ESNS gratis toegankelijk programma

09.01.24

Bij ESNS kunnen niet alleen kaarthouders genieten van het programma, ook niet-kaarthouders kunnen veel ontdekken, gratis en lukraak. Lees verder over het gratis programma.

Foto: Iona Iorgu

Eurosonic Air

ESNS Air is terug op de Grote Markt in het centrum van Groningen. Geniet van opkomende en bekende acts in de grote tent, waar plaats is voor maar liefst 1.500 bezoekers. Bekijk het gratis programma van ESNS Air van 17 tot en met 20 januari in de timetable.

ESNS ART - Kunstpunt

Tijdens de komende editie van ESNS sieren twee tijdelijke kunstwerken de Grote Markt van Groningen. De verrassende ontmoeting tussen kunst en muziek laat de festivalbezoeker en inwoners van Groningen kennismaken met lokaal beeldend kunsttalent. Dit jaar hebben we kunstenaar Michiel Teeuw gevraagd voor het festival, met de opdracht te reflecteren op een mogelijke toekomst. Teeuw presenteert een performance genaamd Rocks, Resting en er wordt een serie grafische posters getoond van Montessori (vak)lyceum leerlingen. De kunstwerken zijn geplaatst in de context van ESNS ART, een samenwerking tussen Kunstpunt en ESNS, en worden van 18 tot en met 20 januari tentoongesteld.

ESNS ART - Rocks, Resting - Michiel Teeuw op de Grote Markt

De performance Rocks, Resting vormt een oase van rust en stilte middenin het bruisende festival- en stadshart op de Grote Markt. Met de performance doet kunstenaar Michiel Teeuw onderzoek naar onze uitgeputte maatschappij. Waardoor zijn zoveel mensen uitgeput, en hoe zou een uitgeruste maatschappij eruit zien? Kunnen we in onze hogesnelheid-maatschappij ruimte maken voor andere leefritmen? Om deze vragen te onderzoeken, werkt Teeuw samen met allerlei mensen: uitgeput door ziekte en beperking, burnouts en maatschappelijke discriminatie. De performance vindt plaats met tussenpozen op de Grote Markt tijdens ESNS Air.

ESNS ART - Notes to the Future op de Grote Markt

Hoe kijkt de jonge generatie naar onze uitputtingsmaatschappij? Tijdens workshops van Michiel Teeuw en spoken word artiest Cissy Joan hebben leerlingen van het Groningse Montessori (vak)lyceum hier over nagedacht. Het resultaat is een serie typografische posters, waarin ze standpunt innemen over onderwerpen als uitputting, werkdruk, mentale gezondheid en de economie. Tijdens het festival zullen er elke dag nieuwe posters worden bijgeplakt.

Rocks, Resting en Notes to the Future zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de ELJA Foundation, Mondriaan Fonds en Kunstpunt Groningen.

The European Poster Explosion i.s.m. Vera Artdivision en Kunstlievend Genootschap Pictura

Pictura, Sint Walburgstraat 1, Groningen

Ga tijdens ESNS festival zeker langs bij The European Poster Explosion en bekijk geweldige zeefdrukposters, art prints en andere merchandise uit heel Europa.

In totaal zijn er meer dan 15 Europese ontwerpers en studio's uit veel verschillende landen te zien op EPEX: Handprinted stuff (NL), Apes of Doom (DE), Simon Marchner (DE), Miss Felidae (AUS), Giov (BE), Clockwork Pictures (IT), Spiegelsaal (DE), Thomas Perrodin (CH), VERA Art Division (NL) en meer.

Stille Strijd - Saskia Stolz

Akerkhof

Een bijzonder beeld van een ineengedoken jongen staat van 15 tot en met 29 januari 2024 op het Akerkhof. Het beeld, getiteld Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz, vraagt aandacht voor jongeren met mentale problemen en hoopt het gesprek rondom depressie en zelfdoding onder jongeren op gang te brengen. Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder de 30 jaar. Het aantal zelfdodingen in Groningen ligt sterk boven het landelijk gemiddelde.

Het gigantische beeld van 2,5 meter hoog, 4 meter lang en een opvallende gele kleur valt op. Het is een jongen die met de kleurstelling een opwekkende uitstraling geeft maar ondertussen somber en lusteloos er bij zit. De kunstenaar wil aandacht vragen voor een groot aantal jongeren dat rondloopt met depressieve gevoelens of zelfdoding maar die er niet over durven te praten, de meesten voeren een stille strijd. Er heerst nog steeds een taboe rondom het praten over je sombere gedachten, dit terwijl praten en het delen van de gedachten kunnen helpen. Stille Strijd reist door heel Nederland om aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp.

Het standbeeld is van 15 tot 29 januari te zien in Groningen.

Ontdek alles van ESNS ART hier.

Foto: Bastiaan Musscher

Platosonic

In de Oude Ebbingestraat vindt Platosonic traditiegetrouw plaats bij Plato en the Coffee Company. Het officiële instore festival is overdag, met bands en artiesten die ook bij ESNS spelen. Platosonic is gratis toegankelijk en vindt plaats van donderdag 18 januari tot en met zaterdag 20 januari 2024. Bekijk de timetables hier.

Artiesten die bij Platosonic spelen zijn;

Jazzygold, AySay (solo), MELIN MELYN, Joker Out (up close), Loupe, BLUAI, Fat Dog, Get Jealous, Lambrini Girls, I Love You Honey Bunny, Loverman, Izzy and the Black Trees, Joalin, English Teacher, Viji, Wax Museum, Nusantara Beat, Froukje (acoustic), Hiqpy, comforter2, YĪN YĪN, The Indien, Dorpsstraat 3, Us, Porcelain Id, ML, néomí, LÓN, Monte Mai, Kitty Florentine, Duckshell (acoustic), Conchúr White, Catt (solo), Sarah Julia, Oskar Haag, JOON, THALA, Marta Del Grandi, Cocobolo, Droom Dit, Morpheus, ISHA, Brass Rave Unit.

NOORD X ESNS

NOORD is een unieke Noordelijke samenwerking om de professionele ontwikkeling van noordelijke makers en acts in de hiphop- en popcultuur te stimuleren. Met NOORD, de kwaliteit van het samenwerkingsverband en de kernactiviteiten, biedt het platform makers en acts in de popcultuur dé springplank om vanuit het noorden (inter)nationaal te kunnen opereren.

Benieuwd hoe die Noord-Nederlandse makers klinken? In The Social Hub in Groningen vind je iedere avond van 17 t/m 19 januari 2024 een aantal acts van UpNorth, Hit the North en alumni van Hit the North. Nieuwsgierig naar de talenten uit Drenthe, Groningen en Friesland? Kom dan zeker even langs en bekijk de acts!

Hit the North showcases

Hit the North is het talentontwikkelingsproject van onder andere ESNS. Elk jaar start in januari een groep talentvolle acts uit Noord-Nederland die een jaar lang coaching, kennis, begeleiding en showcases aangeboden krijgen. Ze sluiten hun jaar af met een officiële showcase bij ESNS.

Coco Coquelicot, Rommy Gabay, Given SKI, Lisa Ploeger, Marit Nygård, Never Been to Berlin, SSTO geven een showcase van donderdag t/m zaterdag bij The Social Hub. Check de dagen en tijden hier.

Hit the North is georganiseerd door ESNS, Into the Great Wide Open, Popfabryk, POPgroningen, Stichting Kunst & Cultuur en Noordstaat.

Grunnsonic

Grunnsonic is een gratis showcase festival van Gronings muzikaal talent dat plaatsvindt tijdens ESNS. Grunnsonic, een gezamenlijk initiatief van ESNS en POPgroningen, geeft lokale acts de kans zich te presenteren aan het grote publiek en de muziekprofessionals die aanwezig zijn op ESNS. Dit jaar vindt Grunnsonic plaats van 17 tot en met 19 januari in Het Pakhuis, Warhol, Het Concerthuis en KLUP DE DAG. Meer informatie vind je hier.

Artiesten die zullen spelen: Bad Luck Baby, Bibi & The Boys, Calidus, CAW CAW, De Koots, Hister, Jelle Mulder, Jooz, Lange Mannen Met Haast, Leuk Gevonden, Liza Dries, Mart Eerens, not sure, Redson, Robin Yzerman, shoom, Slumber-cloud, TAXITAXI, tays, whothefislou, YLVALIE.

Marshall Showcase

Vier samen met Marshall het beste talent uit de UK. Alle bands touren voortdurend door Europa, dus zorg ervoor dat je het "I was there" moment beleeft tijdens de Marshall showcase.

Artiesten die zullen spelen, zijn: the Dream Nails, The Meffs, Hotel Lux en King Nun. De optredens zijn op donderdag van 17.00 tot 20.00 uur bij Blokes.

Roze Zaterdag Talentroom

Roze Zaterdag Groningen host op vrijdag 19 januari de Talentroom in The Social Hub. In samenwerking met Spot TV staat de avond in het teken van de Roze Zaterdag waarbij enkele acts live spelen en plaatsnemen in de Spot Studio. Meer info is te vinden op de socials van Roze Zaterdag Groningen en Pride Groningen. De acts worden snel aangekondigd.

Penguin radio showcases

3 Dagen, 10+ podia, 250 bands, 3 zussen. De 'podia' worden gehost door opleidingsprogramma's, managers en boekers die vinden dat hun act moet worden voorbereid op de volgende stap: ESNS. Eenmaal binnen in De Drie Gezusters verdwalen bezoekers gegarandeerd tussen alle podia. Zo ontdek je allerlei acts die je anders nooit gezien zou hebben.

The Penguin Showcases vindt plaats op woensdag 17 januari tot en met vrijdag 20 januari van 17.00 tot 20.00 uur bij De Drie Gezusters.

Jagersonic

De acts van dit jaar zijn SHA LA LEES, ANITA VAN DE RAPSODIES, ARSON en nog veel meer!

Jagersonic vindt plaats op zaterdag 20 januari van 13.30 - 22.00 uur in de VERA in Groningen.