Popgala Noord maakt genomineerden en winnaars ere-awards bekend

10.01.23

Showcasefestival ESNS presenteert op dinsdag 17 januari vanuit de Akerk in Groningen de vijfde editie van Popgala Noord. De awardshow, ter ere van de Noordelijke muziekindustrie en popcultuur, maakt de genomineerden en winnaars van de ere-awards bekend. Na twee digitale edities vindt dit jaar de awardshow eindelijk weer live plaats. Er worden in totaal zeven awards uitgereikt door een vakjury, in de categorieën Beste Artiest, Beste Talent, Beste Podium, Beste Festivals en drie ere-awards in de categorieën Beste technisch leverancier, Beste inclusieve initiatief en de Lifetime achievement award.

De jury onder leiding van Joey Ruchtie, programmeur ESNS, bestaat uit: Fiep Wagt - VISION, Ico Balt - Lake Woozoo, Leo Hegge - Prins Bernhard Cultuurfond Drenthe & muzikant, Evert Hoven - The Bake Shop, Evelyn Andoh - Friesland Pop, Doortje Hiddema - TivoliVredenburg, Welcome to The Village.

Genomineerden

De jury is van mening dat er zoveel artiesten in aanmerking komen voor Beste Artiest, dat er in die categorie vijf genomineerden zijn in plaats van de gebruikelijke drie. De genomineerden zijn: GINGE, Joost, Katie Koss, Orange Skyline en Skroetbalg.

In de categorie Beste Talent zijn de genomineerden: Anique van Büseck, Johnny loves me en Schau Schau. Voor Beste Podium zijn De Amer, Het Clubhuis en OOST genomineerd. En ten slotte maken Explore the North, Grasnapolsky en WInSUMMERfest kans op de awards voor Beste Festival.

Ere-awards

Naast deze vier awards worden er ook nog eens drie ere-awards uitgereikt. In de categorie Beste technisch leverancier gaat Patrick Kramer met de awards naar huis. De Jury roemt hem omdat hij al jaren een gerespecteerd lichttechnicus is, die voor vele grote evenementen gewerkt heeft. Hij is niet alleen een goede technicus, daarnaast is hij een belangrijke mentor en docent voor jong talent.

Als Beste Inclusieve initiatief bekroont de jury Club On-Beperkt in Emmen, een uitgaansgelegenheid voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. De Jury bekroont dit initiatief omdat dit initiatief ervoor zorgt dat meer mensen kunnen genieten van een uitgaansavond, en omdat het een totaal nieuw concept is in onze regio.

Ten slotte wordt de lifetime achievement award uitgereikt aan Sjouke Nauta, een van de oprichters van Friesland Pop. Hij krijgt de award voor al het harde werk dat hij heeft verricht voor de Friese popcultuur en talentontwikkeling. Hij heeft dertig jaar lang de kar getrokken van Friesland Pop en bleef tot vlak voor zijn vertrek nog vol goede ideeën. Zo bracht hij nog een viertal cassettes en fotoboek uit van de meest toonaangevende Friese acts waar hij mee heeft samengewerkt.

Popgala Noord vindt plaats op dinsdag 17 januari in de Akerk, Groningen. De awardshow is een project van ESNS en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, Provincie Groningen, POPgroningen, Friesland Pop en Stichting Kunst & Cultuur.