Uitverkochte editie van ESNS brengt muzieksector, artiesten en publiek samen

22.01.23

ESNS verwelkomt voor de 37e editie ruim 44.000 bezoekers, 315 opkomende Europese acts en meer dan 150 panels, keynotes en netwerkbijeenkomsten.

De 37e editie van ESNS, die plaatsvond van 18 tot en met 21 januari, keerde na twee digitale edities weer als live event terug en kocht volledig uit. ESNS verwelkomde meer dan 40.000 toeschouwers en meer dan 4.250 professionals uit de muzieksector afkomstig uit meer dan 50 landen. De 38e editie van ESNS zal plaatsvinden van 17 tot en met 20 januari 2024.

Foto: Siese Veenstra

Dago Houben, directeur van ESNS, over de editie: "De afgelopen week was uitzonderlijk. De sector heeft het moeilijk gehad en is nog steeds aan het herstellen van de pandemie, en onze rol als platform voor de Europese muzieksector is belangrijker dan ooit. Deze editie heeft zoveel urgente en actuele onderwerpen ter tafel gebracht, en zo'n diverse en uitstekende line-up van Europees talent gepresenteerd. We kwamen sterker dan ooit terug met zoveel nieuwe bezoekers en een uitverkochte editie van het festival en de conferentie."

ESNS23 vond voor het eerst in twee jaar live plaats in Groningen. De line-up presenteerde 315 opkomende artiesten uit 39 Europese landen. Robert Meijerink, Hoofd Programma, over ESNS Exchange, het uitwisselingsplatform voor Europese muziek: "Als ik kijk naar de eerste boekingsresultaten van ESNS Exchange zie ik een mooie landenspreiding. Met veel vermeldingen voor artiesten als Bolis Pupul, Deki Alem, Heartworms, Aime Simone, Club Makumba, eee gee, Monikaze, Alina Pash, Gurriers, Duo Ruut en Marina Herlop. We kijken er naar uit de nieuwe, opkomende acts uit Europa terug te zien op de zomerfestivals in 2023.”

Het conferentieprogramma bevatte meer dan 150 panels, keynotes en netwerkbijeenkomsten over toonaangevende onderwerpen en innovatie in de sector. Ruim 4.250 professionals afkomstig uit 50 landen uit de industrie woonden het evenement in Groningen bij. ESNS presenteerde keynotes van onder meer Scott Cohen, Dua Lipa, Jonathan Poneman en Bruce Everrett (Sub Pop) en panels over actuele onderwerpen als diversiteit en duurzaamheid in de muziekindustrie.

Dit jaar heeft ESNS grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en inclusie. ESNS introduceerde onder andere een adviesraad voor diversiteit en inclusie, lanceerde ESNS Green Touring Support en een partnerschap met duurzame reisorganisatie Choo Choo om duurzaam reizen onder delegates en artiesten te stimuleren. Ook werkte ESNS samen met de gemeente Groningen bij de presentatie van Groningen als Hydrogen Valley.

Tijdens ESNS zijn 40 prijzen uitgereikt, waaronder de Popprijs voor Goldband, de ESNS Excellence Award voor Dua Lipa, 6 MME Awards voor Sans Soucis, Jerry Heil, Kids Return, Schmyt, July Jones, Oska en Queralt Lahoz, en de Pop Media Prijs voor Veronica van Hoogdalem.