Rocks, Resting

ESNS Art 2024

Tijdens de komende editie van ESNS is er in de stad weer van alles te zien en te beleven. Naast muziek en optredens is er ook een groot aanbod als het gaat om beeldende kunst, onder de noemer ESNS Art. Samen met Kunstpunt Groningen plaatsen we twee tijdelijke kunstwerken in het centrum van Groningen. Je kunt het Groninger Museum bezoeken voor de laatste stop van The Rolling Stones – Unzipped tentoonstelling, Vera Artdivision en Kunstlievend Genootschap Pictura pakken uit met the European Poster Explosion (EPEX) en er is nog veel meer.

ESNS Art x Kunstpunt Groningen

Tijdens de komende editie van ESNS sieren twee tijdelijke kunstwerken de Grote Markt van Groningen. De verrassende ontmoeting tussen kunst en muziek laat de festivalbezoeker en inwoners van Groningen kennismaken met lokaal beeldend kunsttalent. Dit jaar hebben we kunstenaar Michiel Teeuw gevraagd voor het festival, met de opdracht te reflecteren op een mogelijke toekomst. Teeuw presenteert een performance genaamd Rocks, Resting en er wordt een serie grafische posters getoond van Montessori (vak)lyceum leerlingen. De kunstwerken zijn geplaatst in de context van ESNS ART, een samenwerking tussen Kunstpunt en ESNS, en worden van 18 tot en met 20 januari tentoongesteld.

De officiële opening van beide kunstwerken vindt plaats op de Grote Markt op donderdag 18 januari van 19:00 - 19:30 uur.

Rocks, Resting - Michiel Teeuw

Grote Markt

De performance Rocks, Resting vormt een oase van rust en stilte middenin het bruisende festival- en stadshart op de Grote Markt. Met de performance doet kunstenaar Michiel Teeuw onderzoek naar onze uitgeputte maatschappij. Waardoor zijn zoveel mensen uitgeput, en hoe zou een uitgeruste maatschappij eruit zien? Kunnen we in onze hogesnelheid-maatschappij ruimte maken voor andere leefritmen? Om deze vragen te onderzoeken, werkt Teeuw samen met allerlei mensen: uitgeput door ziekte en beperking, burnouts en maatschappelijke discriminatie. De performance vindt plaats met tussenpozen op de Grote Markt tijdens Eurosonic Air.

Donderdag 18 Januari
19.30 - 20.15
21.00 - 21.45

Vrijdag 19 januari 
19.30 - 20.15
21.00 - 21.45

Zaterdag 20 januari 
12.00 - 12.30
13.15 - 13.45
14.30 - 15.00

Rocks, Resting, by Michiel Teeuw

Toekomstschrijven

Grote Markt

Hoe kijkt de jonge generatie naar onze uitputtingsmaatschappij? Tijdens workshops van Michiel Teeuw en spoken word artiest Cissy Joan hebben leerlingen van het Groningse Montessori (vak)lyceum hier over nagedacht. Het resultaat is een serie typografische posters, waarin ze standpunt innemen over onderwerpen als uitputting, werkdruk, mentale gezondheid en de economie. Tijdens het festival zullen er elke dag nieuwe posters worden bijgeplakt.

Rocks, Resting en Toekomstschrijven worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de ELJA Foundation https://eljafoundation.nl/, Mondriaan Fonds https://www.mondriaanfonds.nl/ en Kunstpunt Groningen. https://www.kunstpuntgroningen.nl/

The European Poster Explosion i.s.m. Vera Artdivision en Kunstlievend Genootschap Pictura

Pictura, Sint Walburgstraat 1, Groningen

Ga tijdens ESNS festival zeker langs bij The European Poster Explosion en bekijk geweldige zeefdrukposters, art prints en andere merchandise uit heel Europa.

In totaal zijn er meer dan 15 Europese ontwerpers en studio's uit veel verschillende landen te zien op EPEX: Handprinted stuff (NL), Apes of Doom (DE), Giov (BE), Spiegelsaal (DE), Thomas Perrodin (CH), VERA Art Division (NL), Clockwork Pictures (IT), Toucan Tango (UK) en meer.

Boven in de galerieruimte is er een tentoonstelling en markt rondom de gigposter. Alle posters zijn originele kunstwerken en gemaakt in samenwerking met de muzikanten en concertzalen. De meeste zijn te koop, dus grijp deze unieke kans om een gesigneerde en betaalbare limited edition zeefdruk van je favoriete band of artiest te bemachtigen!

The European Poster Explosion is een initatief van The VERA Artdivision & Kunstlievend Genootschap Pictura en een officieel onderdeel van ESNS.

Design Kalle Wolters

The Rolling Stones – Unzipped voor het laatst te zien in Groningen!

Groninger Museum

Groningen is de laatste locatie waar The Rolling Stones – Unzipped nog te zien is, mis het niet! De indrukwekkende tentoonstelling van en over de wereldberoemde rockband vertelt het verhaal over hun carrière. Bekijk de instrumenten, dagboekfragmenten, stage designs, albumcovers en iconische kostuums. Hoogtepunten zijn de studio, het bescheiden verblijf in Edith Grove en de spectaculaire Dolby surround experience van hun concert uit 2016 in Cuba.

Als bezoeker van ESNS24 krijg jij 15% korting op een online gekocht toegangskaartje van 19 t/m 21 januari 2024. Reserveer je tijdslot via tickets.groningermuseum.nl en vul daarbij de code ESNS24 in bij je bestelproces. Toon je museumticket én ESNS-polsbandje bij je museumbezoek. Alleen geldig op volwassen-tarief, niet icm andere acties.

Foto: Siese Veenstra

Stille Strijd

Akerkhof

Een bijzonder beeld van een ineengedoken jongen staat van 15 tot en met 29 januari 2024 op het Akerkhof. Het beeld, getiteld Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz, vraagt aandacht voor jongeren met mentale problemen en hoopt het gesprek rondom depressie en zelfdoding onder jongeren op gang te brengen. Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder de 30 jaar. Het aantal zelfdodingen in Groningen ligt sterk boven het landelijk gemiddelde.

Het gigantische beeld van 2,5 meter hoog, 4 meter lang en een opvallende gele kleur valt op. Het is een jongen die met de kleurstelling een opwekkende uitstraling geeft maar ondertussen somber en lusteloos er bij zit. De kunstenaar wil aandacht vragen voor een groot aantal jongeren dat rondloopt met depressieve gevoelens of zelfdoding maar die er niet over durven te praten, de meesten voeren een stille strijd. Er heerst nog steeds een taboe rondom het praten over je sombere gedachten, dit terwijl praten en het delen van de gedachten kunnen helpen. Stille Strijd reist door heel Nederland om aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp.

Foto: Bastiaan Musscher

TALENT VAN HIER

TALENT VAN HIER is een initiatief van Grand Theatre als Cultuurpijler Talentontwikkeling voor de Gemeente Groningen. Met TALENT VAN HIER wordt de zichtbaarheid van talent in de gemeente Groningen vergroot door gezamenlijk meer speelplekken te creëren op bestaande festivals en podia. De hieronder genoemde programma onderdelen vallen onder dit project.

Samenwerkingspartners zijn: Het Resort, Hit the North, Grand Theatre, Kunstpunt, NITE, Club Guy&Roni, NOORDWOORD, Noord Nederlands Orkest, Noordstaat, NP3, Noorderlicht, Pop Groningen, SIGN, Station Noord, Up North.

Het Resort x Marijke Klamer - Weaving brunch

De Sint Jan, Nieuwe Sint Jansstraat 35, Groningen

Na de slopende ESNS-dagen kan je waarschijnlijk wel wat heilzaam samenzijn gebruiken om weer op krachten te komen voor de laatste uren. Geen nood. Wij hebben precies wat je nodig hebt! Samen weven en brunchen. 

Marijke Klamer creëerde een 3-delige weefgetouw-installatie. Een houten frame met sculpturen en gespannen draden van zelfgesponnen wol en katoen, waar mensen tegelijkertijd aan kunnen werken. Om samen één kunstwerk te maken. 

Je hebt geen ervaring met weven nodig en je kunt zo lang meedoen als je wilt, of komen kijken. Marijke is er om je te helpen en te begeleiden. 

De workshop vindt plaats op zaterdag 20 januari van 11.00 tot 16.00 uur.

Het Resort - Marijke Klamer

SIGN x Enrica Arbia en Radina Kordova

SIGN, Winschoterkade 10, 9711 EA Groningen

Hyperrealistisch, hyperpop, hypermeta, hyperdata. Het leven zoals wij dat kennen is buiten proporties. De cyberwereld verzamelt onze zielen en spoort ons aan om bij te blijven. Sociale- en zelf-transformatie maken deel uit van alledaagse gesprekken. Het is allemaal teveel en soms willen we ook dansen. We zijn allemaal samen in deze chaos van overvloed, we houden onze identiteit vast terwijl we deze in twijfel trekken en vloeibaar maken.

Programma:
14:00 Deuren open
14:15 - 15:00 Ötza
15:15 - 16:00 Alessandro Veneruso
16:15 - 16:45 Ruggero di Luisi
17:00 - 17:45 NDNMK Solutions
18:00 - 18:45 Vieze Meisje
19:00 - 20:00 Ether Infinity

Hyper Trove

Noorderlicht x Kim Hunnersen - Dreamscapes

Noorderlicht, Akerkhof

Kim creëert fantasierijke landschappen met een unieke signatuur door foto's als basis te gebruiken en ze te transformeren met collagetechnieken. Ze gebruikt eigen foto's van landschappen, reizen en inspirerende elementen uit insectenboeken, flora en fauna, het heelal en tijdschriften. Zowel digitaal als met de hand voegt ze deze elementen samen tot nieuwe composities, waarbij ze materialen zoals ecoline, pastel en verf gebruikt. Na het ontwerpproces worden de werken met de hand gezeefdrukt in kleine gelimiteerde oplages, resulterend in levendige composities van unieke lagen en kleuren die elke afdruk onderscheiden.

18 januari van 12.00 – 20.00 uur
19 en 20 januari van 12.00 – 17.00 uur

Noorderlicht x Kim Hunnersen

NP3 x Alan Ahued Naime & Babak Modarresi Rohani

NP3 | RE: Search: Gallery, Hofstraat 21, Groningen

Alan Ahued Naime – Plasticity of Sound
Als onderdeel van zijn onderzoek Plasticity of Sound zal Alan een site-specifieke sonische sculpturale ruimte creëren in NP3 | RE:Search:Gallery. Zijn project verkent het idee om muziek te scheiden van tijd, in een poging om een 'nieuwe' manier van sonische perceptie te bereiken. Het project onderzoekt de mogelijkheid om muziek te zien als een plastisch medium, gespeeld in een sculpturale ruimte waar het publiek door de compositie kan lopen. Vergelijkbaar met de manier waarop we een sculptuur benaderen, kunnen bezoekers op hun eigen snelheid door de ruimte lopen, vooruit of achteruit, en zelfs bij elk onderdeel stoppen om aandachtiger te luisteren.

Babak Modarresi Rohani - xāt
Babak's collaboratieve multimediaproject xāt combineert virtuele realiteit (VR) met tastbare haptische feedback. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI) en neurale netwerken die geluiden genereren, orkestreert het project een zintuiglijke reis waarbij geluiden, beelden en trillingen op elkaar reageren. In dit project werkt Babak samen met Amirpasha Mobini Tehrani en Soroush Mohamadzadeh Azari.

20 januari van 13.00 – 17.00 uur