ESNS Editorial: Joey Ruchtie over nieuw talent op Noorderslag en de opmars van meme techno

20.01.23

Deze zaterdag gaat Noorderslag van start. Het festival waar opkomende Nederlandse artiesten centraal staan. Wat kunnen we precies verwachten? Noorderslag programmeur Joey Ruchtie wil niet teveel verklappen over de muzikale ontdekkingen die je te wachten staan, maar van één ding is hij overtuigd: “De Nederlandse popmuziek staat er beter voor dan ooit tevoren.” Artiesten en de hele industrie staan klaar om uit het digitale domein te stappen en de energie van De Oosterpoort te voelen. Wil je meer weten over meme-techno en de vliegensvlugge carrières van nieuw Nederlands talent? Joey vertelt er alles over.

Interview door Roxy Merrell

Naaz

Er is een divers aanbod aan muziek vertegenwoordigd in de line-up. Van singer-songwriters tot energieke rockbands en hiphop. Welke genres vallen op en wat zijn de opkomende trends?

We bieden een overzicht van waar de Nederlandse popmuziek op dit moment staat. En die is natuurlijk continu in beweging. Daar waar we een paar jaar geleden nog heel veel artiesten hun weg naar een groot publiek wisten te vinden via de radio of in traditionele media, zie je dat dit in de afgelopen jaren enorm is veranderd. Op dit moment gaat het eigenlijk allemaal via TikTok, waar artiesten binnen hun eigen sociale netwerken een heel groot publiek weten te winnen. Artiesten komen ook heel snel op, dat je denkt van: waar was jij drie maanden geleden? En drie maanden verder, verkopen ze de Ziggo Dome uit, bij wijze van spreken. Dat gaat zo snel.

Ik zie niet zozeer een bepaalde stroming of genre, maar meer die vliegensvlugge carrières van artiesten die in opmars zijn.

Dat moet je zo in de gaten houden tegenwoordig, en dat zie je op Noorderslag ook. Samen met 3FM organiseren we bijvoorbeeld het Nieuw Nederlands Peil, waar we beginnende en snel opkomende artiesten een podium willen bieden. Het zijn artiesten die absoluut tot de actuele stand van zaken behoren in de Nederlandse popmuziek, zij hebben misschien drie enorm populaire nummers om te showcasen maar nog geen volwaardige set. Normaal gesproken zou daar binnen Noorderslag geen plek voor zijn, nu willen we dus wel gewoon een podium aanbieden. Dus niet zozeer een bepaalde stroming of genre, maar meer die vliegensvlugge carrières van artiesten die in opmars zijn.

Cool! Korte sets maken inderdaad heel veel mogelijk voor artiesten die nog niet zo ver zijn.

Ja, dat was vooral in die corona-periode een echte eye-opener. In 2021 hadden we de eerste digitale editie van ESNS. We presenteerden Froukje toen tijdens Noorderslag, en alle artiesten hadden maximaal 15 minuten om zichzelf te presenteren. Voor Froukje was de digitale editie een echte uitkomst, want ze had op dat moment misschien maar een of twee nummers. Zij moesten en zouden daar staan in mijn beleving, dus hebben we dat in een vroeg stadium mogelijk gemaakt.

Hoe was het om het Noorderslag programma van 2023 samen te stellen?

We begonnen eigenlijk zoals normaal op basis van inschrijving. Artiesten kunnen zich aanmelden voor de selectieprocedure. Dat is altijd even afwachten want hoe gaat het aanbod zich ontvouwen? Het lijkt alsof iedereen na de afgelopen twee jaar heeft gewacht op dit moment. Ik schrok er wel een beetje van hoeveel het was. En ja, dat was heel tof. 

Uit het digitale domein stappen en de echte wereld in. Met met echte mensen en met echte energie en interactie. Ze hebben toch gewacht op dit moment.

Wat mij tegelijkertijd opviel is dat dingen die al in ontwikkeling waren tijdens de corona-periode, zoals de meme-techno van Natte Visstick en gladde paling, nu naar buiten en tot z’n recht komen. Er zijn nog veel meer namen waarvoor nu het moment is, dat ze wat van zichzelf laten horen, zichzelf presenteren zoals ze dat altijd voor ogen hadden. Uit het digitale domein stappen en de echte wereld in. Met echte mensen en met echte energie en interactie. Ze hebben toch gewacht op dit moment.

gladde paling op ESNS23. foto door Niels Knelis.

Zijn er trends die je opvallen uit voorgaande jaren? Zijn er meer duo’s of bedroom popartiesten in opmars na de corona periode?

Bedroom popartiesten zijn al langer in opkomst, met artiesten zoals Naaz die er al pre-corona mee bezig waren. Je hebt daarnaast ook andere artiesten zoals Joost, die echt zo gigantisch doorbreken. Dat heeft niet met corona te maken volgens mij, maar wel grappig dat die jongen al een paar jaar actief was en dat nu alle sterren goed staan – dit was absoluut zijn grote doorbreek-jaar. 

Joost
Ik heb het nog nooit meegemaakt dat het er zo goed voorstaat met de met de diversiteit, met de rijkdom, de kwaliteit en de kwantiteit van de Nederlandse popmuziek. Het broeit, het bloeit, en het bruist.

Ook artiesten als Son Mieux. Dat bestond ook al voor corona, maar in die periode begon het te borrelen, mensen gingen zich afvragen waar die leuke band uit Den Haag ineens vandaan kwam. Nu hebben ze gewoon twee keer de AFAS Live uitverkocht. Het is gewoon een wereldband geworden en niemand heeft doorgehad dat die band zo enorm gegroeid is in de coronaperiode. Het is te gek voor Son Mieux, maar ook voor de Nederlandse popmuziek. De Nederlandse popmuziek staat er beter voor dan ooit tevoren, daarvan ben ik echt overtuigd. Ik doe dit werk al best wel lang, werk al twintig jaar voor ESNS en ik heb het nog nooit meegemaakt dat het er zo goed voorstaat met de diversiteit, met de rijkdom, de kwaliteit en de kwantiteit van de Nederlandse popmuziek. Het broeit, het bloeit en het bruist.

Son Mieux

Waar kijk je het meest naar uit?

Waar ik erg naar uitkijk is het fysiek mogen uitreiken van de Popprijs tijdens Noorderslag – de belangrijkste prijs in de Nederlandse popmuziek. Van De Jeugd van Tegenwoordig, naar The Opposites, naar Herman Brood, de lijst van winnaars van de Popprijs is enorm indrukwekkend met artiesten die ontzettend succesvol zijn geworden. Ik ben zeer benieuwd naar hoe zich dat in de komende jaren verder zal ontwikkelen.

Het meest kijk ik uit naar de energie die we tijdens Noorderslag mogen ervaren. Noorderslag is toch wel echt een exceptioneel festival waar ontiegelijk veel jeugdig enthousiasme voor is. Ik kan niet wachten.