Groningen presenteert zich tijdens ESNS als ‘Hydrogen Capital’

14.01.23

Tijdens ESNS 2023, van 18 t/m 21 januari, presenteert de Gemeente Groningen een waterstof programma. In drie speciaal daarvoor ingerichte Domes op de Grote Markt, waar ook ESNS Air plaatsvindt, worden bezoekers geïnformeerd over de rol van waterstof in de energietransitie, concrete toepassingen, kansen en perspectieven in de toekomst, en concrete mogelijkheden voor opleiding, werk en business.

Verschillende partijen hebben dit jaar het podium dat ESNS (Eurosonic Noorderslag)

biedt letterlijk aangegrepen om Groningen te promoten als waterstofregio met talloze waterstofinitiatieven. Tegen de achtergrond van het grootste showcasefestival in Europa met ruim 40.000 internationale bezoekers uit alle landen van Europa, presenteert Groningen zich als dé waterstofhoofdstad van Europa, ‘Groningen Hydrogen Valley’.

Voor het Waterstof programma van de Gemeente Groningen plaatst ESNS in samenwerking met The Powershop de HydroGen Power van Bredenoord, een waterstofaggregaat met daarin brandstofceltechniek en een battery pack. Hierdoor kan de Hydrogen Power overal worden ingezet en hier continu stabiele stroom leveren. Een unicum, niet eerder werd een waterstofaggregaat binnen stedelijk gebied ingezet. De techniek rondom waterstof is nog volop in ontwikkeling, maar de potentie is groot. Gezamenlijk testen ESNS en partners de waterstofaggregaat in een festivalomgeving, om zowel op praktisch als wettelijk niveau een nieuwe standaard te kunnen ontwikkelen. ESNS erkent de urgentie van de klimaatcrisis en streeft ernaar om de muziekindustrie op weg te helpen naar een duurzame toekomst. ESNS heeft een lange termijn duurzaamheidsbeleid en zet zich daarvoor in door zelf concrete stappen te nemen om de C02-uitstoot steeds verder te verminderen. Daarnaast faciliteert ESNS de uitwisseling van kennis om bewustzijn te vergroten en te inspireren tot innovatieve actie. ESNS werkt zo toe naar de doelstelling om in 2025 een volledig circulair festival te zijn. De samenwerking tussen ESNS en Groningen als Hydrogen Valley is dan ook niet meer dan logisch.

Het Waterstof Experience Center is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van Eurosonic Noorderslag, MissieH2, New Energy Coalition, EnTranCe, Gasunie, Enexis, RWE, Noorderpoort, Alfa-college, Ondernemersfonds Groningen en de gemeente en provincie Groningen.