ESNS Art 2023

22.12.22

Tijdens de komende editie van ESNS is er in de stad weer van alles te zien en te beleven. Naast muziek en optredens is er ook een groot aanbod als het gaat om beeldende kunst, onder de noemer ESNS Art. Samen met Kunstpunt Groningen plaatsen we drie tijdelijke kunstwerken in het centrum van Groningen, het Groninger Museum opent tijdens het festival de tentoonstelling The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc en Vera Artdivision en Kunstlievend Genootschap Pictura pakken uit met the European Poster Explosion (EPEX), een expositie vol gezeefdrukte posters van het ontwerperscollectief van poppodium Vera.

ESNS Art x Kunstpunt Groningen

Tijdens de komende editie van ESNS sieren drie tijdelijke kunstwerken het centrum van Groningen. De kunstwerken worden geplaatst in het kader van ESNS ART, een samenwerking tussen Kunstpunt Groningen en ESNS. De verrassende ontmoeting tussen kunst en muziek laat de festivalbezoeker en inwoners van Groningen kennismaken met lokaal en nationaal beeldend kunsttalent. Te zien zijn een geluidsinstallatie van Davey Smand, een metalen sculptuur van Eirik Jahnsen en een lichtkunstwerk van Nicky Assmann en Joris Strijbos. De kunstwerken staan van 18 t/m 22 januari verspreid in de binnenstad van Groningen.

Kunstpunt presenteert tijdens ESNS Art een rondleiding langs lichtkunst in de binnenstad van Groningen. De tour gaat langs bestaand werk en de nieuwe tijdelijke kunstwerken van Eirik Jahnsen en Nicky Assmann & Joris Strijbos. Ook wordt stilgestaan bij enkele andere onontdekte pareltjes. De rondleidingen vinden plaats op donderdag 19 en vrijdag 20 januari en starten om 19.30 uur. Tickets à €2,50 zijn te koop in de webshop van Kunstpunt's.

20% korting op The Art of Hipgnosis - Groninger Museum

Sinds de jaren zeventig hangen miljoenen tienerkamers vol met afbeeldingen van deze kunstenaars, maar tot op de dag van vandaag zijn ze voor velen nog onbekend: de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Met de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld, eert het Groninger Museum de ontwerpers van legendarische albumcovers voor grote internationale artiesten.

In het Groninger Museum start vanaf donderdag 19 januari de tentoonstelling The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc. Als bezoeker van ESNS23 krijg jij, als je online reserveert, 20% korting van 19 t/m 22 januari. Boek je tijdslot voor een volwassen- of studententicket via tickets.groningermuseum.nl en vul de code ESNSVOUCHER in bij je bestelproces. Toon je museumticket én ESNS-polsbandje bij je museumbezoek. Geldig van 19 t/m 22 januari 2023.

The European Poster Explosion i.s.m. Vera Artdivision en Kunstlievend Genootschap Pictura

Het is inmiddels een bekend fenomeen onder de bezoekers van shows in Vera; de prachtige zeefdrukken die door de Vera Artdivision worden gemaakt. Ze maken per show een uniek exemplaar, die voor bezoekers van de show met een beetje geluk, van de muur te halen zijn. Dit jaar exposeren de dertien ontwerpers van de Vera Artdivision tijdens de European Poster Explosion in Pictura, Groningen. Boven in de galerieruimte bevindt zich de expositie van allerlei posters van Vera-shows. Beneden kun je meekijken hoe zeefdrukken eraan toe gaat. Naast zeefdrukken worden er ook prints en andere merchandise verkocht.

The European Poster Explosion is geopend van woensdag 18 t/m zaterdag 21 januari, van 13.00 - 18.00 uur in Pictura, Sint Walburgstraat 1, Groningen.

Pride Photo tentoonstelling 2022 - Celebrating the Unseen

Op dinsdag 17 januari opent de Pride Photo Tentoonstelling 2022 op het Akerkhof in Groningen. Het is het tweede jaar op rij dat Pride Photo de stad aandoet met de openlucht fototentoonstelling. Dit jaar is het thema ‘Celebrating the Unseen’, waarmee Pride Photo de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de lhbti+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen.

De tentoonstelling bestaat uit twintig grote panelen. Naast de winnende foto’s worden ook verschillende urgente, verrassende en mooie ‘Unseen’ beeldverhalen getoond, zoals de mate waarin lhbti+ personen wereldwijd hard getroffen zijn door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van de lhbti+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen trans personen.

Groningen is de afsluiter van de Pride Photo Tentoonstelling 2022, die sinds 1 april door heel Nederland reist en alle provincies heeft aangedaan. De tentoonstelling is tot 6 februari gratis te bezoeken.