettingsvermogen toont de winnaar van de Popprijs 2021 al vaker in haar carrière en zeker ook het afgelopen jaar.

Waar veel andere muzikanten het zouden hebben laten zitten, koos deze artiest in haar carrière al meermaals voor herpakken en vernieuwen. Er werd gekozen voor een wisseling van muzikale koers, een andere bezetting – die tot stand kwam na een unieke zoektocht. Verandering zorgde bij deze artiest altijd voor nieuwe impulsen, nieuwe energie en vindingrijke en originele plannen. Deze artiest was bijvoorbeeld een van de eersten die zich snel aanpaste aan de huidige pandemie en actief aan de slag ging met het creatief streamen van eigen liveshows.

Terugkijkend op een carrière van twintig jaar vol hits, mogen we concluderen dat deze artiest nog altijd, en steeds weer opnieuw, relevant is en blijft. De jury is onder de indruk van de kunst om in mogelijkheden te denken en niet in problemen. En die mogelijkheden worden zonder slag of stoot, met een professioneel team en tot in de puntjes uitgevoerde producties, neergezet. Het lijkt alsof het ze nauwelijks moeite kost, maar niets is minder waar. Deze artiest blijft bouwen, blijft groeien, blijft hard doorwerken en neemt niets voor lief. Deze band blijft op een kwetsbare manier accelereren met een hart vol vuur. De liefde die de band keer op keer aan hun fans geeft, krijgen ze van hun fans terug. Samen lieten ze zo een unieke community ontstaan op basis van vertrouwen, kwaliteit, maar bovenal muziek. En wat voor muziek. Het nummer ‘Soldier On’ wordt gezien voor wat het moet zijn; een symbool van hoop en licht in een onzekere tijd. Het groeide uit tot hèt anthem van de coronapandemie.

In welke vorm hun muziek ook wordt gegoten, en waar je hen ook ziet; zij en hun muziek zijn een baken. Ze zijn een ijzersterke liveband die zowel op tv, radio en tijdens een concert leven uit speakers laten knallen, ze verkochten in oktober Ahoy twee keer uit en weten al jaren hun positie aan de top te behouden door hun passie, kunde, ijver en vriendschap. De winnaar van de Popprijs 2021 is: DI-RECT.