Europees talent in de spotlight op succesvolle editie ESNS

21.01.24

De 38e editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag), hét platform voor opkomend Europees muziektalent, is afgelopen nacht (zaterdag 20 januari) afgesloten met een fenomenale editie van Noorderslag in de Oosterpoort te Groningen. ESNS kijkt terug op een succesvol evenement, waar 280 nieuwe Europese acts zich hebben gepresenteerd aan zo'n 40.000 enthousiaste muziekfans en muziekprofessionals van over de hele wereld. ESNS 2025 vindt plaats van 15 t/m 18 januari 2025.

Ruim vijftig Nederlandse acts hebben zich gisteravond in de kijker gespeeld op een uitverkocht Noorderslag 2024. Optredens van onder andere Elmer, Froukje, Kay Slice, Ploegendienst, YĪN YĪN en Zoë Livay kregen enthousiaste reacties van een gretig publiek. De Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, is tijdens het festival uitgereikt aan Joost Klein, die Nederland dit jaar zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Zweden. Zijn werk wordt door de jury geprezen om de verbindende factor in zijn muziek.

Foto: Niels Knelis, ESNS

Groningen stond sinds woensdagavond (17 januari) vier dagen lang in het teken van ESNS. Struinend tussen de tientallen podia verspreid over de stad is een hongerig publiek van muziekliefhebbers en professionals op zoek gegaan naar nieuw talent, waar de mooiste momenten toevallig ontstaan: Een locatie binnenlopen en daar dé act van de avond zien, iemand aan de bar spreken wat een zakelijke klik blijkt te zijn, een toevallige suggestie uit de ESNS playlist op repeat zetten. En wanneer een muzikaal experiment minder bevalt, zijn er op hetzelfde moment tientallen andere nieuwe artiesten te ontdekken.

Talent plukt de vruchten van showcase op ESNS

Frans Vreeke, interim directeur van ESNS, is tevreden over het verloop van de 38e editie: ”En weer was Groningen bijna een week lang de muziekhoofdstad van Europa en daarbuiten dankzij de inzet en kwaliteit van artiesten, bezoekers, delegates en onze medewerkers. We hebben een prachtige week gehad met een geweldige sfeer. ESNS vervult nog steeds een onmisbare rol voor de Nederlandse en Europese muziekcommunity en vooral ook voor het Nederlandse talent. Eurosonic, Noorderslag en de conferentie hebben wederom de kracht en de diversiteit van de Europese popcultuur laten zien. We kijken uit naar het muziekjaar 2024, waarin we ongetwijfeld veel acts, die zich op ESNS hebben bewezen, terug gaan zien op de podia van Europese zomerfestivals.”

Foto: Niels Knelis, ESNS

Hoofd Programma Robert Meijerink is enthousiast over hoe het brede en diverse programma heeft uitgepakt: “ESNS is de curator voor nieuw talent dat onderweg is de headliner van de toekomst te worden. De kwaliteit van acts uit heel Europa is torenhoog, waarbij het opvallend is dat artiesten zoals Bulgarian Cartrader (Bulgarije), Fat Dog (Engeland), freekind. (Slovenië), MARO (Portugal), Tramhaus (Nederland), YĪN YĪN (Nederland), yunè pinku (ie) en Zaho de Sagazan (Frankrijk) heel goed scoren bij ons publiek van muziekliefhebbers, muziekprofessionals en muziekmedia. We zien hier een verschuiving naar opkomende muzieklanden die de Europese popcultuur uitdragen, terwijl de traditionele landen ook sterk vertegenwoordigd zijn. Ook Nederlandse acts zoals Elephant, néomi, ROLROLROL, Sarah Julia, en The Vices worden goed opgepakt door de Europese muzieksector.”

De impact van ESNS blijft ook na het event doorwerken: “We zien dat acts direct de vruchten plukken van hun showcase op ESNS. Uit de cijfers die we binnenkrijgen via ESNS Radar en Analytics zien we de fanbases van ESNS acts snel groeien. En via Exchange, het talentontwikkelingsprogramma voor Europees talent, zijn de eerste ESNS acts al geboekt voor grote festivals.”

Op zoek naar nieuw talent op ESNS

Noorderslag werd dit jaar succesvol uitgebreid met een programma in de namiddag. Ruim vijftig Nederlandse acts hebben hier op het podium gestaan. Acts uit veertig Europese landen hebben zich van woensdag tot en met vrijdag tijdens Eurosonic in de spotlights gezet, waarmee beide festivals een podium bieden aan de meest urgente acts uit de rijke en diverse Europese popcultuur.

Voor veel muziekprofessionals werkt een succesvolle show van een act op ESNS als een kwaliteitskeurmerk. Festivals die meedoen aan ESNS Exchange, het talentontwikkelingsprogramma voor Europees talent, hebben hun hoogtepunten van ESNS onthuld. Opvallend is dat acts uit de minder traditionele muzieklanden goed vertegenwoordigd zijn. Naast de eerder genoemde acts zijn dit de eerste artiesten die muziekfans deze zomer in de gaten moet houden: English Teacher (uk-eng), Klawo (pl), LEILA (ch), Loverman (be), Prisma (dk) en Zamilska (pl).

ESNS en Music Export Poland zijn enthousiast over het Focus on Poland programma. Het land was vertegenwoordigd met twaalf nieuwe acts. Met twee drukbezochte netwerkevenementen is de aandacht gevestigd op de deelnemende artiesten uit dat land, de bloeiende Poolse muziekscene en de Poolse muzieksector als geheel.

Op ESNS24 zijn meerdere awards uitgereikt. De Popprijs is gewonnen door Joost Klein. De Music Moves Europe Awards zijn uitgereikt aan Zaho de Sagazan (fr, Grand Jury Award & MME Public Choice Award Winner), Bulgarian Cartrader (bg), freekind. (si), Giift (dk), Ralphie Choo (es) en yunè pinku (ie). De Pop Media Prijs is gewonnen door Justin Verkijk.

Internationale muziekindustrie aanwezig op ESNS

De internationale muziekindustrie was goed vertegenwoordigd in Groningen. Naast ruim 4.000 muziekprofessionals uit Europa is ESNS bezocht door delegaties uit onder andere Canada, India en Mexico.

Meer dan 500 sprekers hebben op de muziekconferentie diverse en urgente onderwerpen behandeld, zoals het in de media breed uitgemeten rapport van ‘Taskforce GO!’ over grensoverschrijdend gedrag in de muziekindustrie. In verschillende sessies kwam de impact van klimaatverandering op de muziekindustrie aan bod. ESNS en Soundcharts hebben met trots EMERGE aangekondigd, een baanbrekend AI project voor de Europese muziekindustrie, dat Europese muziek verbindt met sync-professionals. Ook presenteerde ESNS het rapport ‘The State of European Music’ over 2023.

ESNS 2025 heeft focus op Italië

ESNS kondigt in samenwerking met Italia Music Lab met trots aan dat Italië het focusland voor 2025 is. Elk jaar zet ESNS de beste opkomende acts uit een Europees land in de schijnwerpers, waardoor de diversiteit van muzikaal talent in heel Europa nog beter zichtbaar wordt. De aanmeldingen voor de komende editie - voor alle Europese artiesten - zijn open vanaf 1 mei via ESNS.nl